Et si je les tuais tous Madame?

Et si je les tuais tous Madame?
Aristide Tarnagda. Kuva: Sophie Garcia.

Aristide Tarnagdan näytelmän aloittaa yksinkertainen ja arkinen tilanne: mies puhuu naiselle, joka odottaa autossaan valojen vaihtumista vihreäksi. Tuosta hetkestä kasvaa kokonaisen elämän kokoinen tarina kivusta, epäonnistumisista ja myös rakkaudesta. Aristide Tarnagdan kieli on kuin vuolas tulva, joka läpäisee ja pökerryttää lukijan. Näytelmä paljastaa ihmisen rikkinäisyyden ja on siksikin hirmuisen rohkea ja poliittinen.

Marie Kajava

Synopsis

Risteys. Nainen istuu autossa odottamassa liikennevalojen vaihtumista punaisesta vihreäksi. Mies nimeltä Lamine katselee häntä. Aikaa kuluu ehkä 30 sekuntia, ehkä minuutti, ehkä aika pysähtyy.

Miehen ja naisen katseet kohtaavat, ja Lamine aloittaa elämänsä mittaisen, eksistentiaalisen yksinpuhelu.

Sanat pulppuavat hänestä kuin hänen kotimaansa elokuun rankkasateet, hän käy läpi elämäänsä syntymästään tähän hetkeen saakka. Kysymykset vaivaavat häntä: Pitäisikö hänen palata takaisin kotimaahansa lapsensa luokse? Pitäisikö hänen varastaa naisen laukku? Mitä jos tappaisin heidät kaikki?

Näytelmä on koskettava nopeatempoinen monologi miehestä jumissa paitsi kahden maailman, niin myös totuuden ja valheen välillä. Epäonni, siirtolaisuus, hylätyksi tuleminen, taakse jättäminen, unelmat, harhakuvitelmat, halu mennä eteenpäin ovat kaikki teemoja, joita Lamine pohtii. Vaikka hän puhuu välillä omallaan, välillä isänsä, äitinsä, lapsensa äidin, lapsensa, kaverinsa Robertin ja monen muun äänellä, ratkaisua ei tunnu löytyvän. Lamine on jämähtänyt, vankina omassa elämässään, ja pian valo vaihtuu jo vihreäksi...

Vuosi 2012
Alkukieli Ranska
Käännökset
Tuotannot
Oikeudet Tiedustelut: Teatterin tiedotuskeskus TINFO (tinfo@tinfo.fi)
Genre Monologi
Roolien määrä 1 (mies)

Ote näytelmästä

Arvostelut

Le Suricate Magazine 30.9.2015, kirjoittanut Caroline Safarian.

La Terrasse 12.2.2014, kirjoittanut Agnès Santi

Aristide Tarnagda

Aristide Tarnagda (s.1983) on burkinafasolainen näytelmäkirjailija, kirjailija, ohjaaja, koomikko ja näyttelijä. Hän opiskeli sosiologiaa Université de Ouagadougoussa. Pian hänen teatteriaan kohtaan kokemansa palo kuitenkin voitti muut ammatilliset suunnitelmat, ja hän alkoi työskennellä näyttelijänä ja kirjailijana ja sittemmin myös ohjaajana.

Hän kirjoitti ensimmäisen näytelmänsä Alors, tue-moi vuonna 2004 Koffi Kwahulén ohjaamassa teatterityöpajassa, ja samana vuonna se esitettiin Les Récréatrales -teatterissa Ouagadougoussa. Tarnagda on kirjoittanut useita näytelmiä, ja vaikka niiden keskiössä on usein burkinafasolaiset maisemat, niiden aiheet ovat kuitenkin hyvin hyvin universaaleja. Vaikka hänen hahmonsa saattavat olla alkuperältään tunnistettavan afrikkalaisia, heidän vivahteikkaaseen puheenparteensa on helppo samastua kenen tahansa. Tarnagda onkin saanut kutsuja kirjoitusprojekteihin. Vuonna 2009 hän kirjoitti ranskalaisen Eva Doumbian tilaamana teoksen Franco do Brésil.

Tarnagdan teoksia on esitetty Ranskassa, esimerkiksi Exiles 4 Comédie-Françaisessa Pariisissa tai 333 Million Cardiac Arrests ja Ways of Loving Théâtre National de Bretagnessa, Rennesissä. Samana vuonna hänen näytelmänsä The Tears of the August Sky nähtiin Avignonin teatterifestivaalin ohjelmistossa.

Vuodesta 2016 asti Tarnagda on ollut yksi Ouagadougoussa Burkina Fasossa järjestettävän bienniaalin, Les Récréâtrales Festival pääjärjestäjistä. Hän toimii myös koordinaattorina ELAN-labratoriossa, jonka tarkoitus on luoda yhteyksiä ja verkostoja afrikkalaisten taiteilijoiden välille.  Vuodesta 2018 alkaen hän on ollut Récréâtrales de Ougadougou teatterin taiteellinen johtaja.