Europe connexion

Europe connexion
Alexandra Badea.

Alexandra Badean näytelmä seuraa nuorta lobbaajaa, joka Euroopan parlamentissa pyrkii ajamaan lannoiteteollisuuden etuja. Teos osoittaa miten vallan mekanismit kieputtavat demokraattista päätöksentekoa, eikä aina parhain mahdollisin seurauksin. Alexandra Badean näytelmä puhuttelee yleisöjä, jotka ovat kiinnostuneita kansanvaltaisten instituutioidemme suojelemisesta. Badea on nuori näytelmäkirjailija, jonka näytelmää on jo esitetty laajasti Ranskassa sekä muualla Euroopassa.

Davide Giovanzana

Synopsis

Näytelmän päähenkilö on maataloudelle torjunta-aineita valmistavan yrityksen lobbari. Hänen tehtävänään on varmistaa, että Euroopan parlamentti säätää lakeja firman kannalta edullisesti. Työssään hän kohtaa edustamansa yrityksen ekologista vastuullisuutta selvittävän tahon ja joutuu julkisuuden pyöritykseen. Säälimätön ja kuluttava työ heijastuu lobbarin omaankin elämään, johtaen lopulta täydelliseen burnoutiin ja oman persoonallisuuden pirstoutumiseen.

Näytelmä pureutuu epäterveisiin rakenteisiin, jotka demokratian taustalla vaikuttavat. Alexandra Badean teoksen teksti toimii kuin syövyttävä myrkky. Poraudumme siinä lobbarin aivoihin ja seuraamme tämän julmaa toimintalogiikkaa suoraan sivistyneen yhteiskunnan ja kansanvaltaisen päätöksenteon ytimiin.

Vuosi 2013
Alkukieli Ranska
Käännökset Ruotsi, kiina, espanja, italia ja tšekki
Tuotannot
Oikeudet Näytelmäkulma – Nordic Drama Corner
Genre Draama, Poliittinen draama
Roolien määrä 1 nainen, 1 mies

Ote näytelmästä

Arvostelut

Theatre Online on kerännyt useita lehdistöarvosteluja online-artikkelin oheen (ranskaksi)

Presse Spectacle: “Europe Connexion” d’Alexandra Badea : un texte fort, bien interprété mais… théâtral?

Alexandra Badea

Romaniassa 1980 syntynyt Alexandra Badea on paitsi kirjailija myös elokuvaohjaaja. Hän opiskeli ohjausta Bukarestissa, mutta on sen jälkeen keskittynyt kirjoittamiseen. Hänen palkittu näytelmänsä Pulvérisés (2013) sekä muu draamatuotantonsa ja romaaninsa, Zone d’amour prioritaire (2014) ja Tu marches au bord du monde (2020) on julkaistu Ranskassa. Europe Connexion (2015) -kuunnelmasarja kuuluu France Culturen ohjelmistoon. Hänen näytelmätrilogiastaan Points de non-retour tehty yhteisensi-ilta tulee Théâtre de la Collineen Pariisissa vuonna 2022.