Rose is a rose is a rose is a rose

Rose is a rose is a rose is a rose
Ivana Sajko. Kuva: Maja Bosnic.

Ivana Sajkon näytelmä esittää rakkauden yhtenä vastarinnan muotona. Kahden henkilön romanttinen tapaaminen rinnastetaan historiallisten kansannousujen kanssa. Poiketen monista muista, tämä teos ei viihteellistä vallankumouksellisuutta, vaan tarjoaa kaleidoskooppimaisen lähtökohdan intohimon, epätoivon ja kapinaan ryhtymisen tarkastelulle. Kroatialainen Ivana Sajko on lahjakas näytelmäkirjailija, ainutlaatuinen ääni uuden eurooppalaisen näytelmäkirjallisuuden kentällä.

Davide Giovanzana

Synopsis

"Halusin kirjoittaa rakkaudesta vakuuttuneena aiheen kumouksellisuudesta yhtä lailla taiteellisesti kuin poliittisestikin. Rakkaus on ulkopuolinen kaikesta, yhteiskuntajärjestelmien, talouden, sanojen ulkopuolella. Mielestäni rakkauden tarina on aina tarina rakkauden puutteesta. Muuten siitä kirjoittamisesta seuraisi kitshiä tai moraalisaarna.

Halusin kirjoittaa rakkaudesta – en uskonnollisesti tai melodramaattisesti, vaan jonain sellaisena, joka syntyy, kun hylkää sekä hyvin kirjoitetun murhenäytelmän että Pyhän Paavalin kirjeet korinttolaisille. Tämä näytelmä on minun yritykseni."

Ivana Sajko

Vuosi 2008
Alkukieli Kroatia
Käännökset Saksa, italia
Tuotannot
  • Kantaesitys: Festival steirischer herbst / Wunderbaum, Graz, Itävalta (saksaksi) 2008
  • Gasthuis Werkplaats & Theater, Amsterdam, Alankomaat 2009
  • Werkmünchen, München, Saksa 2009
  • Staatstheater Braunschweig, Saksa 2016
  • Teatro Out-off Milano, Italia 2016
  • Schauspiel Leipzig, Germany 2017
Oikeudet Näytelmäkulma
Genre Draama
Roolien määrä 1 nainen, 1 mies

Ote näytelmästä

Arvostelut

“A quiet and impressive symphony of private and social unhappiness.”
(Michael Tschida, Kleine Zeitung, Austria, 24.10.2008)

“The love between two young people in a disco merges, blurs and plunges into the inhuman brutality of war. But above all, the author succeeds in making it clear that all wars are in consonance, one calls the other, and the world shrinks in space and time, losing itself in the violence of men.”
(Magda Poli, Corriere della Sera, Italy, 27.2.2016

Ivana Sajko

Ivana Sajko (s. 1975) on kroatialaislähtöinen, Berliinissä asuva teatterin, kirjallisuuden ja musiikin monitoimija. Itsemurhapommittajasta kertova monologinäytelmä Žena-bomba julkaistiin alkukielellä kroatiaksi vuonna 2004, ja se on sittemmin ilmestynyt esimerkiksi saksankielisessä näytelmäantologiassa. Hänen palkittu esikoisromaaninsa Rio Bar ilmestyi Saksassa 2008, ja samana vuonna Rose is a rose is a rose is a rose sai kantaesityksensä Itävallan Grazissa maineikkaalla steirisher herbst -festivaalilla. Näytelmä on jatkanut elinkaartaan, sitä on esitetty eri teattereiden tuotantoina mm. Amsterdamissa, Münchenissä, Milanossa ja viimeksi Schauspiel Leipzigissa (2017). 

Saksalaisella Verlag der Autorenilla on edustuksessaan Ivana Sajkon kaikki näytelmät, joista viimeisin on Song of the City (Not for You) vuodelta 2020.