Las bárbaras

Las bárbaras
Lucía Carballal. Kuva: Heike Steinweg.

Lucía Carballalin näytelmä sisältää kolme kiinnostavaa, keski-iän ylittäneen naisen roolia. Kyseinen ryhmä on vahvasti edustettuina myös suomalaisissa teatterissakävijöissä ja uskonkin, että tälle näytelmälle olisi yleisönsä myös meillä. Miellyttävän suorasukainen ja realistinen tyylilaji, dialogi sujuvaa ja henkilöt syvenevät kukin omalla tavallaan. Näytelmä on espanjalainen mutta ei jää kansallisuuden alle. Toimisi varmasti paikkakunnasta riippumatta.

Saara Turunen

Synopsis

Las bárbaras on näytelmä kahden sukupolven naisista, ihmissuhteista, työstä ja äitiydestä. Susi, Carmen ja Encarna ovat olleet ystäviä siitä lähtien, kun he kävivät samaa koulua yhdessä. Nyt tapaavat hotellissa kaupungin laitamilla. Naisille rakkaan, eri tavoin heitä yhdistäneen, kolmekymmentä vuotta nuoremman Bárbaran kuolemasta on kulunut puoli vuotta.

Carmen, menestyvä arkkitehti, oli Bárbaran ammatillinen mentori. He kävivät yhdessä läpi vuodet talouskriisin 2008 jälkeen. Noina vuosina heidän arkkitehtuuristudionsa oli velkaantumassa, kunnes se meni konkurssiin. Carmen löysi Bárbarasta tyttären, jota hänellä ei koskaan ollut. Bárbara tutustutti hänet nuoriin feministeihin, jotka muuttivat hänen käsitystään omasta elämästään, mutta samalla etäännyttivät hänet nuoruudenystävästään Susista.

Hedonistinen Susi on ollut 40 vuotta naimisissa tunnetun orkesterinjohtajan kanssa ja on tästä taloudellisesti riippuvainen. Silti Susi pitää itseään modernina naisena. Hän pilkkaa Carmenin ideologista ajelehtimista, jota hän pitää tarpeettomana ja äärimmäisenä. Susi kokee Bárbaran ja Carmenin ystävyyden syyksi sille, että Carmen halveksii häntä.

Tässä ihmissuhdekriisissä Encarnalla on tärkeä rooli, vaikka oikeastaan hän on lähinnä omistautunut huolehtimaan lapsenlapsistaan. Konflikteja vältellessään hän tulee kuitenkin sovitelleeksi Carmenin ja Susin välistä riitaa. Bárbaran sairauden viime vaiheessa Encarna oli se, joka huolehti hänestä. 

Bárbaran jälkeensä jättämä pyyntö saa kolme ystävystä kokoontumaan yhteen. Keskustelut paljastavat ristiriitaisuudet siinä, mitä he ajattelevat toisistaan ja toisaalta, millaisena itsensä näkevät. 

Vuosi 2019
Alkukieli Espanja
Käännökset -
Tuotannot
Oikeudet Näytelmäkulma
Genre Draama, Komedia
Roolien määrä 4 naista (Kolme 60-vuotiasta ja yksi 30-vuotias laulaja)

Ote näytelmästä

Arvostelut

Selected by EL PAÍS as one of the best ten Spanish plays 2019

Review from “EL PAÍS”: “Las bárbaras, de Lucía Carballal, es un multiacierto: una comedia crítica, ácida, con tres fenomenales actrices y muy bien dirigida. (…) Hay que destacar esa mirada llena de humor y bonhomía (pero también con dardos) sobre unos personajes construidos, como dice la autora, con el derecho a la contradicción: ese lugar donde una idea y su contraria conviven en la misma persona, en la misma frase, en la misma emoción”.

Review from “EL ESPAÑOL”: En un momento en el que el feminismo es un argumento dominante en nuestra sociedad, llega Lucía Carballal con su comedia “Las bárbaras” para recordarnos de quién es hijo ese feminismo, o sea, de cómo fue la juventud de las madres de las feministas de nuevo cuño. Estoy segura de que muchas mujeres que cruzan la cincuentena se identificarán en esta obra magníficamente dialogada e interpretada, refrescante, lúcida, reparadora y, sobre todo, divertida, que se ve con la ligereza de quien escucha una hermosa canción

Lucía Carballal

Lucía Carballal (s. 1984) on opiskellut näytelmän kirjoittamista RESAD:ssa Madridissa, Institut del Teatressa Barcelonassa ja Berliinin taideyliopistossa. Teatteritöidensä ohella hän on käsikirjoittanut ja opettanut kirjoittamista Sala Beckettissa.

Carballalin yli kymmenen teosta käsittävästä tuotannostaan viimeisimpiä ovat La actriz y la incertidumbre, Centro Dramático Nacionalin La Pira -hankkeen puitteissa, Las bárbaras (Centro Dramático Nacional), La resistencia (Teatros del Canal), Una vida americana (Teatro Galileo, parhaan näytelmän Max Awards -finalisti) ja Los temporales (Centro Dramático Nacional), jotka kaikki ovat ilmestyneet antologiassa nimeltään Las últimas (La uña rota, 2021).