Jag målar min himmel orange

Jag målar min himmel orange
Sofia Fredén. Kuva: Annika Wiel Hvannberg.

Sofia Fredénin aivan ihana näytelmä lapsille! Se kertoo lukivaikeudesta, mutta ennen kaikkea mielikuvituksen voimasta ja siitä, miten eri tavalla hahmotamme ympäristöämme. Palkitun ruotsalaisen näytelmäkirjailijan Sofia Fredénin näytelmä on voimaannuttava kaikille, jotka kokevat koulumaailman ahdistavaksi. Suosittu lastennäytelmä luottaa lapsen kykyyn hahmottaa maailmaa itse.

Linnea Stara

Synopsis

Kahdeksanvuotias Leo Svensson rakastaa maalaamista. Hän tuntee sanojen värit. “Svensson” esimerkiksi on musta sana, luku “kahdeksan” on punainen ja “äiti” on keltainen. Leon on helpompi hahmottaa myös kunkin kirjaimen väri kuin saada selvää, minkä sanan ne muodostavat.

Mutta mitä se auttaa, kun läksynä on lukea sinne tänne pomppivia kirjaimia ja sanojen tavuja, jotka eivät oikein ota yhdistyäkseen. Koulussa Leo sanoo unohtaneensa lukuläksykirjan kotiin eikä uskalla sanoa, miten asia oikeasti on.

Kotona Leon äiti yrittää auttaa läksyissä, mutta kuten kaikilla äideillä, hänelläkin on hurjan paljon muutakin tekemistä. Leo saa koittaa pärjätä itsekseen. Ja Leohan haluaa tehdä kotitehtävänsä, mutta hänen pitää vain saada maalata ensin. Hän piirtää viidakon, jossa asuu kaksi orankia. Näiden orankien seurassa läksyjen tekeminen sujuukin sukkelaan!  

Lempeän kunnioittava Jag målar min himmel orange on nuorille suunnattu näytelmä, joka kertoo erityisestä suhteesta kirjaimiin ja väreihin. Näytelmä herättää kysymyksiä ihmisen mahdollisuudesta olla sellainen kuin on: onko Leon voimakas mielikuvitus vähemmän tärkeä kuin taito liittää kirjaimia sanoiksi? Mitä opettajat ja vanhemmat pitävät olennaisimpana? Kaikki me tunnistamme Leon selviytymisstrategiat: valkoisia valheita, kaunistelua, poiskiemurtelemista hankalista tilanteista. 

Leolle on täysin loogista, että taivas on oranssi, minkä hän lopulta saa opettajankin tajuamaan. Näytelmän loppu onkin toiveikas, aikuinen kasvattaja huomaa pojan, joka takeltelee sanoissaan ja mieluummin kuin lukee sanat, ilmaisee ne väreinä.

Vuosi 2013
Alkukieli Ruotsi
Käännökset Saksa, englanti
Tuotannot
  • Kantaesitys: Örebro Teater, Örebro, Ruotsi 7.3.2013
  • Nordic Drama Train, Nordic Performing Art Days, Köpenhamina, Tanska (lukuteatteri) 2014
Oikeudet Agency North, Colombine Teaterförlag
Genre Lastennäytelmä
Roolien määrä 3 (2 naista, 1 mies)

Arvostelut

”Sofia Fredéns nyskrivna pjäs träffar oss i maggropen med en dubbelsmäll, för den väcker två motsatta frågor: Kan man ha så stökiga killar som Leo bland ’vanliga’ elever? Men också: Varför förstår ingen hur han har det därinne? Jag får som publik se honom både utifrån och inifrån. Jag får en gyllene chans att se honom som han är.”
/Sveriges Radio


”en verklig pärla i vårens barnteaterrepertoar. Sofia Fredéns pjäs är den spelbara grunden. Texten är förankrad i det starkt igenkännbara i barnpublikens vardagsverklighet, men öppnar sig för fantasin som väller in och färgsätter Leos strid med orden.”
/Svenska Dagbladet