03.08.2021

TIEDOTE 27.7.2021

KULTTUURI- JA TAPAHTUMA-ALAN KANNANOTTO KORONAPASSIIN 

Tapahtuma-ja kulttuuriala on ilahtunut siitä, että viime päivinä on virinnyt keskustelu koronapassista. Olisimme toivoneet että asia olisi edennyt jo varhain keväällä, kun ala passia ehdotti kesän festivaalien tilannetta mietittäessä ja valtioneuvosto aloitti selvityksensä aiheesta, mutta kun asia jäi kesken, keskustellaan nyt.

Ensinnäkin: on epidemiologisesti kiistatonta, että koronavirus leviää tapahtumissa aivan samalla tavalla kuin missä tahansa muualla yhteiskunnassa. Ei siis ole epidemiologisesti perusteltua syytä, miksi tapahtumia pitäisi rajoittaa tiukemmin kuin muuta yhteiskunnan toimintaa. Näin kuitenkin tällä hetkellä tehdään, ja sekä kiihtymisalueilla sisätiloissa vaaditut 2 m pakolliset turvavälit että vaadittavaksi ehdotettu koronapassi ovat osa tätä ilmiötä.

Kulttuuritilojen sisätilojen koronaturvallisuus voidaan varmistaa myös muilla keinoin kuin koronapassilla tai 2 m turvaväleillä: esimerkiksi yleisön maskinkäytöllä, 1 m turvaväleillä, tungosten purulla sekä hyvällä  - tai jopa lentokonetasoa vastaavalla - ilmanvaihdolla, jolla yhdistelmällä syksyllä 2020 järjestettiinkin tuhansia tapahtumia ilman yhtään todettuja koronatartuntaketjua.

Tällä hetkellä on arvioitu, että koronapassi voitaisiin ottaa käyttöön "aikaisintaan lokakuussa" - siis ehkä, jos perustusvaliokunta sekä eduskunta sitä puoltavat. Oletus on ilmeisesti että siihen asti mentäisiin sisätilatapahtumissa pakollisilla 2 m turvaväleillä? Tämä ehdotus on samaa alaamme muusta yhteiskunnasta eriarvoistavaa jatkumoa, mitä tähänkin asti on seurattu: teemme koronaturvallisuuden eteen kaikkemme ja kuukaudesta toiseen odotamme sitä, että vihdoin saisimme harjoittaa ammattiamme ja elinkeinoamme kohtuullisissa olosuhteissa. Jokainen toivon rippunen vaihtuu kuitenkin pettymykseen, kun aikataulut aina venyvät usealla kuukaudella aluksi luvatusta, uusi turvallisuusmalli tarkoittaakin vain entistäkin monimutkaisempia järjestelyitä joilla ei ole koronaturvallisuuteen sanottavaa merkitystä, sitten seuraava virusvariantti puskeekin maahan ja meidät suljetaan taas symbolina muille.

Kun muu yhteiskunta toimii jo normaalivaihteella, me edelleen odotamme sitä, koska pääsemme tekemään työtämme - nyt näyttää siltä että taas yksi puolivuotinen menee tätä odottaessa. Päästäänköhän meidän alamme suhteen normaaliin edes ensi keväänä, tai kesällä? Samaan aikaan vielä paheksutaan kun kehtaamme vaatia kohtuutta, oikeudenmukaisuutta tai edes sitä että lakia noudatettaisiin meidän kohdallamme; nythän näitä 2 m turvavälejä ei ole asetettu lakiin perustuen, vaan Avin toimesta ja  hyvin hämärään poliittiseen ohjaukseen perustuen vaikka perusoikeuksia, kuten elinkeinonharjoittamista, saisi estää vain lailla.

Vielä tästä koronapassista. Kuusiplus -kollektiivi on ehdottanut omaa koronaturvallisuusmalliaan ja se on seuraava: tapahtumaan tulija voi valita joko esittää koronapassin tai käyttää hengityssuojainta. Tämän lisäksi tapahtumassa käytetään turvatoimia TTL58c:n mukaan. Tätä ehdotamme tälläkin kertaa. Tässä välivaiheessa, kun koronapassin käyttöönotossa saattaa vielä kestää jokunen kuukausi, painottuisi luonnollisesti hengityssuojaimet. Näiden lisäksi tapahtumanjärjestäjät voivat tietenkin asettaa myös omat turvaohjeistuksensa. Emme halua odottaa enää lokakuuhun. Haluamme tapahtumat auki heti, ja järkevin turvatoimin. Niiden turvatoimien, joita noudatetaan myös muualla yhteiskunnassa, pitää riittää myös tapahtumissa.

Lisäksi mikäli koronapassi päädytään ottamaan käyttöön, sen pitäisi ehdottomasti olla väliaikainen ratkaisu pelkästään aikaan, kun rokotuskattavuus ei ole riittävä. Siitä ei saa tulla pysyvä työkalu tapahtumien eriarvoistavaan kohteluun yhteiskunnassa.

Kuusiplus on kahdeksasta esittävän taiteen ammatilaisesta koostuva kollektiivi, joka on tehnyt neljä koronaturvallista laitonta esitystä kyseenalaistaakseen kulttuuritapahtumien muuta yhteiskuntaa tiukempia rajoituksia. Kuusiplus ei aja koronadenialismia tai rokotekriittisyyttä.

https://www.facebook.com/kuusiplus?locale=fi_FI%2F

https://twitter.com/kuusiplus

KUUSIPLUS -KOLLEKTIIVI: Titta Halinen, Aino Kivi, Antti Mattila, Jalmari Nummiluikki, Salla Markkanen, Iiro Ollila, Emma Paaer ja Tobias Zilliacus

KUUSIPLUS -KOLLEKTIIVIN EDELLISET LAITTOMAT ESITYKSET 14.6.2021: Balderin talo, Helsinki; 12.5.2021: Snellmanin patsaalla, Helsingin Kruununhaassa 17.5.2021: Etelä-Suomen Aluehallintoviraston vieressä, Helsingin Pasilassa 26.5.2021: Sosiaali- ja terveysministeriön etuovella, Helsingin Kruununhaassa
 

Haastattelupyynnöt:

kivenaino@gmail.com / 0505484246

emma.paaer@me.com / 0405850025

iiro.ollila@gmail.com / 0408237026

 

Sinua voisi kiinnostaa

Korona Kannanotot