Barnen från yttre rymden

Barnen från yttre rymden
Stefan Lindberg.

Stefan Lindbergin Barnen från yttre rymden on monella tavalla klassinen lastennäytelmä, josta löytyy monia yhtymäkohtia niin elokuviin kuin lastenkirjoihin, mutta Lindberg on löytänyt keinon kirjoittaa lapsille science fiction -tarinan, jossa inhimilliset kysymykset omasta paikastamme maailmassa säilyvät pääosassa, vaikka kuinka siisti avaruusalus ilmaantuisi näyttämölle. Teos muuntautuu niin pieneksi kuin suuremmaksikin spektaakkeliksi.

Linnea Stara

Synopsis

Barnen från yttre rymden (Lapsia ulkoavaruudesta /Ulkoavaruuden lapsia)

Eräänä päivänä avaruusalus tekee hätälaskun metsään.

Lillania kiinnostavat avaruusasiat. Innostus on peräisin hänen isoäidiltään. Kun Britt-mummo oli pieni, hän näki, kun avaruusalus laskeutui metsään. Ja tästä Lillanilla ja mummolla riittää juteltavaa. On vain niin, ettei kukaan muu perheessä usko Britt-mummon juttuja. Varsinkin isän mielestä Lillan on höpsö, kun keksii omiaan. Mutta Lillan on varma asiasta: avaruudessa on elämää! Niinpä hänen mielestään on aivan luonnollista, että eräänä iltana taivaalle syttyy valo ja metsään pudota rymistelee avaruusalus.

Lillan ryntää samantien ulos metsään. Siellä hän tapaa Babon, pienen, hänen ikäisensä hahmon, joka näyttää eksyneen ulos aluksesta. Juttu alkaa luistaa hetken päästä, ja huomataan, ettei nyt ole niin kovin paljon merkitystä, onko kotoisin maasta vai avaruudesta. Samalla lailla tullaan surullisiksi, samaan tapaan ikävöidään ja kaivataan johonkin muualle.

Lapsia ulkoavaruudesta on näytelmä perustavanlaatuisista kysymyksistä, samanlaisuudesta ja erilaisuudesta. Näytelmä pohtii sitä, mikä koti on ja mihin kaivataan silloin, kun kaivataan johonkin muualle, pois. Se esittää kysymyksen: onko jokaisessa sinussa myös pala minua .

Vuosi 2013
Alkukieli Ruotsi
Käännökset
Tuotannot
  • Kantaesitys: Regionteatern Blekinge-Kronoberg, Vaxjö, Ruotsi 25.9.2013
Oikeudet Agency North
Genre Lastennäytelmä
Roolien määrä 5 (3 naista, 2 miestä)

Ote näytelmästä

Arvostelut

”Stefan Lindbergs "Barnen från yttre rymden" på Regionteatern Blekinge Kronoberg är den mest lyckade vuxenpjäs jag sett på en barnscen. Inte "familjevänlig" på ett hejigt Disney-sätt, för här kastas åskådarna rakt in bland främlingsrädsla, kvinnliga livslögner och krisande, vita medelålders män. Allt förpackat i varm galghumor.” /Hanna Höglund, Expressen

Stefan Lindberg

Stefan Lindberg (s. 1971) on ruotsalainen kirjailija ja kääntäjä, jonka tuotantoon kuuluu näytelmiä, romaaneja ja lyhytproosaa. Hän on urallaan myös opettanut kirjoittamista, kirjoittanut medialle ja hänen tekstejään on ilmestynyt monissa eri kirjoituskokoelmissa.

Näytelmiä Lindberg kirjoittaa eritoten lapsille ja nuorille. Niitä on esitetty paljon Ruotsissa, ja joitain teoksia on käännetty mm. puolaksi, saksaksi ja sloveeniksi.

Hänen romaaninsa Splendor valittiin August-palkintoehdokkaaksi vuonna 2020.