Pistes

Pistes
Penda Diouf.

Penda Dioufin monologinäytelmä yhdistää taitavasti henkilökohtaisen ja yhteiskunnallisen, intiimin ja laajan näkökulman. Sen mittakaava avautuu Ranskasta Namibiaan näkymin, jotka koskettavat ja koskevat ihmisyyttä yli maiden ja kulttuuristen rajojen. Näytelmästä nousevat esiin muun muassa rasismin ja yksinäisyyden teemat sekä kansanmurhan kokoiset tragediat. Tämän kaiken ison keskellä näytelmä avaa mahdollisuuden muutokseen ja kertoo siitä voimasta, joka piilee ihmisissä ja kansakunnissa. Dioufin näytelmän kieli on hiekkaisen karheaa ja kaunista, taidokkaasti annosteltua.

Marie Kajava

Synopsis

Ranskalaisen näyttelijän ja näytelmäkirjailijan Penda Dioufin (s.1981) juuret ovat Senegalissa ja Norsunluurannikolla. Vuonna 2010 hän pääsi matkustamaan lapsuudesta saakka ihailemansa pikajuoksija Frankie Fredericksin kotimaahan, Namibiaan. Frankie Fredericks oli ensimmäinen, ja pitkään ainoa, olympiamitalisti kotimaastaan. Palattuaan matkaltaan kotiin, Penda Diouf kirjoitti näytelmän Pistes, joka on runollinen kertomus matkasta muistojen ytimeen. Näytelmässä Dioufin Ranskassa kokema syrjintä yhdistyy Saksan siirtomaavallan aikaiseen väkivallan historiaan Namibiassa.

Monologissa hän matkustaa yksin Namibian aavikon läpi ja luo yhteyksiä historiaan ja erilaisiin ihmisiin läpi aikojen ja kielimuurien. Namibian autiomaan avaruus ja häikäisevä valo kätkevät kuitenkin sisäänsä Saksan siirtomaavallan raa'an perinnön, jonka rikoksia Herero- ja Nama-kansoja vastaan pidetään 1900-luvun ensimmäisenä kansanmurhana. Pistes on koskettava kunnianosoitus kansanmurhan uhreille ja sen sankareille. Samanaikaisesti se on tarina kansanmurhan jälkeisistä sukupolvista, joiden on pitänyt hyväksyä se tosiasia, ettei oikeutta tapahtumista tulla koskaan jakamaan, eikä oikeudenmukaisuus tule näin koskaan toteutumaan.

Vuosi 2021
Alkukieli Ranska
Käännökset Saksa, englanti (kääntäjä: Amelia Parenteau)
Tuotannot
Oikeudet Näytelmäkulma
Genre Draama, Monologi
Roolien määrä 1 (nainen)

Ote näytelmästä

Penda Diouf

Penda Diouf (s. 1981) on ranskalainen, Lillessä asuva kirjailija, näytelmäkirjailija, näyttelijä ja libretisti. Hänen ensimmäinen näytelmänsä Poussières esitettiin Comédie-Française’ssa Pariisissa vuonna 2010. Yhdessä Anthony Thibaultin kanssa hän on toinen Jeunes Textes en Liberté -festivaalin perustajista. Nykyteatterifestivaali keskittyy esittämään tekstejä, joita muuten harvoin näkee teattereiden repertuaareissa.

Diouf on aiemmin työskennellyt kirjastossa, ja edelleen kirjailijana hän on jatkanut yhteistyötä Pariisin Saint-Denisin alueen kirjastojen kanssa. Hän on myös lapsiperheille suunnattuja lukudraamatapahtumia järjestävän Les Scènes Appartagées -järjestön puheenjohtaja. Tällä hetkellä hänellä on työn alla useampia librettoja, joista yksi on tulossa esitykseen Opéra National de Lyonissa.

Penda Dioufin näytelmä La Grande Ourse voitti vuonna 2022 ranskalaisen Prix Collidram -kirjallisuuspalkinnon. Hänen näytelmänsä Pistes puolestaan palkittiin saksalaisella, Deutschen Akademie der Darstellenden Künsten jakamalla huomionosoituksella Vuoden parhaasta kuunnelmasta (Hörspiel des Jahres 2022). Näin palkinnosta päättänyt raati sanoi näytelmästä:

Puhumalla näistä kolonialismin ja rasismin aiheuttamista syvistä haavoista tällä tavoin, Diouf tekee ehkä ainoan asian, mikä voi auttaa näiden traumojen paranemiseen: Hän tuo tukahdutetut, peitellyt ja unohdetut asiat tietoisuuteemme. Hän tekee sen niin runollista ja empaattista kieltä käyttäen, että kuunnellessamme hän koskettaa syvästi myös meitä valkoihoisia ihmisiä, entisten siirtomaavaltojen jälkeläisiä ja saa ajattelemaan syitä näihin traumoihin ja tuntemaan myötätuntoa.

Penda Dioufin haastattelu englanniksi Institut Francaisin verkkosivulla

Penda Dioufin ja Pistes -teoksen ohjaaja Aristide Tarnagan haastattelu