Nå
Demian Vitanza. Kuva: Tine Poppe.

Demian Vitanzan vastustamaton näytelmä nuorille näyttelijöille. Palkitun norjalaiskirjailijan uusin teos on yhtä aikaa teatterileikki, vakavamielinen ohjenuora aikuisiän kynnyksellä oleville ja liikuttavan hauska. Tässä näytelmässä nuoret elävät vahvasti hetkessä, mutta heillä on myös aikamatkaajan kyky kertoa, miltä heidän elämänsä näyttää tulevina vuosina. Taattu yleisön suosikki, joka tarjoaa samalla nuorelle ensemblelle haasteita ja pohdittavaa.

Linnea Stara

Synopsis

Ibsen-palkittu näytelmä 2022! 

Nyt olemme tässä, yhdessä, teidän kanssanne. Katso kasvojamme: mitä näet? Kahden vuoden päästä emme ole enää sitä, mitä olemme nyt.

Teatteriryhmän ja nuorten yhteinen esitys viimeistä iltaa. Tämän jälkeen heidän tiensä eroavat, ja seuraamme näytelmässä näiden nuorten elämäntaivalta. Kaikki ei mene niin kuin on suunniteltu, on epäonnistumisia rakkaussuhteissa, kariutuneita urasuunnitelmia, ulkopuolisuuden tunnetta, itsepetosta ja lopulta kuoleman kohtaamista. Jälkeenpäin heidän tulee usein palattua muistelemaan sitä, kun he olivat vielä nuoria ja tekivät teatteria. He muistelevat etenkin erästä kohtausta tuosta kyseisestä esityksestä: viatonta hetkeä ennen kuin kaikki hajoaa palasiksi. Muisto, silmänräpäys, tulevaisuus, menneisyys... nykyisyys.

Olemassaolon perimmäisiä kysymyksiä sisältävä Nå on viisas, hämmentäväkin näytelmä nuorille aikuisille. Näytelmä käsittelee ystävyyttä, ulkopuolisuutta, perhesuhteita, väkivaltaa ja rakkautta ja ottaa vakavasti nuoren ihmisen elämään kuuluvan identiteetin etsinnän ja tarpeen kuulua johonkin. Kuka olit aiemmin? Kuka olet nyt? Ja kuka sinusta on tulossa?

Vuosi 2021
Alkukieli Norja
Käännökset -
Tuotannot
Oikeudet Agency North, Colombine Teaterförlag
Genre Lasten- ja nuortennäytelmä, Nuortennäytelmä
Roolien määrä 12 (7 naista, 5 miestä)

Ote näytelmästä

Arvostelut

”På ett mästerligt vis sätter Demian Vitanza tiden på spel och skriver sig med otvungen självklarhet genom de stora händelser och livsval som utspelar sig i ett uppriktigt sökande efter djupare mening. Texten tar unga människors längtan efter identitet och tillhörighet på största allvar och går dem till mötes genom att utnyttja dramatikens unika förmåga att öppna nya rum för insikt och förståelse. NÅ väcker oss och skakar om oss, och visar att både äkta teaterkonst och det levda livet väcker fram ur ett naket nu.”

/Juryns motivering för nominering till Den nasjonale Ibsenprisen 2022

Demian Vitanza

Norjalainen Demian Vitanza (s. 1983) kirjoittaa sekä proosaa että näytelmiä. Vitanza debytoi romaanillaan “urak” vuonna 2011. Näytelmä Londinium (2012) on käännetty tanskaksi, ranskaksi ja kiinaksi. Hän on saanut nuortenkirjallisuuden kriitikoiden palkintoja romaanistaan Dette livet eller neste (2017). Näytelmä Tyngde oli Norjan kansallisen Ibsen-palkinnon ehdokkaana 2019, ja nuorille aikuisille suunnattu puolestaan pokkasi kyseisen huomionosoituksen vuonna 2022.