23.10.2023

Lea-palkinnon finalistit 2023

Lea-palkintofinalistit 2023 on julkistettu

Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry myöntää vuosittain Lea-palkinnon parhaalle kotimaiselle näytelmätekstille. Vuonna 2022 kantaesitetyistä kotimaisista näytelmistä on nyt valittu viisi finalistia. 
 
Vuoden 2023 Lea-palkintofinalistit ovat: 
 
Johanna Freundlich – 1000 paperista kurkea 
Veikko Nuutinen – Vanhempainilta 
Veikka Heinonen – Kaksi sisarta 
Liila Jokelin – Action Hero 
E.L. Karhu – Eriopis 
 
Näytelmät on valinnut kolmihenkinen, teatterialan ammattilaisista koostuva raati, johon kuuluvat näytelmäkirjailija ja dramaturgi Taija Helminen, näytelmäkirjailija ja dramaturgi Seppo Parkkinen sekä ohjaaja Anne Rautiainen
 
Vuoden 2023 Lea-palkinnon voittaja julistetaan perjantaina 3.11.2023 osana Kotimaisen näytelmän festivaalia. Voittajan valitsee finalistien joukosta Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) johtaja Linnea Stara. Palkinnon suuruus on 5000 euroa. Palkinto rahoitetaan Kopioston keräämistä tekijänoikeuskorvauksista. Kaiken kaikkiaan Lea-kilpailuun osallistui 39 kantaesitettyä näytelmätekstiä. 
 
 

Lea-finalisteja yhdistää hyvin kirkas draamallinen ajattelu 

Vuoden 2023 viittä finalistia yhdistää hyvin kirkas draamallinen ajattelu. Näytelmät tarkastelevat olemassaolon kysymyksiä ja ehdottavat kukin ratkaisuja yhteiskuntamme syvään eksistentiaaliseen hätään. Raati oli vaikuttunut, kuinka valitut näytelmät osaavat käsitellä suuria aiheita taidokkaasti mestarillisten henkilöhahmojen kautta. 
 
Johanna Freundlichin 1000 paperista kurkea on herkkä ja hallittu lastennäytelmä, joka sijoittuu yllättävään maisemaan. Hiroshiman atomipommin vaikutusten käsittely lasten näkökulmasta kerrottuna on pysäyttävä ja onnistunut aihevalinta. Teksti jättää jäljen lukijaan. Nykymaailman tilanne nostaa näytelmän arvoa entisestään. Eri aikatasojen samanikäisten lasten kohtaamiset koskettavat. Teos on rauhan aatteen suora ja lämmin puheenvuoro, jolla on paikkansa nykynäytelmän traditiossa. 
 
Veikka Heinosen Kaksi sisarta on moderni komedia hiihtourheilusta ja vuoden 2001 Lahden dopingskandaalista. Kansallisesti merkittävä hiihtotragedia ja teoksen sijoittuminen tiettyyn paikallismaisemaan kutkuttavat lukijaa. Näytelmä käsittelee rakkautta ja pakkomiellettä hiihtourheiluun komiikalla leikitellen. Perheyhteisön dynamiikka ja sisarkateus luovat draamallisesti kestävän maailman. Teos syvenee kohtaus kohtaukselta, ja lopussa teos osaa yllättää lukijansa totaalisesti. 
 
Liila Jokelinin Action Hero on energinen ja itseironinen komedia sukupolvien yhteentörmäyksestä. Näytelmä on selkeä, kirkkaasti ajateltu kokonaisuus, jonka komiikka on varmaa ja vaikuttavaa. Action-elokuvan kuvauksiin keskittyvä näytelmä raottaa riemastuttavien henkilöidensä kautta modernia työelämää ja siihen liittyvää näköalattomuutta hykerryttävällä tavalla. Action Hero ottaa kantaa ajankohtaisiin ilmiöihin ja kutsuu lukijaansa nauramaan vapautuneesti. 
 
E.L. Karhun Eriopis on runollinen, latautunut ja kiihkeä tragedia, joka haastaa näyttämöajattelua ja näytelmää kirjallisuuden lajina suvereenisti. Euripideen Medeian uudelleentulkinta avaa hurjan näyn ihmismieleen, perheeseen ja myös nykymaailman brutaaliin tapaan kutistaa kauheat tapahtumat julkisuuden kauppatavaraksi. Näytelmä on täysin omaehtoista nykynäytelmäkirjallisuutta, ja kuitenkin myös älykkäällä ylpeydellä nähty klassisen tragedian päällekirjoitus. Eriopis muovaa kotimaisen näytelmäkirjallisuuden nykyhetkeä ja on myös kansainvälisesti kestävä teos. 
 
Veikko Nuutisen Vanhempainilta on dramaturgisesti tiheä, kiinnostava ja röyhkeä näytelmä, jonka esseistinen kysymyksenasettelu johdattaa tunnistettavien henkilöhahmojen kautta syvälle aiheeseen. Näytelmän yksinkertainen tilanne, isän ja pienen lapsen suhde, kasvaa suureksi kokonaisuudeksi peilatessaan ympäröivää maailmaa. Vanhempainilta on hyvällä tavalla vaarallinen näytelmä: teos laittaa lukijansa pohtimaan lasten hankkimisen problematiikkaa aikanamme humoristisella ja myös synkeällä tavalla 
 
Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry on vuodesta 1921 toiminut, kirjailijoiden itsensä perustama alan ammattilaisten ammatti- ja etujärjestö. Yhdistyksessä on noin 660 jäsentä, jotka kirjoittavat näytelmiä sekä elokuva-, tv-, kuunnelma- ja multimediakäsikirjoituksia. Jäsenistöön kuuluu suomen- ja ruotsinkielisiä kirjailijoita. 
 
Lea-palkintoa on jaettu vuodesta 1985 alkaen. Palkinto myönnetään vain tekstin, ei esityksen perusteella. Sen ovat voittaneet lukuisat suomalaiset eturivin näytelmäkirjailijat. Viime vuonna Lea-palkinnon sai Leea Klemolan ja Rosa-Maria Perän näytelmä Minä, Askartelija.  
 
 
Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:  
Mika Vainio 
+358 44 422 4834 
mika.vainio (a) sunklo.fi 

Sinua voisi kiinnostaa

Näytelmät Kirjailijat Palkinnot Uutiset