Saša, vynesy smittja

Saša, vynesy smittja
Natalia Vorozhbyt. Kuva: Oleksandr Chekmenev

Natalia Vorozhbytin, Ukrainan tunnetuimman nykynäytelmäkirjailijan ihanan kompleksinen teos surusta, sodasta ja selviytymisestä. Näytelmä on yhtä aikaa realistinen keittiökeskustelu, äidin ja tyttären tarina sekä maaginen reissu menetyksen maisemiin. 

Elli Salo

Synopsis

Саша, винеси сміття (Sasha, vie roskat ulos)
Vaatimattomassa talossa Kiovan laitamilla Katja ja Oksana valmistelevat rakkaan Sashansa hautajaisateriaa. Sasha oli aviomies, isäpuoli, armeijan eversti. Kunnes kaatui kuolleena kylpyhuoneen lattialle.

Mutta Sasha ei aio lähteä taistelutta.

Hänen naisensa tarvitsevat häntä. Hänen maansa tarvitsee häntä. Nyt enemmän kuin koskaan. Hänen ja muiden on palattava, heidän on marssittava jälleen. Heillä on pyhä vala pidettävänä.

On liikekannallepanon kuudennen aallon aika. 

Vuosi 2017
Alkukieli Ukraina
Käännökset Englanti
Tuotannot
Oikeudet Näytelmäkulma
Genre Draama
Roolien määrä 7 näyttelijää

Natalia Vorozhbyt

Natalia Vorozhbyt (s. 1975) on kiovalainen käsikirjoittaja, teatteriohjaaja ja näytelmäkirjailija, joka kirjoitti ensimmäisen näytelmänsä 19-vuotiaana. Vorozhbytin näytelmiä on esitetty erityisesti Moskovassa Teatr.docissa ja Lontoon Royal Court Theatressa. Natalia Vorozhbyt on valmistunut Maxim Gorkin kirjallisuusinstituutista Moskovasta, ja hän on Ukrainan uuden draaman liikkeen kantavia voimia. Hän on kuratoinut näytelmäfestivaaleja kuten maineikasta Gogolfestia ja uuden draaman viikkoa Kiovassa. 

 ”Yleisön ei pidä lähteä teatteriesityksestä rauhallisena ja onnellisena”, sanoo dokumenttiteatterin voimaan uskova kirjailija. Vorozhbyt oli yhtenä monista keräämässä dokumentaarista tekstiaineistoa kansannousun aikana Kiovassa 2013-2014. Tästä syntyi Maidanin päiväkirjat -niminen teos, jota on esitetty sittemmin eri maissa. Teatterin tiedotuskeskus TINFO käännätti tekstin Eero Balkilla suomeksi ja siitä osia esitettiin lukuteatterina (ohjaus: Juha Jokela) kirjailijan vieraillessa Maailman teatteripäivän tapahtumassa Helsingissä vuonna 2015.  

Natalia Vorozhbytin käsikirjoittama ja ohjaama Погані дороги (Huonot tiet, 2020) elokuva perustuu hänen vuonna 2016 julkaisemaansa samannimiseen näytelmään. Se kuvaa ihmisiä Venäjän miehittämällä Donbassin alueella, kun sota on ollut jo vuosia käynnissä.  

Ukrainan lisäksi venäjäksi kirjoittava ja Venäjällä paljon näytelmiään ja elokuvakäsikirjoituksia julkaissut Natalia Vorozhbyt elää parhaillaan maan sisäisenä pakolaisena naapurimaan sotavoimien hyökättyä Ukrainaan.