Syrenvägen

Syrenvägen
Anders Duus. Kuva: Linda Gonçalves.

Anders Duusin Syrenvägen on lumoavalla kielellä kirjoitettu ja mustalla huumorilla höystetty tarina tiiviistä mökkiyhteisöstä, jossa kaikki luulevat tuntevansa toisensa. Pionien, tiikerililjojen ja laventelin tuoksut välittyvät voimakkaina tekstistä. Näytelmän edetessä lukija kuitenkin huomaa yhä syvempiä ja rumempia säröjä pienen naapuruston kesken. Syrenvägen on moderni, taidokas kansannäytelmä, joka taipuu monenlaiseen ohjausratkaisuun.

Linnea Stara

Synopsis

“Syreenitie" on 1950-luvulta lähtien rakennettua kesämökkialuetta, jonka tarinoita ja ihmiskohtaloita näytelmä kietoo yhteen. Täällä vallitsee monimutkainen sosiaalinen normisto ja hierarkia. Teoksen keskiössä on alueelle hiljattain muuttanut perhe, jonka juuret ovat toisessa maassa ja ympäristön suhtautuminen näiden ihmisten tietämättömyyteen yhteisön vallitsevasta säännöstöstä ja siitä, mikä katsotaan sopivaksi.

Tilanne kärjistyy, kun alueen yhteiseltä mullanottomaalta löytyy haitallinen vieraslaji, japanintatar. Tulokkaat saavat syyn niskoillensa, ja yhteisö päättää toimia. Laaditaan yöllinen suunnitelma, jossa aggressiivisesti leviävä haittakasvi ripotellaan pitkin uusien asukkaiden juuri laitettua puutarhaa.

“Syreenitie” on komedia ennakkoluuloista ja puutarhanhoidosta. Se osoittaa pahuuden aina vikkelämmäksi kuin hyvyyden.

Näytelmä on kirjoitettu neljälle esiintyjälle, joille on jokaiselle useampi rooli. Lisäksi kertoja kuljettaa tarinan paikoista toiseen. Teosta voi esittää missä tahansa ympäristössä.

Vuosi 2022
Alkukieli Ruotsi
Käännökset
Tuotannot
  • Kantaesitys: Scenkonst Sörmland, Eskilstuna, Ruotsi 23.9.2022
Oikeudet Agency North
Genre Draama
Roolien määrä 15 (Mahdollista esittää 3N + 1M)

Ote näytelmästä

Arvostelut

”En mycket rolig och träffande text /…/ Ger något att tänka på långt efter att de välförtjänta applåderna klingat av” / Eskilstuna-kuriren

Anders Duus

Anders Duus (s. 1975) on saanut näytelmäkirjailijan koulutuksen Tukholmassa (Dramatiska Institutet, 2004) ja Lontoossa the Royal Court Theatren kansainvälisenä residessikirjailijana. Uransa alussa vuosina 2005-2012 hän työskenteli Riksteaternin kotikirjailijana ja dramaturgina ja sai Henning Mankell -stipendin näytelmästään Allt ska bort (2006), joka myös kutsuttiin Berliinin Theaterträffenin kansainväliseen näytelmäkirjallisuustapahtumaan Stückemarktiin.

Duus on moneen kertaan palkittu kirjailija, jonka tuotantoon kuuluu noin 50 näytelmää. Hänen teoksensa edustavat eri genrejä, ja hän on kirjoittanut teoksia eri ikäiselle yleisölle. Hän on viime vuosina ryhtynyt kuvaamaan teoksissaan todellisuutta kaupunkielämän ulkopuolella.

Näytelmiä on käännetty eri kielille ja esitetty Latviassa, Norjassa, Ranskassa, Saksassa, Unkarissa ja Venäjällä, Oman näytelmän kirjoittamisensa ohella Duus toimii dramaturgina, kääntää ja opettaa.