25.10.2021

Long Play

Long Playn iltakoulu: Käsikirjoittajien opit

Long Playn iltakoulussa opit maan parhailta kirjoittajilta! Marraskuun iltakouluun saapuu kolme käsikirjoittamisen ammattilaista, joiden kirjoitusvinkeistä hyötyvät kaikki kirjoittajat. Opettamaan saapuvat näytelmäkirjailija, ohjaaja ja näyttelijä Leea Klemola, elokuvaohjaaja, käsikirjoittaja ja kirjailija Jan Forsström sekä käsikirjoittaja Anna Brotkin. Tapahtumaa juontaa Long Playn tutkiva toimittaja, kirjailija Anu Silfverberg, joka myös haastattelee jokaista opettajaa lyhyesti jokaisen luennon jälkeen.

Koulutus sopii toimittajille, käsikirjoittajille, kirjailijoille sekä sellaisiksi haluaville. Tapahtumaan voi osallistua joko paikan päällä tiistaina 9.11. Haaga-Helian auditoriossa Pasilassa (Ratapihantie 13), katsomalla livestriimin tai tapahtuman tallenteen jälkikäteen 23.11. mennessä osoitteessa tiketti.stream.

Miten sietää kirjoittamiseen liittyvää kaaosta ja epävarmuutta? Leea Klemola on näytelmäkirjailija, ohjaaja ja näyttelijä, joka on kirjoittanut tai uudelleensovittanut kaikki ohjaamansa teokset. Iltakoulussa hän kertoo omista kirjoitusprosesseistaan: kirjoittamisen eri vaiheista ja niihin liittyvistä tunteista. Mitä tekniikoita ja jäsentämistapoja eri vaiheisiin kannattaa soveltaa? Klemola itse lähestyy kirjoittamista kysymysten kautta. Yksi niistä on, kuinka kirjoittamisesta voi ylipäätään selvitä järjissään.

Miten tarina pidetään tarpeeksi ilmavana niin, ettei lukijalla lopu happi? Iltakoulussa elokuvaohjaaja, käsikirjoittaja ja kirjailija Jan Forsström kertoo, kuinka tekstissä säilytetään sen tarvitsema kaaos ja elämän tuntu. Yleisöä ei tarvitse aliarvioida tai opettaa, eikä kaikkea pureskella valmiiksi. Sellaista voi välttää esimerkiksi kuminauhamuutoksella, salainen opas -metodilla tai sattumalla! Näiden tekniikoiden lisäksi Forsström antaa myös muita konkreettisia vinkkejä sekä tekstin kanssa työskentelyyn että itse tekstin sisältöön liittyen.

Tarvitseeko kirjoittajan aina mennä mukavuusalueensa ulkopuolelle? Käsikirjoittaja Anna Brotkin kertoo, milloin ja miksi omaa intuitiota ja näkemystä tulee seurata vastalauseista huolimatta. Brotkin kertoo huumorin kirjoittamisen perussäännöistä ja kannustaa rikkomaan niitä. Brotkinin kynänjälki, Aikuiset-sarja, on monella tapaa "väärin kirjoitettu", ja jos sitä arvioisi punakynän kanssa komediakirjoittamisen teorian näkökulmasta, sarjasta löytyisi paljon korjattavaa. Brotkin uskoo, että huumorin avulla voi tehdä ihmiseen särön, jonka kautta pääsee käsittelemään oikeita asioita ja isoja tunteita. Komedia voi olla sekä syvällistä ja abstraktia, ja tästä Brotkin antaa käytännön kirjoitusoppeja iltakoulussa.

Iltakoulut järjestetään Haaga-Helian Pasilan toimipisteen auditoriossa klo 16.15–19.45 (Ratapihantie 13, Helsinki). Tapahtumaa voi seurata myös livestriimissä osoitteessa tiketti.stream. Tallenne on katsottavissa kahden viikon ajan 23. marraskuuta saakka. Streamiä pääset seuraamaan pääsylipusta löytyvällä koodilla. Tallennetta voi katsoa samalla koodilla. Ohjeet löytyvät myös pääsylipusta.

Long Playn iltakouluihin on myynnissä myös kolmen kerran sarjalippu. Katso lisätietoja tästä.

www.longplay.fi/koulutukset