05.05.2021

Viktorija Narhova

Kotiin Pietariin 

Kristian Smedsin näytelmä saa venäjänkielisen kantaesityksensä Dostojevski-museon teatterisalissa. Teatteriryhmä sadsongskomplex:fi:n yksi pitkään valmistelluista töistä toteutuu, kun Rikokseen ja rangaistukseen perustuva monologi esitetään nyt ensi kertaa venäjäksi. 

 
Tämä on oikeastaan pääsy kotiin. Samana vuonna, kun Venäjä juhlii F.M. Dostojevskin syntymän 200-vuotisia, suomalaisen teatteriohjaajan Jari Juutisen ja hänen luotsaamansa sadsongskomplex:fi:n vuosikausia pohjustettu esitysidea käy vihdoin toteen. Kristian Smedsin kirjoittama monologi Sad Songs from the Heart of Europe saa venäjänkielisen kantaesityksensä Pietarin Dostojevski-museon teatterisalissa 18.5.2021.  
 
Smedsin näytelmähän perustuu Dostojevskin Rikos ja rangaistus -romaaniin, joten Venäjän valloitus tämän kanssa on ollut oikeastaan koko ajan mielessä. Tännehän tämä näytelmä todella istuu, sanoo nyt Jari Juutinen, joka on etäharjoituskauden jälkeen juuri päässyt Pietariin yhdessä valosuunnittelija Teemu Nurmelinin ja äänisuunnittelija Ville Hyvösen kanssa.  
 
Kaupungissa nykyisin asuva freelancenäyttelijä Viktorija Narhova tekee roolityön Sonja Marmeladovana. Hän on suomalaisen teatteriryhmän jäsenille tuttu jo entuudestaan Veliki Novgorodin Akateemisen Draamateatterin Pelureista (Игрок/ Der Spieler), jossa Narhova näytteli ja jonka Juutinen ohjasi vuonna 2018.  
 
Kristian Smedsin vuonna 2006 valmistuneen näytelmän ovat venäjäntäneet Joel Lehtonen ja Anna Voronkova. Sadsongskomplex:fi esitti monologiteosta vuosien 2013-2018 aikana suomeksi ja ranskaksi, silloin Sonjan roolissa oli Liisa Sofia Pöntinen ja suomenkielinen esitys vieraili myös Venäjällä.  
 
Helsingistä käsin kansainvälisesti toimiva sadsongskomplex:fi on eri kokoonpanoissa vieraillut eri maissa, Juutinen ohjaamassa, usein Nurmelin ja Hyvönen esityssuunnittelijoina. Suomalainen teatteritaiteen osaaminen jalkautui viimeksi Sloveniaan, jossa Sofi Oksasen Puhdistus (Očičenje, kääntäjä Julija Potrc) sai ensi-iltansa Celjen kaupunginteatterissa tammikuussa 2020. Esitys sai hyvän vastaanoton, ja se on tulevana kesänä mukana Mariborin kansainvälisen teatterifestivaalin ohjelmistossa. 
 
Pandemian jyllätessä rajat ylittävä teatteritoiminta ei ole yksinkertaista eikä sen toteutuminen ole itsestään selvää. Tämäkin nyt toteutumassa oleva suomalais-venäläisin voimin tehty tuotanto oli matkan varrella vaarassa kariutua epävarmuuteen ja rajoitusten mukanaan tuomiin lisäkustannuksiin. 
 
Venäjällä 1821-1881 eläneen kirjailijan kaikista kotimuseoista Pietarin-kortteeri on se, joka jäi tämän viimeiseksi. Tästä osoitteesta Kuznetsnyj pereulok 5/2 on nyt alkamassa pienimuotoisen suuren teoksen matka Venäjällä. Tuottaja Joel Geronikin mukaan monologiesitystä on tarkoitus tarjota laajasti laajan maan teattereihin, esimerkiksi tähdäten syksyyn, jolloin 11.11. on F.M. Dostojevskin syntymäpäivä. 
 
Sad Songs from the Heart of Europe (Грустные песни из сердца Европы) venäjänkielisen kantaesityksen toteutumista ovat tukeneet opetus- ja kulttuuriministeriö, Suomen Pietarin pääkonsulaatti ja Suomen suurlähetystö Moskovassa. Esityksen tuotannosta vastaavat sadsongskomplex:fi ja Joel Geronik. 
 
 
TINFO / Sari Havukainen, 4.5.2021 
 
 
 
Kuvassa: Viktorija Narhova. Kuva: Misha Pavlovski 

Sinua voisi kiinnostaa

Kansainvälisyys Uutiset