16.05.2022

Seminaarin panelistit

Klassikkojen uudet tulkinnat -seminaari

7.6.2022 klo 19-21 Taaborinvuorella

"Klassikoiden esittäminen pitäisi aina pohtia sen kautta, mitä niillä halutaan kertoa tänä päivänä ja millaista kaanonia halutaan vahvistaa - vai olisiko aika uudistuksille?” –teatteriohjaaja Elina Kilkku.

Tätäkin teemaa pohditaan juhlavuoden seminaarissa, jossa vieraina ovat klassikkojen tuulettajina valtakunnallisesti tunnetut teatteriohjaajat Atro Kahiluoto, Samuli Reunanen ja Elina Kilkku. Seminaarin juontaa Aleksis Kiven Seuran puheenjohtaja Sakari Katajamäki. Tilaisuudessa nähdään pohjustuksena katkelma Elina Kilkun ohjaamasta 70. Kivi-juhlien juhlanäytelmästä ”Niin muuttuu mailma - Nummisuutarit!", joka saa ensi-iltansa 30.6.2022 Kivi-juhlilla.

Kilkun sovitus on Kivi-juhlien historian kahdeksas versio Nummisuutareista. Ensimmäistä kertaa roolihenkilöiden sukupuolet vaihdetaan toisiksi: naimaretkelle lähtee Eeva kumppaninaan Minna Vilkastus jne. Kaikkea ei ole uudistettu, vaan uusi sovitus nojaa vahvasti Kiven rehevään kieleen ja sijoittuu selkeästi menneeseen aikaan, mikä näkyy puvustuksessa, lavastuksessa ja musiikissa.

Mikä on ohjaajien näkemys klassikkojen tuuletuksesta yleensä? Voiko ja pitääkö kaikki aina uudistaa? Painostetaanko uudistumiseen rahoittajien taholta? Tuleeko uudistuksista turhanaikaista kikkailua? Miten tiukassa istuvat esimerkiksi klassikkojen sukupuolistereotypiat? Miten kaukana ja syvällä niiden juuret ovat? Onko roolihenkilöiden sukupuolenvaihto "jo niin nähty"? Entä kansalliskirjailija Kiven teosten tuuletus kirjailijan omilla nimikkopäivillä? Miksi Nummisuutarit eivät vain voisi pysyä lestissään, ja perinnepuvuissaan kuvittaa 1860-luvun maaseutua?

Seminaarin lopussa on aikaa yleisön kysymyksiin ja keskusteluun.

Vapaa pääsy.

Kahvila ja Grilli ovat auki tunti ennen tilaisuuden alkua.
 

Sinua voisi kiinnostaa

Tapahtumat