02.04.2024
Kiertue-esitys suomenruotsalaisella viittomakielellä
Teatteri Totti ja ruotsalainen Riksteatern ovat tuottaneet teatteriesityksen, joka lähtee kantaesityksensä jälkeen kiertueelle Suomessa ja Ruotsissa. Teatterinäyttämöllä kuullaan harvinaista suomenruotsalaista viittomakieltä.
Teatteri Totti ja ruotsalainen Riksteatern esittävät kuurosokean Frans Leijonin (1879-1947) tarinan, jonka itsekin kuurosokea, ruotsalaiskirjailija Sarah Remgren on kirjoittanut näytelmäksi. Helsingissä Frans saa kantaesityksensä suomenruotsalaisella viittomakielellä 5.4.2024 ja lähtee sen jälkeen kiertueelle Suomessa ja Ruotsissa.
Fransia esittää näyttelijä Aki Pirkola. Viittomakielinen käännös on Janne Kankkosen ja Tomas Uusimäen käsialaa. Esitys puhe- ja kuvailutulkataan suomeksi, kääntäjä on Tittamari Marttinen, myös suomen- ja ruotsinkielinen tekstitys on järjestetty.
Teatteri Totti on saanut Suomen Kulttuurirahaston myöntämän Maailma näyttämölle -hankkeen apurahan näytelmän kääntämisen ja esityksen tuottamisen kustannuksiin. TINFO haastatteli teatterinjohtaja Marita S. Barberia heti apurahauutisen jälkeen lokakuussa 2023, hän kertoi tulossa olevasta teatteriesityksestä silloin näin:
- Näytelmä kertoo tällaisten ennakkoluulojen rikkomisesta – kuurosokeus ei ole esteenä kauneuden näkemiselle. Tavoitteeni on avartaa taiteellisia käsityksiä sekä tuoda esiin eri kieli- ja kulttuuriryhmiin kuuluvien elämänarvoja.
Helsinkiläinen Teatteri Totti kertoo verkkosivuillaan olevansa Suomen ainoa viittomakielinen teatteri. Teatteri haluaa nostaa esiin suomenruotsalaisen viittomakielen jopa uhanalaista asemaa, kielen käyttäjiä on vähän, Totin tiedotteen mukaan alle sata ihmistä käyttää sitä äidinkielenään.
- On hyvin harvinaista, että teatterissa esitetään suomenruotsalaisella viittomakielellä. Tämän näytelmän kohdalla se oli luonnollinen valinta, kun Frans itse oli suomenruotsalainen kuurosokea, sanoo esityksen ja Teatteri Totin tuottajana työskentelevä Tarja Sandholm.
TINFO / 4.4.2024
Valokuva on näyttämöharjoituksista, jossa esiintyjät Aki Pirkola ja Mette Marqvardsen keskustelevat taktiilisesti eli käsin koskettamisen kautta. Kuva: Urban Jörén