25.08.2021

Lafpa

LAFPA -festivaalit 5.9.2021

Alkuperäisenä päivänä yllättänyt myrsky siirsi tapahtumaamme kuukaudella, mutta pian LAFPA vihdoin järjestetään!

Tammikuussa 2020 Levoteatteri järjesti ensimmäisen LAFKA (Levoteatterin afterworkklubi alakerrassa)-klubinsa kahvila Roasbergin alakerrassa Mikonkadulla. Taiteilijoiden leikkikentäksi tarkoitettu klubi saavutti suuren suosion sekä katsojien että esiintyjien keskuudessa ja oli lähes joka ilta loppuunmyyty. Siitä muodostui esittävien taiteiden tiistai-ilta, johon palattiin nauttimaan
uusista kokemuksista kerta toisensa jälkeen.

Covid-19 järisyttäessä maailmaa joutui ensimmäinen LAFKA-kausikin lopettamaan kesken. Koska tapahtuma-alaa koskevat rajoitukset eivät ole hellittäneet kertaakaan riittävästi, ei LAFKA kovasta kysynnästä huolimatta ole voinut tehdä paluuta. Nyt siihen tulee muutos! Tavallaan.

LAFPA (Levoteatterin aluehallintoviraston mukainen festari Pakilan siirtolapuutarhassa) -festivaali tarjoaa esiintyjille uuden leikkikentän yhdistettynä kaikille turvalliseen kokemukseen!

Levoteatterin hallitus on kuratoinut 16 esityksen kokonaisuuden.
Ohjelmistosta löytyy laaja kattaus eri esittävien taiteiden alaluokkia ja varmasti jokaiselle jotakin!

KOKO OHJELMISTO

13:00-13:45 Sari Helenan kundaliinijooga  
Aloita festarisi rentouttavalla joogahetkellä! Rentouttava joogahetki sopii kaikille sukupuolesta, iästä tai kokemustasosta riippumatta. Tämä jooga ei juuri hikoiluta, mutta suosittelemme varaamaan vaikkapa pyyhkeen alustaksi! Voit osallistua joogatunnille vaikket suunnittelisi katsovasi muuta festariohjelmaa.
"Kundaliinijoogaa kutsutaan myös sisäisen voiman tieksi. Säännöllinen harjoittelu vahvistaa kokonaisvaltaisesti keho keli -järjestelmäämme ja tasapainottaa chakrojamme. Kundaliinijoogaa olen systemaattisesti harjoitanut joogi Bahrainin oppien mukaan vuodesta 2004. Omia harjoitustunteja minulla on takana jo yli 5000. Kundaliinijoogan pohjalta kehitettyä hoitavan joogan ohjausta olen tehnyt vuodesta 2013 ja tunteja tämän parissa on kertynyt jo yli 2500." - Sari Helena

14:00 Okeanos (kesto n. 10min, vapaaehtoinen pääsymaksu)
Aaltoilua kehossa sekä köydessä. Yhdessä näistä muodostuu merellinen aallokko, välillä myös tyyntyen. Okeanos on sirkustekniikkaa ja tutkivaa liikettä yhdistävä esitys löysällä nuoralla, jossa liikkeeseen on haettu inspiraatiota vedestä ja sen aaltoliikkeestä. Välillä esiintyjä on aaltojen heiteltävänä, muuntuen hetkittäin aalloksi itsekin, kun taas toisena hetkenä nousee pinnalle ratsastamaan niillä.

OFFStage esitykset tapahtuvat näyttämöiden ulkopuolella. Okeanos tapahtuu Pakilan siirtolapuutarhan kerhohuoneen läheisyydessä ja esityksen pääset näkemään vapaaehtoisella pääsymaksulla jonka voi joko maksaa etukäteen Levoteatterin verkkosivujen kautta tai paikanpäällä suoraan esiintyjälle. Esitys sopii kaikenikäisille

14:30-15:00 Penseyden Lärvi
Nykykansanmusiikkiyhtye Penseyden lärvi löysi tiensä ihmisten sydämiin ensi kertaa Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla vuonna 2019. Viululla ja kitaralla soitettua instrumentaalimusiikkia soittavan duon musiikillisena inspiraationa on toiminut mm. ystävyys, painovoima, myöhästely, Backstreet Boys ja festari-ikävä. Penseyden lärvin musiikki on hyvää ja sitä soitetaan pääosin hymyssä suin.

Jp Jyväsjärvi: kitara, sävellykset
Pihla Perämäki: viulu

15:30-15:50 Playground
Playground on koko perheelle suunnattu viihdyttävä ja leikkisä nykysirkusteos, joka yhdistää käsilläseisontaa sekä jongleerausta. Mitä on odotettavissa, kun lavalle tuodaan uima-allas, 1000 palloa sekä kasa ämpäreitä? Esitys sopii kaikenikäisille

15:45-16:45 Rosemagoria & Nox Mente
Näe kaksi liiketeosta samalla lipulla!
Rosemagoria

Rosemagoria on helsinkiläinen dark fusion tanssija ja flow-artisti. Hän on harrastanut fuusiovatsatanssia 10 vuotta ja tanssinut  leviwandin kanssa  1,5 vuotta.

Haluan tanssiessani tutkia kontrasteja, sekä sitä, miten musiikin kanssa ja sitä vastaan voi liikkua. Esitykseni, Kristallipalatsi, on hypnotisoiva improvisaatiotanssiesitys, jossa yhdistyy fuusiovatsatanssin liikekieli ja maaginen, ilmassa leijuva keppi. Se kutsuu ihmetyksen maailmaan.

Nox Mente

Nox Mente on helsinkiläinen fuusiovatsatanssiryhmä, joka yhdistelee koreografioihinsa erilaisia proppeja, kuten miekkoja, silkkiviuhkoja tai tulta. Tummanpuhuva kauneus, mystiikka ja hauskan oudot asiat ovat jäsenten sydämiä lähellä. Nox Menten miekkaesitys johdattaa katsojan mystisen metsän uumeniin, jossa näkijättäret suorittavat ikivanhaa vaarallista rituaalia.

Esitykset sopivat kaiken ikäisille  

16:15-16:45 Iiro
Iiron esitys on räpin, lavarunouden sekä liikkeen yhteentulema, joka kuljettaa katsojan rytmilliselle, leikkisälle sekä ajoittain absurdille matkalle kehon ja mielen maisemiin. Iiro on tanssija, joka on viime aikoina löytänyt suunsa sekä sieltä toisinaan ryöpsähtelevät ja tulvivat, toisinaan taas katkonaisesti ja haparoivasti tulevat sanat. Iiron sekä tuottaja Sami Elovaaran esikois-EP “merellisiä tarinoita norsunluutornista” ilmestyy heinäkuussa 2021. LAFPA-festivaalilla nähtävä esitys koostuu osittain EP:n kappaleista sekä uudemmista liikkeellisistä lavarunoista.
Esitys sopii kaiken ikäisille

16:45-17:30 Kultaranta
Kultaranta haluaa saada sinut tuntemaan. Siksi Kultaranta laulaa rakkaudesta. Jos uskallat: rauhoitu, hiljennä ja pysähdy. Tämä on villasukka-iskelmää ja on aika nostaa se jälleen suuruuteen.

18:00-18:45 Juhani Kuolevaisen sielu ja teot
Olet pitänyt silmäsi kiinni ja avaat ne. Katsot kauas ja lintu vilahtaa näkökenttäsi laidalla. Havahdut. Tunnustelet toiveitasi. Pelkäät paljon, mutta olet totisesti kiinni ihmisyydessä. Osa kiertokulkua ajassa ja ajattomuudessa.

Olen kirjoittanut lauluja ihmisistä, jotka kertovat itselleen tarinoita merkityksellisyydestä, menestyksestä ja luopumisesta. Vähän muustakin. Itsestänikin. Lennät aurinkoon, olen siivellä, täynnä elämää, olen kynsissä -levy julkaistu 28.2.2021.

18:15-19:00 Miia Junes
Miia Junes on pohjoisen juurilla varustettu laulaja-lauluntekijä Helsingistä.
Hänen ajaton ja orgaaninen indie folk-rockinsa pohjaa syvällisen lyyrisiin teksteihin sekä kauniin kaihoisaan lauluun. Luonnosta ja eletystä elämästä ammentavat tarinat käsittelevät muun muassa elämän haurautta, rakkauden arvaamattomuutta ja itsensä hyväksymistä.

Alkuvuodesta 2021 kiitellyn debyytti-EP:n julkaissut Junes työstää tällä hetkellä esikois-albumiaan. Festareilla Miia Junes nähdään soolokeikalla, jossa kuulemme sekä jo julkaistuja että uuden uutukaisia kappaleita pelkistetyssä, herkän vangitsevassa muodossa.

18:45-19:15 LOST WOR(L)DS
LOST WOR(L)DS on matka muistojen ja muistamisen maailmaan. Monikielinen teatteriesitys koostuu hetkistä, joissa yksilöiden ja yhteisöjen historia avautuu fyysisen teatterin keinojen ja kielten runollisuuden kautta. Esitys on Helsingin ranskankielisen teatterin Théâtre francophone d'Helsinki (TFH) toinen produktio, jossa monikulttuurinen ja -kielinen työryhmä tutkii perinteen ja tradition käsitteitä eri näkökulmista. Esitys pohjautuu työryhmän jäsenten henkilökohtaisiin kokemuksiin ja pohdintoihin. Perinne on monitulkintainen käsite, joka ohjaa yksilöiden identiteetin etsimistä ja koskee elämän kaikkia osa-alueita. Se kytkee jokaisen meistä sukupolvien ketjuun. Perinteen voi kokea joko turvallisena tukena, jota haluaa säilyttää ja johon voi aina palata, tai raskaana taakkana, josta on vaikeaa ja miltei mahdotonta päästä eroon. Esityksemme ei pyri esittämään yksiselitteisiä väitteitä, vaan kysymyksiä katsojille. Miten tradition voi katkaista, jos siihen on tarve? Onko se edes mahdollista? Vai voiko myös pyrkiä ymmärtämään menneitä sukupolvia ja heidän valintojaan? Mitä ihminen vie mukanaan, kun hän muuttaa uuteen paikkaan, ja mitä hän taas jättää taakseensa? Millaisia kokemuksia sorretuilla ja juurettomilla on omista perinteistään, joita ei aina ole voinut siirtää eteenpäin seuraaville sukupolville? Millä sanoilla ̣– tai lauluilla ja eleillä – pukea nämä kaikki kokemukset? Esitystä ovat tukeneet Helsingin kaupunki ja Ranskan instituutti Suomessa.
Ikäsuositus: +12.
Esityksen kesto: noin 30 minuuttia.
Esityksen kielet: ranska, englanti, suomi, kehon kieli.

19:00-19:45 Vialea
Vialea maalaa romantisoitua 80-luvun betonimaisemaa Koivukylän tornitalon parvekkeelta.  Rappioromantiikassa kylpevä yhtye on perustettu vuonna 2019. Vialea inspiroituu elämän suurimmista kysymyksistä ja niiden epäselvistä vastauksista. Genrerajat poikkileikataan indie-pop, rockin ja iskelmän leikkuulaudalla.

19:15-20:15 Hulva
Hulva on helsinkiläinen duo, joka maalaa viululla ja elektroniikalla vähäeleistä ambientia, äänikuvia äärten välisistä etäisyyksistä ja sotkee paikat vapaan improvisaation ja melun purkauksilla.

Pihla Perämäki, viulu
Ilkka Hänninen, modulaarisyntetisaattori

19:45-20:15 Veera & Ümit
Veera & Ümit on spoken wordia ja musiikkia yhdistelevä duo, joka seilaa monenlaisten genrejen välillä aina herkästä laulelmasta elektroniseen musiikkiin. Kappaleiden sanoitukset kietoutuvat kaipaavien melodioiden ympärille luoden tilaa, jossa sallitaan ja kannustetaan yhtä lailla lempeiden kuin hämmentävien ja ristiriitaistenkin tunteiden äärelle.

20:30-21:00 Asfaltin säröistä latvat
“Tämä on puhetta kaukaa
Niin lähelle kuin uskaltaa mennä
Kehtoikäisiltä vielä nuoremmille”

“Asfaltin säröistä latvat” on lausuntaa ja musiikkia yhdistävä polveileva runoelma. Se törmäyttää kukoistavia organismeja ja ihmisen ryvettämää ympäristöä. Kuhisevissa pienoismaailmoissa kyseenalaistetaan elottoman ja elollisen luonnon totuttuja rajoja. Esityksessä sanallinen ja sanaton ilmaisu sulautuvat toisiinsa – aivan kuten luonto ja kaupunki teoksen maisemassa. Runoelma kuljettaa kuulijaansa kohti kysymystä siitä, mitä jättäisimme jälkeemme jos katoaisimme huomenna.

Ihmisen jälkeinen aika. Betonin taipuminen väkevän kasvillisuuden alle. Teoksessa on syväekologinen pohjavire, jossa ihmisen tarpeettomuus nousee keskiöön. Vaikka inhimillisestä näkökulmasta ihmislajin katoaminen on lohdutonta, tarkoittaa se luonnolle kuitenkin toivoa. Keskittymällä aution kaupungin kuvaan “Asfaltin säröistä latvat” tutkii samaistumista muuhunkin kuin älylliseen elämään.

Helsinkiläisten Anna Kirvesniemen ja Taavi Heikkilän muodostama Kaiher on poikkitaiteellinen duo. Koskettimet, klarinetti ja viulu jatkavat siitä mihin kahden lausujan sanat loppuvat.

“Linnut ovat palanneet
Ne näkevät tuskin toisiaan
Rääkyvät kuin vastasyntyneet
Niin sakeaa ja rikkovaa on auringon valo”

Lisäksi ohjelmistossa on kaksi muuta OFFstage produktiota, joita nähdään Pakilassa pitkin päivää. Näiden tapahtuma-ajat tarkentuvat lähempänä festivaaleja. Molempiin on vapaaehtoinen pääsymaksu

OFFstage:

Theirs&theirs&theirs
Theirs&theirs&theirs on performanssin ja installaation välimaastossa hengaileva teos, joka tutkii tilan ottamista queer-ihmisenä. Miltä näyttää queer tila? Mitä jos sen jakaa enemmän kuin kaksi kumppania

OFFStage esitykset tapahtuvat näyttämöiden ulkopuolella.  Theirs&theirs&theirs performanssin pääset näkemään vapaaehtoisella pääsymaksulla jonka voi joko maksaa etukäteen Levoteatterin verkkosivujen kautta tai paikanpäällä suoraan esiintyjälle.

Performanssin aloitus- ja lopetusaika sekä tapahtumapaikka TBD lähempänä tapahtumapäivää osoitteessa www.levoteatteri.fi.

Pihka Is My Name - Summer Minimal Live
Pihka Is My Name on joensuulais-helsinkiläinen duo, jonka musiikissa yhdistyvät analogiset syntikat, hypnoottiset pianokuviot ja elokuvalliset orkestraatiot. Sen jäsenet ovat tuottaja/sound designer Lasse Turunen ja säveltäjä/pianisti Henna Helasvuo. Yhtyeen keulakuvana on animaatiohahmo Pihka-robotti. Pihka on hylätty mielikuvituskaveri, joka herää lumisesta metsästä ja lähtee tutkimaan maailmaa omillaan. Yhtye julkaisi debyyttialbuminsa 'Everything Is In Between' maaliskuussa 2021.

LAFPAssa Pihka Is My Name soittaa syntikoita, samplereita ja laulua yhdisteleviä minimalistisia improvisaatioita eri puolilla siirtolapuutarhaa. Musiikkia ei ajeta kaiuttimiin, vaan ohikulkija voi kuunnella sitä kytkemällä omat kuulokkeensa paikalla olevaan luurivahvistimeen.

Lue lisää: www.levoteatteri.fi

Sinua voisi kiinnostaa

Festivaalit Tapahtumat