Rouge Dents

Rouge Dents
Pauline Peyrade. Kuva: Raoul Gilibert.

Pauline Peyraden näytelmän voi käsittää joko monologiksi tai näyttelijän ja tanssijan väliseksi dialogiksi. Sen muoto on hybridi. Näytelmän keskiössä on huoneessaan itseään peilaileva teini-ikäinen tyttö, jonka muotiteollisuuden markkinakoneisto on saanut valtaansa ihannekuvineen. Katsoja pääsee seuraamaan päähenkilön sisäistä monologia. Näytelmä vie mukanaan matkalle nuoruuden yksinäisyyden syövereihin, josta tyttö kuitenkin löytää vahvuuden kavuta pois, kun saa itsetuntonsa takaisin. Lopulta näytelmän sankaritar kuitenkin kiivaasti hylkää esikuvat, joihin on uskonut ja löytää sisäisen voiman kapinoida ja vastustaa normeja. Näytelmän aihe ja sen omintakeinen muoto vetoavat todennäköisesti eritoten nuoreen yleisöön.

Davide Giovanzana

Synopsis

Rouge Dents kertoo Gwladysin vapautumisesta median syöttämästä naiskuvasta. Näytelmää on inspiroinut Hans Christian Andersenin tarina Satu punaisista kengistä. Sadun nuori tyttö joutuu houkutelluksi noiduttuihin punaisiin kenkiin, jotka johtavat hänet turmioon. Pauline Peyraden näytelmässä Gwladysin jalkoja koristavat viimeisintä huutoa olevat punaiset tennarit. Gwladys yrittää muokata kehoaan vaaditunlaiseksi ja löytää juuri sen oikeanlaisen tyylin, siinä kuitenkaan onnistumatta.  

Vastustamalla odotuksia ja vaatimuksia, joita nuorille tytöille yleensä asetetaan, Gwladys pääsee itse määrittelemään rajansa ja kapinoimaan ulkonäköpaineita vastaan. Hän löytää sen osan itsestään, joka koko ajan on hakenut tätä vapautta.

Vuosi 2022
Alkukieli Ranska
Käännökset Tekstitys englanniksi, kääntäjä Matilde Vigna
Tuotannot
Oikeudet Näytelmäkulma
Genre Draama, Nuortennäytelmä
Roolien määrä Ei määritetty

Ote näytelmästä

Arvostelut

Midi Libre. Kirjoittanut Sid Mokhtari ranskaksi (pdf)

Ouest France. Kirjoittanut Maurane Speroni ranskaksi (pdf)

Pauline Peyrade

Pauline Peyrade (s. 1986) on ranskalainen näytelmäkirjailija ja kirjailija sekä yksi lyonilaisen taidekoulu L'École Nationale Supérieure des Arts et Techniques du Théâtren (ENSATT) luovan kirjoittamisen osaston johtajista. Hänen tekstejään on ohjannut Cyril Teste (Ctrl-X, 2016), Das Plateau (Bois Impériaux, 2018; Poings, 2021), Anne Théron (A la carabine, 2019), Matthieu Cruciani (Princesse de pierre, 2019), Florent Siaud (Faust, yhteistyöprojekti, 2021), Gaétan Paré (Poings, 2022), Emilie Capliez (Des femmes qui nagent, 2023).

Vuonna 2015 hänen ja sirkustaiteilija Justine Berthillotin yhteisteos Sujet à Vif esitettiin Avignonin taidefestivaaleilla. He ovat sittemmin jatkaneet yhteistyötään, josta ovat syntyneet teokset: Poings (2018), Carrosse (2019) ja L'âge de détruire (valmistuu vuonna 2024). 

Hänen näytelmänsä Poings oli ehdolla arvostetun ranskalaisen Grand Prix de Littérature Dramatique saajaksi, ja teos voitti ranskalaisen Prix Bernard-Marie Koltès -palkinnon vuonna 2019. A la carabine näytelmästään Peyrade sai Grand Prix de Littérature Dramatique -palkinnon 2021, Prix Godot -palkinnon 2022 sekä italialaisen Prix Ubu, parhaalle ulkomaalaiselle näytelmätekstille.

Pauline Peyrade on työskennellyt Ranskassa eri taidetalojen kanssa, viimeksi dramaturgina Charteuse de Villeneuve-lez-Avignonissa. Peyraden näytelmätekstien kustantaja on Solitaires Intempestifs, ja teoksia on käännetty useille eri kielille esimerkiksi italiaksi ja englanniksi. Hänen esikoisromaaninsa L'âge de détruire julkaistiin vuonna 2023 Éditions de Minuitin kustantamana.