16.03.2022

Lastenteatteripäivä

Lastenteatteripäivää juhlitaan 19. ja 20.3.

19.-20.3. juhlitaan lastenteatteria.

ASSITEJ World Day of Theatre for Children is an ASSITEJ campaign, promoted and celebrated through the message ‘Take a Child to the Theatre, Today’. Read more

Katso Assitej Internationalin Lastenteatteripäivän video tästä

Lauantaina 19.3.2022 juhlitaan valtakunnallista Lastenteatteripäivää. STEFI:n lasten- ja nukketeatterin neuvottelukunnassa toimivat lastenteatterit julkaisevat päivän kunniaksi ajankohtaisen julistuksen.

Teatterinjohtaja Kirsi Siren:

Hymyilevät kasvot

Teatterin symboli on kuva kahdesta naamiosta, iloisista ja surullisista kasvoista. Naamiot saivat Ukrainan sodan myötä traagisen konkreettisen merkityksen. Maailma naamioitui kahden vaikean pandemiavuoden aikana kasvomaskeihin, jotka peittivät ilmeet.

Saimme lukea huolestuttavia uutisia siitä, että vauvat hymyilevät vähemmän, koska ovat nähneet niin paljon maskien peittämiä kasvoja. Tuntuu vaikealta puhua huolista, joita pandemia on perheille ja lapsille aiheuttanut juuri nyt, kun Ukrainan lapset ovat sodan keskellä. Meidän asiamme ovat hyvin. Me emme ole sodassa. Kaikki maailman lapset ovat meidän lapsiamme.

Lapsen aika on tässä ja nyt.

Me kaikki seitsemän lastenteatteria tiedämme hyvin lastenteatterin merkityksen. Vuosien kokemuksella ja monipuolisella ammattitaidolla olemme tehneet kaikkemme, että tavoittaisimme lapset ja nuoret. Voimme omalla työllämme tukea ja auttaa heitä nyt  vaikean ajan yli. Pandemia yllätti meidät kaikki. Se opetti myös paljon. Sana ”saavutettavuus” sai konkreettisen, elintärkeän, merkityksen.

Lastenteatterin täytyy tavoittaa kaikki lapset kaikkina aikoina. Lasten ja nuorten pitää saada elää mukana teatterin luomassa elämyksessä, joka on juuri heille tuotettua taidetta. Teatterin rikkaus on sen monipuolisuus. Esitysten kirjossa on sanaa, liikettä, musiikkia, kuvataidetta, näyttelijäntaidetta ja se tärkein –  tarina. Tunteita laidasta laitaan voi kokea elämyksen äärellä turvallisesti. Saa nauraa sydämensä pohjasta, liikuttua ja jännittää sekä iloita hyvän voitosta. Saa miettiä ja esittää kysymyksiä yhteisen kokemuksen äärellä. Saa kokea myötäelämistä ja oppia auttamaan.

Me lastenteatterit pidämme yhtä ja tuemme toisiamme. Vietämme yhteistä lastenteatteripäivää 19.3. Lapsessa on kaikki!

Barn- och dockteaterdelegationens kommuniké 19.3.2022

 

Ahaa Teatteri, Tampere
Nukketeatteri Sampo, Helsinki
Tanssiteatteri Hurjaruuth, Helsinki
Teatteri Hevosenkenkä, Espoo
Teatteri Mukamas, Tampere
Teatteri Rollo, Helsinki
Unga Teatern, Esbo

Tiedote Suomen Teatterit ry:n verkkosivulla

Sinua voisi kiinnostaa

Uutiset Kannanotot