07.02.2023

Lasten ja nuorten teatteripalkinto finalistit

Lasten- ja nuortenteatteripalkinnon finalistit on valittu

Suomen Assitej ry:n ja Suomen Teatterit ry:n yhteistyössä jakaman Lasten- ja nuortenteatteripalkinnon korkeatasoisesta ehdokasjoukosta esiraati valitsi finalisteiksi KOM-teatterin musikaalin ReeaRuun, Company Portmanteaun monitaiteisen esityksen Piste, piste, pisteen ja valtakunnallisen Nuori Näyttämö -konseptin. Paljon onnea finalisteille!

Lasten- ja nuortenteatteripalkinto myönnetään vuosien 2021–2022 aikana suomalaisessa ammattiteatterissa tapahtuneelle merkittävälle, lasten- ja nuortenteatteria edistäneelle teolle. Palkinto jaetaan Helsingissä, Q-teatterissa pidettävässä Thalia-juhlassa maanantaina 27.3.2023. Vuoden 2023 voittajan valitsee kirjailija, esitysdramaturgi, ohjaaja ja teatteriopettaja Siri Kolu.

Finalistit valinneen esiraadin jäseniä olivat Suomen Assitej ry:n hallituksen jäsenet Red Nose Companyn tuotantopäällikön sijainen Elina Terho ja Kuninkaallisen Nukketeatterin teatterinjohtaja, tuottaja ja näyttelijä Antti Kemppainen sekä Suomen Assitej ry:n toiminnanjohtaja Tanja Turpeinen. Hakemuksia lasten- ja nuortenteatteripalkinnon saajaksi saapui runsaasti ja ne edustivat monipuolisesti lasten ja nuorten esittävän taiteen kenttää. Lämmin kiitos siis kaikille kilpailuun osallistuneille!

Raadin perustelut:

KOM-teatteri: ReeaRuu

Lasten- ja nuortenteatteripalkinnon finalistin KOM-teatterin kohdalla raati arvosti pääosin aikuisyleisöä palvelevan teatterin satsausta tavoittaa sille uusia lapsiyleisöjä. Teatterin riskinotto esittää nykylapsille suurelta osin tuntematon, Ilpo Tiihosen kirjoittama ja Markus Fageruddin säveltämä, musikaali ReeaRuu kannatti. ReeaRuu on raadin mielestä kaunis ja koskettava esitys, jonka ohjaus ja näyttelijäntyö on laadukasta ja toimivaa. Erityismaininnan raadilta ansaitsi esityksen visuaalinen ilme ja musiikki. Pääosin yksinkertaisin elementein luotu kiehtova visuaalinen maailma yhdessä Markus Fageruddin KOM-teatterin nelihenkiselle orkesterille sovittaman musiikin kanssa luovat mielikuvitukselliset puitteet vaikean teeman, menetyksen ja surun, käsittelylle. Vakavasta ja tärkeästä aiheesta huolimatta esitys on raadin mielestä leikkisä ja hauska.

Nuori Näyttämö -konsepti

Finalistiksi valittu Työväen Näyttämöiden Liiton koordinoima Nuori Näyttämö -konsepti tekee raadin mielestä pitkäaikaista ja tavoitteellista työtä nuorille suunnattujen näytelmätekstien paremman saavutettavuuden ja nuorten lukutaidon edistämiseksi. Nuori Näyttämö tuo uusia, ansioituneita kirjoittajia nuorille suunnattujen tekstien pariin ja kääntää ajankohtaisia näytelmiä suomen kielelle ruotsista ja englannista. Raati nosti esiin myös Nuori Näyttämö -konseptin merkityksen valtakunnallisena taidekasvattajana. Hanke tukee nuorten harrastuneisuutta ja onnistuu houkuttelemaan vuosittain satoja nuoria teatterin pariin. Mukana olevien teattereiden vaihtuvuus hankkeen aikana mahdollistaa uusien nuorten tavoittamisen eri puolelta Suomea. Pysyvät yhteistyöteatterit Suomen Kansallisteatteri ja Helsingin Kaupunginteatteri puolestaan luovat hankkeelle vaikuttavat ja yhteisölliset puitteet.

Company Portmanteau: Piste, piste, piste

Raadin mielestä kolmas finalisti Company Portmanteau yhdistää monitaiteisessa Piste, piste, piste -esityksessään ansiokkaasti tanssia, sirkusta ja elävää kuvataidetta. Esiintyjien Luis Sartori do Valen ja Mira Ravaldin läsnäolo lavalla on vaivatonta, luontevaa ja taidokasta. Raati katsoi, että esitys on ehyt ja ammattimaisesti tehty kokonaisuus, jonka eri osa-alueet olivat tasapainossa keskenään. Mario Valen lastenkirjaan "Três pontinhos" (Kolme pientä pistettä) pohjautuva esitys soljuu mielikuvasta ja muodosta toiseen kekseliäästi ja pilke silmäkulmassa. Kaunis, runollinen teos jätti tilaa kuvittelulle ja leikille, ja piti raadin otteessa taltiointinakin.

Palkinnon historia

Suomen Teatterit ry on jakanut Lasten- ja nuortenteatteripalkintoa ansioituneelle alan toimijalle vuodesta 2008 alkaen. Palkinto jaetaan kahden vuoden välein. Vuodesta 2015 alkaen palkinto on jaettu yhteistyössä kansainvälisen lasten- ja nuortenteatterijärjestö Assitej ry:n kanssa.

Yhteydenotot:

Suomen Assitej ry.
Tanja Turpeinen
044 0866 355
tanja.turpeinen@assitejfi.org

KOM-teatteri
Saija Holm
saija.holm@kom-teatteri.fi
050 355 8274

Nuori Näyttämö / Työväen Näyttämöiden Liitto
Annukka Ruuskanen
annukka.ruuskanen@tnl.fi
050 540 3802

Company Portmanteau
Luis Sartori do Vale (ensisijainen, asiointikieli: englanti)
info@portmanteau.fi
044-0888620

Mira Ravald (asiointikieli: suomi)
info@portmanteau.fi
050-5390672

Sinua voisi kiinnostaa

Palkinnot Uutiset