25.01.2023

ici nos yeux sont inutiles Luolasto Ranskassa

Luolasto entisessä kaivoskaupungissa 

Laura Ruohosen näytelmä saa Ranskan kantaesityksensä 23.2.2023. Esityksen ohjaaja Parelle Gervasonin luotsaama teatteriryhmä Compagnie-Pistë tuottaa teoksen, joka pääsee yleisön eteen teollisuuspaikkakunta Le Creusot’n taide- ja residenssikeskuksessa. 
 
Laura Ruohosen näytelmä Luolasto saa ensi-iltansa Ranskassa 23.2.2023. Teoksen on ranskantanut Parelle Gervasoni, joka on esittävän teatterin, Compagnie-Pistën taiteellinen johtaja ja vastaa esityksen ohjauksesta. Näytelmän ranskankielinen nimi, Ici nos yeux sont inutiles viittaa teoksen tapahtumapaikkaan, pimeään luolastoon. Siellä kohtaavat luolamaalauksia tutkiva arkeologi, luolaston hyödyntämistä ydinjätteen loppusijoituspaikaksi miettivä tiimi sekä luolaston vartija.   
 
Compagnie-Pistë on Burgundin maakunnassa toimiva teatteriryhmä, joka oheistaa esityksiinsä draamatyöpajoja lapsille. Se on esitystuotantojen lisäksi osallistunut erilaisiin tutkimusprojekteihin, selvittänyt monikielisen näyttämöteoksen mahdollisuuksia. Ranskankielisen Luolaston ohjaaja Gervasoni luotsaa ryhmää. Ici nos yeux sont inutiles esitetään entisen kaivoskaupungin Le Creusot’n taide- ja residenssikeskuksessa nimeltään L’Arc
 
Luolasto sai kantaesityksensä vuonna 2014 Suomen Kansallisteatterissa, jonne sen ohjasi kirjailija itse. Teosta on sen jälkeen esitetty kahdessa harrastajateatterissa Helsingissä ja Mikkelissä. Ruohosen teoksia on vuosien saatossa nähty näyttämöillä lukuisissa eri maissa. Viimeisimmät ulkomaiset tuotannot ovat pärnulaisen Endla Teaterin (ohj. Enn Keerd) Ruohosen Yksiseen perustuva teatteriesitys vuonna 2022 ja chicagolainen Trap Door Theatren teos Kuningatar K:n pohjalta (ohj. Michael Meija, 2021). Luolastolle tämä tuleva Compagnie-Pistën ensi-ilta on ensimmäinen esitystuotanto ulkomaisessa teatterissa.  
 
Näytelmiä ekodramaturgisesta näkökulmasta tutkinut FT Katri Tanskanen on kirjoittanut Luolastosta:  
 
Valtavien mittasuhteiden lisäksi teoksen dramaturgia synnyttää mielikuvan luolastosta toimijana. Luolasto hengittää, murisee ja huokailee ja asettuu siten dialogiin ihmishenkilöhahmojen kanssa.” (s. 96, Esitys ja toiseus, Näyttämö ja tutkimus, Teatterintukimuksen Seura, 2018) 
 
Luolaston ohella myös vuonna 2006 Teatteri Jurkassa kantaesitetyn Yksisen yksi tarkasteluteemoista on luonnon ja ihmisen suhde. 
 
Laura Ruohosen näytelmien esitysoikeuksia valvoo Nordic Drama Corner. 
 
 
TINFO / Sari Havukainen, 25.1.2023
 
 

Suomidraama maailmalla. Tietokanta suomalaisten näytelmien ulkomaisista esitystuotannoista
 
 

Sinua voisi kiinnostaa

Kansainvälisyys Näytelmät Kirjailijat Ekologisuus