Refugee Cats

Refugee Cats
Marina Smiljanets. Ludmila Timošenko (Kuva: Björn Klein).

Marina Smiljanetsin ja Ljudmila Timošenkon Kissapakolaiset-näytelmä on kirjoitettu lapsille, jotka ovat joutuneet yhtäkkiä jättämään kotinsa ja lähtemään pakolaisena vieraaseen maahan. Teosta on esitetty eri puolilla maailmaa ja siitä on tullut tärkeä monille ukrainalaisille lapsille (ja aikuisille).

Elli Salo

Synopsis

Refugee Cats  (Pakolaiskissat/Kissapakolaiset)

Kissanpentu Persikka eksyy kotoaan ja päätyy omalaatuiselle Kissojen Klubille, jossa majaansa pitävät pakolaiskissat... Vaikka kuinka ikävöit takaisin kotiin, niin nyt olet yksi heistä. On lopetettava panikointi ja saatava itsensä aisoihin. On opittava elämään yhdessä ja tukemaan toinen toistaan. Rohkeat, levottomat ja itsevarmat kissatoverit tietävät, kuinka se käy.  

Näytelmä kertoo neljä tarinaa ukrainalaisista kissoista, jotka traagisista olosuhteista johtuen joutuivat omistajineen kauaksi kotoa. Kissaterapiaa lapsille ja aikuisille! 

Vuosi 2022
Alkukieli ukraina
Käännökset englanti, saksa
Tuotannot
  • Mykolaiv Academic Art Drama Theater, Ukraina 2022
  • Transcarpathian Academic Puppet Theater, Uzhhorod, Zakarpattia Oblast, Ukraina 2023
Oikeudet Näytelmäkulma
Genre Lasten- ja nuortennäytelmä, Lastennäytelmä, Kissaterapia
Roolien määrä 4 (2 naista, 2 miestä)

Ote näytelmästä

Arvostelut

16.10.2022: vn.mk.ua/na-teatralnij-stseni-koty-bizhentsi/

16.10.22: svidok.info/uk/news/67722

11.12.2022: cbn.com.ua/2022/12/11/u-kropyvnytskomu-mykolayivskyj-teatr-pokazav-vystavu-kazku-pro-vijnu-kotyachi-istoriyi-fotoreportazh/

Marina Smiljanets

Marina Smiljanets

Marina Smiljanets (s. 1992) on Kiovasta kotoisin oleva näytelmäkirjailija ja käsikirjoittaja. Hän opiskeli kotikaupungissaan elokuvaa ja teatteria ja valmistui maisteriksi pääaineenaan teatteri, elokuva ja televisio, erikoistuen elokuva- ja televisiodramaturgiaan (ohjaajana Serhij Marchenko).

Smiljanets on lastenteatteriin erikoistuneen taidekeskuksen (Центрі мистецтв Новий український театр) apulaisjohtaja. Vuodesta 2013 alkaen hän on ollut Ukrainan kansallisen teatterityöntekijöiden liiton jäsen.

Hän on voittanut ukrainalaisen kirjallisuuskilpailun (Коронація слова) kahdesti lastennäytelmillään The Land of the Serious People (Країна серйозних, 2015) ja Doghouse (Собача будка, 2018). Hänen näytelmiään on nähty kiovalaiseen uuden näytelmän festivaalin ohjelmistossa (Тиждень актуальної п'єси) vuosina 2015, 2018, 2021 ja 2022. Hänen näytelmiään on esitetty useissa teattereissa Ukrainassa (Kiova, Odessa, Mykolajiv, Ternopil, Zaporižžja, Kolomyja, Tsernivts) sekä ulkomailla.

Smiljanets kirjoittaa elokuvasta ja teatterista ukrainalaisiin alan lehtiin ja verkkojulkaisuihin.

Ljudmila Timošenko

Ljudmila Timošenko

Ludmila Timošenko (s. 1978) on Pohjois- Kazakstanissa syntynyt näytelmäkirjailija, käsikirjoittaja ja taiteilija. Hän on valmistunut Ivan Frankon yliopistosta (Львівський національний університет імені Івана Франка) filosofian maisteriksi, ja lisäksi hän on valtiotieteiden tohtori.

Timošenko opettaa myös yliopistolla ja on julkaissut useita tieteellisiä artikkeleita ja monografioita. Vuodesta 2013 alkaen hän on myös kirjoittanut näytelmiä, jotka ovat saaneet palkintoja niin hänen kotimaassaa Ukrainassa, kuin ulkomaalaisilla teatterifestivaaleilla. Vuodesta 2019 eteenpäin hän on kirjoittanut myös elokuvakäsikirjoituksia niin lyhyt-, kuin kokoillanelokuviin, sekä TV sarjojen adaptioihin. Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyssodan jälkeen hän on kirjoittanut sodasta useita monologeja, joita on esitetty ja luettu ympäri Eurooppaa ja Yhdysvaltoja.

Timošenkon näytelmien kantaesitykset olivat tulossa kiovalaiseen ja lviviläiseen teatteriin jo keväällä 2022, mutta sota teki tyhjäksi nämä suunnitelmat. Kirjailijan isoäidin kertomaan perustuva Pjat' pisen' Polissja (Viisi laulua Polesiasta) sai Ukrainan-kantaesityksensä vihdoin 10.8.2022 Länsi-Ukrainan Lvivissä, Maria Zankovetskan mukaan nimetyssä teatterissa (zankovetska.com.ua).