31.03.2021

Assembly X Opera digitaidekilpailu

Kilpailu uudenlaisen digitaiteen luomiseksi

Kun taide ja teknologia yhdistyvät, katsoja kutsutaan mukaan ennenkokemattomalle matkalle – Telian omistama Assembly ja Suomen kansallisooppera ja -baletti etsivät yhdessä upottavia elämyksiä

Kansallisooppera ja -baletti ja Telian omistama digitaalisen kulttuurin tietokonefestivaali Assembly lanseeraavat kilpailun uudenlaisen digitaiteen luomiseksi. Konseptikilpailun voittajaidealla pyritään rikastuttamaan Kansallisoopperan päänäyttämöllä vuonna 2022 ensi-iltansa saavaa sirkusaiheista teosta.

”Digitaalinen kehitys ja tekniset innovaatiot tarjoavat valtavasti mahdollisuuksia taiteelle. Ja immersiivisessä taiteessa onkin runsaasti yhtymäkohtia pelitaiteeseen. Pelit ovat järjestelmiä, joiden merkitys syntyy vasta, kun pelaaja kokee ne. Samalla tavalla immersiivinen teos avautuu, kun sen kokija pääsee sisään teoksen maailmaan”, Opera Beyond -hankkeen projektipäällikkö Annastina Haapasaari selventää.

Immersiivinen taide mielletään usein 360-asteiseksi, kaikkiin aisteihin vaikuttavaksi elämykseksi, jolla on vahva teknologinen lataus. Kilpailun yhtenä keskeisenä ideana on kääntää näkökulma lavalta yleisöön ja lähteä luomaan elämystä katsomosta käsin. Kilpailu etsii ratkaisuja siihen, miten live-esityksestä tehdään entistä kokonaisvaltaisempi.

Avoimeen kilpailuun haetaan konsepti-idealla sekä tiimillä. Tehtävänanto liittyy Kansallisoopperan vuonna 2022 ensi-iltansa saavaan sirkusaiheiseen päänäyttämöteokseen, jota rikastetaan immersiivisillä ja interaktiivisilla elementeillä. Konsepteista parhaat etenevät finaalivaiheeseen, jossa finalistit esittelevät ideansa syksyllä Assemblyn päälavalla. Palkintoraati valitsee voittajan.

“Visiossani näemme Assemblyssa ensimmäistä kertaa vaikkapa lentäviä hologramminorsuja, oopperamusiikkia ja sirkustemppuja. Sähäkät yhteydet ja uudenlainen teknologia tuovat nyt myös perinteisempään taiteeseen ihan uudenlaisia ratkaisuja. Ensi vuonna 30 vuotta täyttävä Assembly-tapahtuma tarjoaa alustan, jossa diginikkarit, koodarit, pelinkehittäjät, insinöörit ja 3D-graffarit voivat innostua, oppia toisiltaan ja koetella rajoja”, Assemblyn toimitusjohtaja Lassi Nummi maalailee.

Konseptikilpailu on osa Kansallisoopperan monivuotista Opera Beyond -kehityshanketta. Jane ja Aatos Erkon säätiö tukee Opera Beyond -hanketta.

“Kansallisoopperan ja Assemblyn yhteistyössä on huikeaa potentiaalia. Toivomme, että open callin kautta uusi, ennakkoluuloton sukupolvi innostuu jättämään jälkensä taiteelliseen sisältöömme“, Kansallisoopperan taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi sanoo.

Avoin haku päättyy 31.5.2021. Lue lisää: operabeyond.com

Lisätietoja:

Annastina Haapasaari, projektipäällikkö/Opera Beyond
annastina.haapasaari@opera.fi, +358 44 0806 920

Nuppu Stenros, Creative Producer/Assembly Organizing
nuppu.stenros@assembly.org, +358 45 677 3642

Sinua voisi kiinnostaa

Ilmoitukset Uutiset Avoimet haut