06.09.2023

Tre Rum. Foto: Klara G

Uusi teknologia mahdollistaa teatterielämyksen kolmella näyttämöllä, kolmessa maassa – samanaikaisesti

Kolme Huonetta -esitys tekee jotain, mitä ei ole koskaan ennen tehty teatterilavalla – se esitetään kolmessa maassa samanaikaisesti. Jokaisella näyttämöllä on fyysisesti yksi näyttelijä, jonka kautta kolme näyttelijää kohtaavat kolmen eri yleisön edessä. Näytelmän ensi-ilta on Pietarsaaressa, Sundsvallissa ja Trondheimissa 12. syyskuuta – yhtä aikaa. Sitä esitetään joka ilta 12.–16.9. klo 19.00.

Näyttelijät nivoutuvat yhteen Kolme Huonetta -esityksessä ensimmäistä kertaa aikavyöhykkeiden ja valtiorajojen yli näytelläkseen toistensa kanssa ilman ruutuja. Maria Salomaa Suomesta, Margareta Stone Ruotsista ja Ida Ingels Norjasta näyttelevät samassa näytelmässä samanaikaisesti, vaikkakin eri näyttämöiltä eri maista. Jokaisen maan näyttämöllä on siis fyysisesti yksi päähahmo, kun taas muiden näyttämöiden kaksi muuta näyttelijää heijastetaan lavalle läpinäkyvien näyttöjen avulla. Äänen ja kuvan viive on häviävän pieni, kiitos viestintätekniikan.

 – Vaikka näytelmä on varta vasten kirjoitettu juuri tätä teknologista mahdollisuutta varten, keskiössä ovat kuitenkin tarina ja ihmissuhteet – teknologian ansiosta eikä toisinpäin. Kun voimme yhdistää elämämme ja maamme, löydämme myös toisistamme yhteisiä nimittäjiä. Huomaamme, että muuallakin maailmassa, täysin samaan aikaan, painitaan samojen ikuisuusongelmien kanssa – olennainen osa ihmisenä olemista. Kaikki ne pienet valinnat, jotka yhdessä muodostavat elämän, kertoo käsikirjoittaja ja ohjaaja Filip Alexanderson.  

Kolme Huonetta käsittelee ratkaisevia elämänvalintoja. Suuria pienissä.


– Toivon, että yleisöt pääsevät kokemaan eksistentiaalista yhteenkuuluvuuden tunnetta toistensa kanssa, ovatpa he nuoria, vanhoja, heillä on vanhemmat tai he ovat itse vanhempia. Että he ryhtyvät pohtimaan elämänvalintojaan ja kenties inspiroituvat tekemään uusia valintoja. Ikinä ei ole liian myöhäistä korjata rikkinäinen suhde tai lähteä uudelle seikkailulle, Alexanderson kertoo.

Kolme Huonetta on luonut perustan alhaisen latenssin teknologialle pohjoismaisessa näyttämötaiteessa osana Innovative Rooms -yhteistyöhanketta. Hankekumppaneina ovat Ruotsin Riksteatern, Norjan Tromsön kunta ja Suomen Centria-ammattikorkeakoulu.

Esityksessä puhutaan riikinruotsia, suomenruotsia, norjaa ja suomea. Se tekstitetään suomeksi, ruotsiksi ja norjaksi mobiilisovellukseen, jota yleisö voi käyttää itse.

Suomessa esityksestä voi nauttia Pietarsaaren Schaumansalissa. Ensi-ilta on 12.9. klo 19.00, ja näytelmää esitetään 16.9.2023 klo 19.00 asti.

Liput voi ostaa osoitteesta https://www.netticket.fi/tre-rum.

Lippu 25 €
Eläkeläinen, työtön 20 €
Opiskelija 10 €
Ryhmälippu 20 €, minimi 10 henkilöä

Kesto 1,5 tuntia, ei väliaikaa

Taiteellinen työryhmä 

Käsikirjoitus: Filip Alexanderson
Ohjaus: Filip Alexanderson
Lavastus: Marika Feinsilber
Puvut: Frida Hultcrantz
Maskisuunnittelu: Linda Sandberg
Äänisuunnittelu: Anton Söderberg
Dramaturgi: Alexander Charlamov 
Idea ja taiteellinen koordinointi: Andreas Brännlund
Taustatutkimus ja ideointi: Andreas Westerberg

 

Yhteistyökumppanit: Schaumansali/Pietarsaari, Kokkolan kaupunginteatteri, Rosendal Teater, Trykkeriet Scene, Beaivváš Sámi Našunálateáhter, Sundsvallin kunta, Teater Västernorrland, Scen Sundsvall, North Cultitude 6263, Artplant.


Tukijat: Kulturrådet (Ruotsi), Kulturfonden Sverige-Finland (Ruotsi), Pohjoismainen kulttuuripiste, Pohjoismainen kulttuurirahasto, Trondelagin maakunta (Norja), Sparbanken 1 (Norja), Trondheimin kunta (Norja), Svenska kulturfonden (Finland), Opetus- ja kulttuuriministeriö (Suomi) ja Keski-Pohjanmaan Kulttuurirahasto (Suomi). Yhteistyössä ovat mukana Epson, Net Insight, Remote North (NCDP), Mobile Links ja alueelliset verkon omistajat, kuten Servanet, Norrsken, Härjeån, Ren Röros, NTE, JNT ja Keskikaista sekä kansalliset akateemiset verkostot Funet, Sunet ja Sikt.

 

Mahdolliset haastattelut ja kysymykset: Ann-Cathrine Fröjdölle, Ann-Cathrine.Frojdo@riksteatern.se, +46 706 375 976.

Sinua voisi kiinnostaa

Kansainvälisyys Digitaalisuus Uutiset