13.12.2018

Kuolemaesitys R.I.P. Services syntyy uudelleen Wienissä

Helpotusta kuoleman tuomiin haasteisiin tarjoaa esitysinstallaatio R.I.P. Services, joka kaksi ja puoli vuotta Helsingin ensi-iltansa jälkeen sovitetaan taidehalliympäristöön Wienissä viiden päivän ajaksi 5.-9.1.2019. Yhteistuotannossa kumppanina on merkittävä, vanhaan vuonna 1980 vallattuun veturitehtaaseen kehkeytynyt taide- ja kulttuurikeskus WUK. Joonas Lahtinen soolotaiteilijana ja hänen johtamansa kollektiivi onemorequestion ovat jo aiemmista teoksistaan tuttu wieniläisellä esitystaiteen kentällä. Kansainvälisissä yhteistuotannoissa yhtenä osapuolena on toiminut brut Wien, joka WUKin ohella on keskeinen esitystaiteen solmukohta Keski-Euroopassa.

Valmiskeittiön rakentumisesta koostuva esitysinstallaatio EIN.KÜCHEN.BAU oli oikea kiertuehitti, joka vieraili Itävallan lisäksi Saksan ja Sveitsin tunnetuissa esitystaiteen keskuksissa osana Freischwimmer-festivaalin ohjelmistoa 2012-2013. Keittiöesitys nähtiin tämän jälkeen myös Helsingissä Stage-festivaalilla. Suomessa Lahtisen ja kollektiivin teosten tuotantoalustoja ovat olleet Stagen lisäksi Kiasma-teatteri sekä Mad House ja URB-festivaali, jonka siipien suojissa syntyi myös R.I.P. Services.

Suomalais-itävaltalaisen onemorequestion -kollektiivin teokset rakentuvat usein paikka- tai tilalähtöisesti, esityksiä on nähty esimerkiksi väestönsuojassa, barokkikirkon hautaholvissa ja teollisuusrakennuksessa. Tekijät puhuvat teoksistaan esitysinstallaatioina, joissa yhtä tärkeää kuin esiintyjät ovat tila ja katsojien suhde kulloiseenkin paikkaan.

Joonas Lahtinen on esitystaiteilja ja tutkija, joka on asettunut asumaan Wieniin ja omien taidetöidensä lisäksi työskentelee Wienin Kuvataideakatemiassa. Vuoden 2019 kuluessa Lahtiselta on luvassa yhdessä Miriam Lausseggerin kanssa toteutettava, pitkäkestoinen Wienissä julkisessa tilassa tapahtuva valokuva- ja tilainstallaatio “out there”. onemorequestion -kollektiivin ydinjäseniä Lahtisen lisäksi ovat Mikko Niemistö, Eero Erkamo ja Luzie Stransky.

(TINFO 12.12.2018)

 

Kuva: Luzie Stransky