19.11.2021

Lea- ja Sylvi-palkitut

Lea- ja Sylvi-palkintojen voittajat on julkistettu

Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry jakaa vuosittain näytelmäkirjallisuuspalkinto Lean parhaasta kotimaisesta näytelmätekstistä. Lea-palkinnon saajaksi on valittu kirjailija Taina Latvala näytelmällään Kekkosen tytär. Palkinto jaettiin perjantaina klo 14 Suomen kirjallisuuden seuran juhlasalissa 19.11.2021 yhdistyksen satavuotisjuhlaseminaarissa. 

Samassa tilaisuudessa liitto jakoi myös TV- ja Elokuva-Sylvi-palkinnot. Tänä vuonna jaettiin ensimmäistä kertaa Sylvi-palkinto parhaasta tv-käsikirjoituksesta. Palkinto myönnettiin käsikirjoittaja Anna Brotkinille Aikuiset-sarjan toisesta tuotantokaudesta. 

Elokuva-Sylvi-palkinto on jaettu viimeksi vuonna 2015. Tänä vuonna Elokuva-Sylvi myönnettiin käsikirjoittaja Eeva Putrolle Tove-elokuvan käsikirjoituksesta.

Taina Latvalan Kekkosen tytär onnistuu naurattamaan ja koskettamaan

Lea-palkinnon voittajan valitsi kirjailija Juha Itkonen. Hän luonnehtii Taina Latvalan teosta Kekkosen tytär seuraavasti:

“Perinteinen, henkilövetoinen näytelmä onnistuu vaikeassa tehtävässä. Se on alusta loppuun hauska, hetkittäin suorastaan täyttä tykitystä, mutta piirtää henkilönsä samaan aikaan myös inhimillisinä ja koskettavina. Tutuista aineksista syntyy kirjailijan varmoissa käsissä mukavasti uudenlainen, mennyttä Suomea ja tätä nykyistä törmäyttävä kokonaisuus. Kyse on muun muassa sukupuolirooleista ja Helsingin ja muun Suomen välisestä kuilusta. Vakavia asioita käsitellään hienosti ja oivaltavasti huumorin kautta.

Erityismaininnan näytelmä ansaitsee murteen käytöstä. Latvalan käyttämä eteläpohjalaismurre on olennainen osa tekstin viehätystä ja saa sen henkilöt tuntumaan aidoilta ja samastuttavilta. Maisema piirtyy väkevänä, vaikka seutu ja sen puhetapa eivät olisikaan lukijalle omakohtaisesti tuttuja.”

Lea-palkinnon arvo on 5000 euroa. Palkinto rahoitetaan Kopioston keräämistä tekijänoikeuskorvauksista. Finaalissa Kekkosen tyttären lisäksi oli Michael Baranin Hitler ja Blondi, Markku Haussilan Scream – the Love Story ja Otto Sandqvistin Magnum.

Anna Brotkinin Aikuiset mykistää terävällä dialogillaan

Ensimmäisen TV-Sylvi-palkinnon voittajan valitsi käsikirjoittaja Neil Hardwick, joka kertoo Anna Brotkinin Aikuiset-käsikirjoituksesta:

“Dialogi ja ilmiöt ovat vahvasti tässä ajassa kiinni: varsinkin dialogin terävyys mykistää. Sarja vaikuttaa alussa kivalta ja kepeältä, mutta pikkuhiljaa katsoja ymmärtää, että tässä on isommista asioista kysymys: ystävyyden syvin olemus, arjen moraali, ja ennen kaikkea oman identiteetin ymmärtäminen. Tapahtumapaikka Kallio on ikään kuin nuori, joka sekin etsii identiteettiään, kuten koko ah niin nuori Suomi. Sarja on satiiri, joka samaan aikaan pilkkaa ja rakastaa. Naurettavat ja jopa säälittävät henkilöt ovat täysin rakastettavia. Kun joku on keksinyt, miten tuo temppu tehdään televisiossa, olkaamme kiitollisia.”

Eeva Putron Tove on raikkaasti kirjoitettu elämäkertakäsikirjoitus

Elokuva-Sylvin voittajasta päättänyt käsikirjoittaja ja dramaturgi Esko Salervo perustelee valintaansa Eeva Putron Tovesta seuraavasti:

“Eeva Putro käsittelee Tovessa elämäkertaelokuvan lajityyppiä tuoreesti ja raikkaasti. Käsikirjoitus ei hiero päähenkilöään lukijan naamaan niin kuin niin monet tämän lajityypin teokset tekevät, vaan jättää tilaa myös katsojan omille ajatuksille ja tunteille – kerronnassa on toimivaa väljyyttä. Lopputulos on tyylikkään pelkistetty. Putron lähestymistapa korostaa ihmisarvoa. Hän ei pyri imitoimaan hyvän kirjoittamisen ulkoisia eleitä eikä kirjoita päähenkilöään esineellistävästi, vaan katsoo identiteettiään rakentavaa Tove Janssonia läheltä, tarkasti ja myötäeläen, antaa hänelle vapauden olla mitä on. Tove luo uskoa erilaisuuteen ja epätäydellisyyteen, ihmisyyden koko kirjoon.”

Elokuva- ja TV-Sylvi-palkinnot ovat molemmat arvoltaan 2500 euroa.  Palkinnot rahoitetaan Kopioston keräämistä tekijänoikeuskorvauksista. 

Elokuva-Sylvin finalisteja olivat Toven lisäksi Pekko Pesosen Peruna ja Jenni Toivoniemen Seurapeli. TV-Sylvin finalisteja olivat myös Juha Lehtolan ja Tiina Lymin Sisäilmaa sekä Aino ja Anna Lappalaisen Pala sydämestä. Lisäksi TV-Sylvin esiraati antoi kunniamaininnat Jemina Jokisalon Makkarista ja Aallonmurtajien kolmannesta kaudesta, jota on ollut kirjoittamassa pääkäsikirjoittaja Miira Karhulan lisäksi Risto Karhula, Johanna Hartikainen ja Aleksi Aro-Heinilä.

***

Tekijäesittelyt:

Anna Brotkin (s. 1987) on helsinkiläinen käsikirjoittaja. Brotkinin luoma Aikuiset on sekä yleisön että kriitikoiden ylistämä komediasarja parikymppisistä kalliolaisista. Lisäksi hän on ollut käsikirjoittamassa lukuisia komediasarjoja kuten Rehtori ja Jättekiva. Teoksissaan hän on kiinnostunut naurun suunnasta, utopioista ja lempeästä, itseironisesta komediasta. Brotkin on valmistunut elokuva- ja tv-käsikirjoittajaksi Aalto-yliopistosta vuonna 2016. Aikuiset-sarja oli Kultainen Venla -ehdokkaana Vuoden komediasarjaksi vuonna 2019.

Eeva Putro on helsinkiläinen näyttelijä ja käsikirjoittaja, joka valmistui Pietarin Valtiollisesta Teatteritaiteen akatemiasta 2008 elokuva- ja draamateatterinäyttelijäksi ja Tampereen Ammattikorkeakoulusta 2019 käsikirjoittajaksi. Hän puhuu sujuvasti Suomea, Ruotsia, Englantia ja Venäjää. Monikielisyys, alakulttuurit ja epätavalliset naisroolit saavat hänet syttymään näyttelijänä ja kirjoittajana. Putrolle on tärkeää tuoda esiin marginaaliin painettujen ääni ja tutkia ihmisyyttä vähäpätöisen näkökulmasta.

Taina Latvala on helsinkiläinen, alun perin Lapualta kotoisin oleva kirjailija, joka on tunnettu romaaneistaan sekä Vaasan kaupunginteatteriin kirjoittamistaan näytelmistä. Latvalan esikoisromaani Arvostelukappale voitti Kalevi Jäntin palkinnon vuonna 2007. Elokuussa Latvalalta ilmestyi uusin romaani Torinon enkeli. Kirjailijan näytelmätuotantoa yhdistää pohjalaisen mentaliteetin kuvaus, huumori sekä rikas eteläpohjalainen murre.

***

Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry on vuodesta 1921 toiminut, kirjailijoiden itsensä perustama alan ammattilaisten ammatti- ja etujärjestö. Yhdistyksessä on noin 570 jäsentä, jotka kirjoittavat näytelmiä sekä elokuva-, tv-, kuunnelma- ja multimediakäsikirjoituksia. Jäsenistöön kuuluu suomen- ja ruotsinkielisiä kirjailijoita. 

Lea-palkintoa on jaettu vuodesta 1985 lähtien parhaalle näytelmätekstille. Vuodesta 2011 on jaettu myös Sylvi-palkintoa parhaasta elokuvakäsikirjoituksesta. Tänä vuonna Sylvi-palkinto jaetaan ensimmäistä kertaa myös parhaasta TV-käsikirjoituksesta. Palkinnot myönnetään vain tekstin perusteella, ei esityksen, elokuvan tai tv-sarjan perusteella. Palkinnot ovat voittaneet lukuisat Suomen eturivin näytelmäkirjailijat ja käsikirjoittajat. 

Lue tiedote Sunklon verkkosivulta

Sinua voisi kiinnostaa

Palkinnot Uutiset