30.11.2021

Kulttuuritehdas Siihtala. Kuva: Antero Lehikoinen.

Kulttuuritehdas Siihtala sai Pohjois-Karjalan taidepalkinnon

Taiteen edistämiskeskus (Taike) tiedote 25.11.2021

Pohjois-Karjalan taidetoimikunta palkitsi Kulttuuritehdas Siihtalan taustayhteisön Teatteri otsot ry:n ennakkoluulottomasta työstä taide- ja kulttuurialan toimintaedellytysten edistäjänä. Vuoden 2021 taidepalkinnon suuruus on 10 000 euroa.

Muutama vuosi sitten avautunut Kulttuuritehdas Siihtala toimii Joensuun keskustan välittömässä tuntumassa. Kulttuuritehtaassa on kaksi näyttämöä, studio ja vintti ja siellä järjestetään vuosittain noin kaksi sataa yleisötapahtumaa tai esitystä. Lisäksi tiloissa pidetään moninkertainen määrä harjoituksia ja kursseja sekä tehdään taide- ja kulttuurialan töitä.

Kulttuuritehdas Siihtala mahdollistaa osaltaan taiteen ja kulttuurin vapaan kentän toimintaa Joensuussa. Tiloissa on nähty jo teatteria, tanssia, kuvataidetta, elokuvaa.

Kulttuuritehdas Siihtalan taustalla toimii Teatteri Traktori, jota ylläpitää Teatteri otsot ry. Ammattivetoinen teatteri tekee koko perheelle taidetta, joka resonoi ja puhuu yleisön kanssa. Teatteri palvelee laajaa yleisöpohjaa ja toimii myös lastenkulttuurikeskuksena.

Teatteri Traktorin toiminta käynnistyi 25 vuotta sitten ja supersuosituksi muodostunut Sinkkolan kesänäyttämökin on toiminut jo parikymmentä vuotta. Tuhannet lapset ovat saaneet ensikosketuksensa teatteriin Sinkkolan kesäteatterissa tai Traktorin maakuntakiertueilla. Teatteri Traktori toimii myös kouluttajana ja tarjoaa muun muassa työssäoppimis- ja harjoittelupaikkoja. Teatterin uusin aluevaltaus on tiedeteatteri, jossa esitykseen yhdistyvät erilaiset kokeet tai soveltavan taiteen menetelmät.

Teatteri Traktori on laajentanut esitystoimintaansa sen jälkeen, kun Kulttuuritehdas Siihtalasta tuli sen kotinäyttämö. Teatterin tuorein tuotanto Muumilaakson marraskuu saa ensi-iltansa Siihtalassa 25.11.2021.

Pohjois-Karjalan taidetoimikunta on Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijaelin, joka päättää alueensa apurahoista ja taidepalkinnoista. Taidepalkinto jaetaan vuosittain alueen ansioituneelle taiteilijalle, taiteenalalla toimivalle yhdistykselle tai muulle yhteisölle. Palkinto on tunnustus kuluvan vuoden ansiokkaasta ja merkittävästä työstä. Se voidaan myöntää myös pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta elämäntyöstä tai toiminnasta.

Lisätietoja:

Hanna Susitaival, vt. suunnittelupäällikkö, hanna.susitaival@taike.fi, 0295 330 910.

Kuvan tiedot:

Kuvaaja: Antero Lehikoinen.

Sinua voisi kiinnostaa

Palkinnot Uutiset