Terror

Terror
Ferdinand von Schirach.

Ferdinand von Schirachin näytelmä osallistaa katsojia kysymään mitä on ihmisarvo. Saksalainen taistelulentäjä on ampunut alas kaapatun koneen, jonka terroristit uhkasivat ajaa kohti täytettyä jalkapallostadionia. Kuultuaan yleisen syyttäjän syytteen ja puolustuksen vastalauseen, puheenjohtaja pyytää yleisöä päättämään, mikäli lentäjä on syyllinen tai syytön. Ympäri maailmaa esitetty näytelmä etiikasta muuttaa teatterin näyttämön tuomioistuimeksi, ja yleisön valamiehistöksi.

Davide Giovanzana

Synopsis

Kohtaus: Oikeusistuin.  

Yleisö: Valamiehistö.

Majuri Lars Koch, Saksan armeijan Eurofighterin lentäjä, saa tuomionsa. Lufthansa-Airbus on terroristien ryöstämä; Majuri Koch on määrätty ohjaamaan Airbus pois kurssiltaan - pystyykö hän tekemään oikein? Lennolla LH 2047, Berliinistä Müncheniin, on 164 henkilöä. Airbus on yhtäkkiä muuttanut kurssiaan Allianz-Arenalle, jonne on kerääntynyt 70 000 hengen kapasiteettiyleisö Saksa vastaan Englanti -maaotteluun. Majuri Kochin on reagoitava. Mitkä ovat hänen käskynsä? Jos terroristi ei muuta kurssiaan, voiko hän, pitäisikö hänen, ampua alas matkustajakone? Kello tikittää, Lars Koch tekee päätöksen. 

Ferdinand von Schirachin esikoisnäytelmä kyseenalaistaa ihmisarvon käsitteen. Voidaanko mitään ihmiselämää mitata muita vastaan lukumäärästä riippumatta? Mitä olosuhteita voisi koskaan olla, jotta vältyttäisiin yhdeltä katastrofilta, jolla olisi mahdollisesti pienempi katastrofi? Kuka on vastuussa? Onko vain Lars Koch yksin täällä syytettynä? Valamiehistö päättää. 

Vuosi 2015
Alkukieli Saksa
Käännökset Kiina, englanti, ranska, kreikka, heprea, italia, japani, hollanti, puola, venäjä, ruotsi, espanja, tšekki, turkki, unkari, slovenia, albania, tanska, slovakia
Tuotannot
Oikeudet Näytelmäkulma / Gustav Kiepenheuer Bühnenvertriebs-GmbH
Genre Draama
Roolien määrä 2 naista, 4 miestä

Arvostelut

Pressestimmen zum Theaterstück »Terror«
»Ferdinand von Schirachs Theaterstück ist ein Gerichtsdrama, das uns ›den Prozess macht‹.«
(Der SPIEGEL, 2015)

»Terror ist das Theaterstück der Saison. Es stiftet heftige Diskussionen im Publikum über Grundwerte und Entscheidungen.« (WAZ, 2015)

»Es ist das Stück der Stunde, ein Erfolg, der schon nicht mehr aufzuhalten ist.«
(Deutschlandradio Kultur, 2015)

»Für Ferdinand von Schirach ist der Rechtsstaat nicht diskutierbar. Er muss gelten, sonst macht sich der Mensch zum Gott.«
(Alexander Kluge im SPIEGEL, 2015)

»Es ist ein Kampf um Nuancen, aber auch ein Kampf ums Leben.« (ZEIT, 2015)

»Es raubt einem den letzten Nerv. Das ist der Trick.« (SPIEGEL online, 2015)

»In der Frankfurter Version von Terror steht nun Ferdinand von Schirachs genialisch sachliche, fast karge Sprache im Mittelpunkt und vor allem: der Sachverhalt, die zwischen theoretischer Rechtsphilosophie und konkreter Debatte schwebende Frage.«
(Die deutsche Bühne, 2015)

Ferdinand von Schirach

Der Spiegel kutsuu häntä “suureksi kertojaksi”, The New York Times “loistavaksi tyyliniekaksi” ja The Independent vertaa häntä Kafkaan ja Kleistiin. Ferdinand von Schirachin (s. 1964) romaanituotantoa julkaistu yli 35 maassa ja hänen teoksensa ovat olleet myyntimenestyksiä. Vasta 45-vuotiaana debytoinut lakimies-kirjailija on palkittu useilla kirjallisuuspalkinnolla.  

Hänen näytelmänsä Terror sijoittuu oikeudenistuntoon, jossa käsitellään terroristien lentokoneen alas ampuneen saksalaisen taistelulentäjän juttua. Münhceniläissyntyinen von Schirach kuuluu vanhaan länsislaavilaiseen sorbinkieliseen aatelissukuun, hänellä on myös yhdysvaltalaisia sukujuuria ja hän asuu nykyisin Berliinissä.

“Von Schirachin taituruutta on näyttää, että ihminen on ihminen, olivat hänen tekonsa ensisilmäyksellä kuinka hirviömäisiä tahansa.” (Liberation)