18.02.2022

Kulttuurin vuoden 2022 korona-tukipaketin ensimmäiset avustukset haettavissa

Tiedote: Opetus- ja kulttuuriministeriö 18.2.2022 9.20

Opetus- ja kulttuuriministeriö on avannut haettavaksi ensimmäiset vuoden 2022 lisätalousarvioon sisältyvät taiteen ja kulttuurin korona-avustukset. Taiteen ja kulttuurin osalta tukipaketti on yhteensä noin 62 miljoonaa euroa, ja se sisältyy eduskunnalle annettavaan vuoden 2022 ensimmäiseen lisätalousarvioesitykseen. Ensimmäisenä haettaviksi tulevat valtionosuutta saavien taidelaitosten ja museoiden sekä kansallisten kulttuurilaitosten avustukset.

Taiteen ja kulttuurin toimialalle suunnattavalla tukipaketilla tuetaan kulttuurin, taiteen ja tapahtuma-alan elpymistä koronapandemiasta. Opetus- ja kulttuuriministeriö varautuu tukemaan avustuksilla valtionosuusrahoitusta saavia museoita ja esittävän taiteen toimintayksiköitä sekä Kansallisgalleriaa, Suomen Kansallisooppera ja -balettia ja Suomen Kansallisteatteria. Avustuksia niille voidaan jakaa yhteensä noin 20 miljoonaa euroa, jos eduskunta hyväksyy käsiteltävänä olevan lisätalousarvioesityksen.

Avustukset on tarkoitettu toiminnan tukemiseen koronapandemiasta aiheutuvien rajoitusten johdosta. Tarkoituksena on myös edistää toiminnan jatkumista mahdollisimman joustavasti rajoitusten päätyttyä. Avustusten hakuaika päättyy 8.3.2022.

Myös muita avustushakuja avautumassa lähiaikoina

Hallituksen linjaamassa tukipaketissa on pyritty huomiomaan erityisesti alan moninaisuus ja työnteon erilaiset muodot, kuten keikkatyöläiset, itsensä työllistäjät, yksinyrittäjät, freelancerit ja toiminimellä toimivat.

Avustukset ja apurahat tulevat haettavaksi opetus- ja kulttuuriministeriön ja Taiteen edistämiskeskuksen kautta. Lisäksi yleisötilaisuuksia ja tapahtuma-alaa koskee myös työ- ja elinkeinoministeriössä valmisteltu tukipaketti, jonka mukaisten tukien myöntämisestä säädettäisiin tarkemmin eduskunnassa käsiteltävänä olevassa hallituksen esityksessä HE 9/2022 vp.

Lisätietoja:
kulttuuriasiainneuvos Mari Karikoski (musiikki), p. 0295 330 706
kulttuuriasiainneuvos Päivi Salonen (museot), p. 0295 330 281
kulttuuriasiainneuvos Katri Santtila (teatteri, tanssi, sirkus), p. 0295 330 285

Tiedote OKM:n verkkosivulla

Lisää avoimia avustushakuja TINFOn Apurahavahdissa

Sinua voisi kiinnostaa

Apurahat Uutiset