09.12.2020

Komeetta 2020 on Teatteri Tuomikon Suru puserossa

Uniman  Komeetta-tapahtuma järjestettiin kolmannen kerran Vantaan Vernissassa. Tänä vuonna valittuja Komeetta-ryhmiä mentoroivat taiteilijat Merja Pöyhönen ja Anne Lihavainen. Tapahtuman päätöspäivänä 20.11. vuoden 2020 Superkomeetaksi ja stipendin saajaksi valittiin Teatteri Tuomikon esitys Suru puserossa. Esitys on n. 3-10-vuotiaille suunnattu, sanaton, läpisävelletty nukketeatteriesitys. Ensi-illassa Suru puserossa nähdään alkuvuodesta Lahdessa.

Suru puserossa -esitys kertoo peikosta, joka on juuri menettänyt parhaan ystävänsä, pupun. Suru muuttaa muotoaan ajan kanssa. Esityksessä kulkee rinnakkain kolme tasoa: muistot, yksityinen surukokemus ja surevan suhde ulkomaailmaan. Esityksessä annetaan uskoa ja toivoa siihen, että surusta, kovastakin, voi selviytyä.

Stipendin perusteluina olivat :

Esityksessä nukke on nostettu keskeiseen rooliin ja kokonaisuus luottaa vahvasti nukketeatterin keinoihin. Päähenkilönä oleva pieni peikko on hyvä samaistumisen kohde kohdeyleisölleen. Esitys käsittelee suuria ja vaikeitakin tunteita ja niille annetaan hienosti tilaa ja aikaa.

Esitys antaa myös työkaluja siihen, kuinka vaikeuksista voi selviytyä: pikkuhiljaa, ajan myötä. Se käsittelee kuoleman kohtaamista, läheisen menetystä ja surun eri vaiheita turvallisella ja lempeällä tavalla. Vaikka aihe on raskas, esityksessä on silti hauskuutta, toivoa ja elämäniloa. Selkeä, kaunis ja kohderyhmän huomioiva kokonaisuus.

Suuri aihe ja luottamus nukketeatteriin sen käsittelyssä, kunnioitus ja kiinnostus nuken ilmaisukeinoihin, ollaan nukketeatterin ytimessä: pienellä tehdään suurta.

Tuottajaraati valitsi suosikikseen ja kunniakirjan saajaksi Anna Uschanovin ja työryhmän esityksen Ovisilmä. Teos on koko perheelle suunnattu nukketeatteriesitys, joka kertoo tavallisesta kerrostalosta ja sen asukkaista. Esitys on Oodi arkipäiville, erilaisuudelle ja toisten hyväksymiselle. Ovisilmä nähdään ensi-illassa 29.1.21 Annantalolla.

Lisätietoja Uniman verkkosivuilta

www.teatterituomikko.com

Sinua voisi kiinnostaa

Palkinnot Uutiset