Pjat' pisen' Polissja

Pjat' pisen' Polissja
Ljudmila Timošenko.

Ljudmila Timošenko, palkittu näytelmäkirjailija, kutoo yhteen Ukrainan menneisyyden ja nykyisyyden. Viisi yhteen kietoutuvaa, eri aikakausiin sijoittuvaa, sydäntäsärkevää tarinaa kertovat ihmisistä, jotka koittavat pitää arkeaan ja elämäänsä koossa historian sekamelskassa.

Elli Salo

Synopsis

Pjat' pisen' Polissja (Viisi laulua Polesiasta) koostuu viidestä tarinasta, joiden tapahtumapaikka on Pohjois-Ukrainan metsävyöhyke vuosien 1940 ja 2020 välisenä aikana. Luemme erilaisista ihmiskohtaloista, tapaamme vanhan pariskunnan, Agafian ja Adamin, jonka koira on myrkytetty, kiistelemässä etsiessään sille hautapaikkaa toisen maailmasodan aikaan 1940 ukrainalaisessa kylässä. Toisaalla, vuonna 1959 on nuori mies pidätettynä raa’asta opiskelijan taposta havitelleessaan tämän sveitsiläistä rannekelloa ja takkia. Mies kiistää syytteet, mutta häntä ei uskota, koska hän on ulkomaalainen. 

Kolmannessa tarinassa ollaan vuonna 1973 yleisessä kylpylässä, iäkkäät naiset saippuoimassa toistensa selkiä. He puhuvat traagisesta tapahtumasta kotikaupungissaan, jossa neuvostoarmeijan luutnantti ampui itseään päähän vaimonsa nähden, jättäen kaksi lastaan orvoiksi. Neljäs tapaus vie lukijan vuoteen 1997 hylättyyn sotilasparakkiin. Teini-ikäiset Andrei ja Oksana keksivät suunnitelman, jossa lavastavat Oksanan sieppaukseen huiputtaakseen tämän varakkaat, armeijan leivissä palvelevat upseerivanhempansa maksamaan lunnaat. Mutta sitten kaikki menee pieleen.

Viides ja viimeinen kertomus tapahtuu meidän ajassamme. Kaksi suuria rinkkoja selässään kantavaa, kohteliasta ja vaatimatonta tyttöä astuu sisään kyläbaariin juodakseen aamukahvit. Kylä on keskellä ei mitään, kännykät eivät löydä kenttää. Baarinpitäjä tarjoaa tulijoille tattarikeittoa ja kotipolttoista viinaa. Hän on aina epäluuloinen vieraita kohtaan, koska alueella meripihkaa ja berylliumia laittomasti. Tytötkään eivät läpäise baariemännän valheenpaljastajaa ja joutuvat vaaraan tulla syötetyksi sioille.

Vuosi 2021
Alkukieli Ukraina
Käännökset
Tuotannot
Oikeudet Teatterin tiedotuskeskus TINFO / tinfo@tinfo.fi
Genre Draama
Roolien määrä