Svindel (Petos)

Svindel (Petos)
Sara Stridsberg. Kuva: Caroline Andersson Renaud

Palkitun Sara Stridsbergin dramatisointi hänen omasta romaanistaan Rakkauden Antarktis (Tammi, 2019). Tarina murhatusta ja paloitellusta naisesta, hänen perheestään ja ystävistään on sekä armoton että toivoton, ja tästä huolimatta haluamme kuunnella tätä huumeiden ja prostituution takia syrjäytynyttä naista. Stridsberg on mestarillinen kertoja. Teatterissa näytelmän päähenkilön kaltaisten kadonneiden ja unohdettujen naisten tarinat saavat todistajansa.

Linnea Stara

Synopsis

Svindel (Petos) on näytelmä paloittelumurhatusta naisesta, joka puhuu tuonpuoleisesta. Hän on yksi niistä, joiden ruhjottu ruumis elokuvissa ja sarjoissa näytetään kylmiössä tai jonnekin heitteille jätettynä. Tämä on hänen tarinansa. Hän kuoli nuorena, oli koditon, käytti aineita ja joutui kadulla tapaamansa, tuntemattoman miehen paloittelemaksi. Näytelmän alussa tästä kaikesta on kulunut monta vuotta, ja Valle ja Solveig, lapset, jotka hän menetti jo kauan ennen kuolemaansa, ovat varttuneet ilman häntä, eri lastenkodeissa.

Näytelmässä nainen seuraa lapsiaan ja näiden vanhempia, Ivania ja Rakshaa. Samalla hän kertoo omasta raa’asta kuolemastaan, elämästään sitä ennen, rakkaudesta lasten isää Shanea kohtaan ja ikiystävästään Nannasta. Pitkin näytelmää hän palaa aina vaan kuolinhetkeensä, sen absoluuttiseen julmuuteen ja haavoittuvuuteen. Siitä huolimatta juuri rakkaus valaisee tätä elegiaa aivan liian lyhyeksi jääneestä elämästä.

Svindel on sydäntäsärkevä näytelmä elämän perimmäisistä kysymyksistä, jossa Stridbergille ominaiseen tapaan yhdistyvät kirjallinen painoarvo ja lähestyttävyys, omaperäinen kauhu ja kauneus, kaipuu ja pohjaton epätoivo. Näytelmä on brutaali kertomus odottamattomasta äidinrakkaudesta, hellyydestä, joka valaisee täydellistä pimeyttä.

Vuosi 2021
Alkukieli Ruotsi
Käännökset Norja
Tuotannot
Oikeudet Agency North
Genre Draama
Roolien määrä 7 (4 naista, 3 miestä)

Ote näytelmästä

Arvostelut

Recensioner:

★★★★★ ”Stridsberg tekst er så kjøttfull og mettet med hjerterå bilder at pusten tidvis blir slått ut av en.” /Bergens Tidene

★★★★★ ”'Kjærlighetens Antarktis' er en menneskeliggjøring av de som faller utenfor, og Stridsbergs sterke tekst balanserer akkurat som hovedpersonen på en vaklevoren kant mot stupet” /Dagsavisen

”Kjærlighetens Antarktis hamrar laus på emosjonsregisteret, river oss laus frå kvardagsmodus og inn i noko anna.” /Norsk Shakespearetidskrift

”Råsterkt teater. Ei framsyning som når heilt ned i hjarterøtene” /Dag og Tid

Sara Stridsberg

Sara Stridsberg on Ruotsin eturivin kirjailijoita, jonka sekä romaanituotantoa on käännetty 25 kielelle ja näytelmiä esitetty keskeisimmillä ruotsalaisilla teatterinäyttämöillä ja myös ulkomailla. Hänen läpimurtoteoksensa oli 2006 ilmestynyt romaani Drömfakulteten (Unelmien tiedekunta, suom. Outi Menna), josta kirjailija sai Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon ja joka toi myös Man Booker -ehdokkuuden. Runollinen romaani on SCUM-manifestistaan tunnetun Valerie Solanasin elämäntarina, samasta aiheesta syntyi myös Stridsbergin varhainen näytelmä. Muita hänen näytelmiään ovat mm. Medealand, American hotel ja Konsten att falla.

“Nykykirjailijoista vain norjalainen Jon Fosse kirjoittaa yhtä avointa ja lyyristä dialogia.” - Leif Zern, Dagens Nyheter

Stridsberg on palkittu lukuisaan otteeseen muutenkin, esimerkiksi Selma Lagerlöfin nimeä kantavalla kirjallisuuspalkinnolla, Ruotsin radion myöntämällä romaanipalkinnolla, iltapäivälehti Aftonbladetin kirjallisuuspalkinnolla, ja hänen teoksiaan valittu August-palkinnon ehdokkaaksi viisi kertaa. Hän on ruotsintanut mm. Sarah Kanen, Sam Sheppardin ja Sarah Ruhlin näytelmiä.

Sara Stridsberg valittiin vuonna 2016 Ruotsin Akatemian jäseneksi, mutta erosi kahden vuoden päästä reaktiona maan kulttuurielämää ravistelleelle seksuaalisen häirinnän tapaukselle, jossa tekijänä oli erään akatemian jäsenen puoliso. Stridsberg on tätä nykyä elinikäisenä jäsenenä, yksi yhdeksästä, kirjallisessa piirissä nimeltään Samfundet De Nio, joka perustamisestaan saakka 1910 on vaalinut toiminnassaan sukupuolten välistä tasa-arvoa.