Choices
Nigerialaisen Onyeka Iwuchukwun näytelmässä on kyse naisista, länsiafrikkalaisista naisista, oikeuksista ja todellakin feminismistä. Teksti on draamanäytelmä, joka avaa nigerialaisen kyläyhteisön arvomaailmaa ja tilannetta, jossa perinteisen elämäntavat ja moderni maailma kohtaavat. Keskiössä on vanhempi nainen, Ugochi. Hän on kuuden tyttären ja yhden pojan äiti sekä myös leski, joka elää edesmenneen puolisonsa perheen puristuksessa. Näytelmä on viisas ja avaa ovet todellisuuteen, joka mielestäni kehottaa ennen kaikkea kuuntelemaan. Ugochin näkökulman kautta se herkistää ajattelemaan elämää ja todellisuutta, joka voi aluksi tuntua kovin erilaiselta tai vieraalta, mutta joka on arvopohdintojen, sukupuolten, sukupolvien, tasa-arvon ja ihmisoikeuksien näkökulmista tarkasteltuna universaali ja koskettaa ihan kaikkia.
Marie Kajava
Synopsis
Näytelmässä Choices leskiäiti nimeltään Ugochi päättää, että kaikki hänen lapsensa hankkivat yliopistokoulutuksen huolimatta elämän erilaisista vastoinkäymisistä. Hän tekee montaa eri työtä ja valtavia uhrauksia varmistaakseen tavoitteidensa saavuttamisen. Tässä yhteiskunnassa naisten koulutusta ei arvosteta. Tytön varhainen avioliitto olisi kunnioitettava asia tytön ja hänen perheensä kannalta. Valitettavasti Ugochilla on kahdeksan tytärtä ja yksi poika. Veli ja tämän vaimo vaativat tytöille avioliittoja, mutta hän on päättäväinen ja vastustaa tätä järjestelyä. Vaikka Ugochin perheestä tulee kylässä pilkan ja halveksunnan kohde, sitkas nainen ei luovuta saadakseen myös tyttärilleen yliopistokoulutuksen.
Kuitenkin Nkechi, yksi hänen nuoremmista tyttäristään vaatii päästä naimisiin ennen vanhempia sisariaan, vaikka se loukkaisi ja häpäisisi heidät. Nkechi on itsekäs ja kiristää äitiään suostumaan varakkaan nuoren miehen Akunekwun luvattua, että tytär saa jatkaa opintojaan. Mies ei pidä lupaustaan, päinvastoin tämä syyttää Nkechia äitinsä “rikoksen” toistamisesta kahden tyttölapsen synnyttäjänä. Nkechi puolestaan alkaa epäillä miehensä varallisuuden alkuperän olevan valhetta, samoin avomiehensä koko elämäntarinaa tekaistuksi. Akunekwu päättää suutuspäissään purkaa avioliiton, ja Nkechi joutuu häpeäkseen takaisin vanhempiensa hoteisiin.
Osa Nkechin sisarista elää samaan aikaan omissa mukavissa avioliitoissaan. Äiti Ugochi hoitaa rooliaan vastasyntyneiden ja heidän äitiensä auttamisessa, tätä kuvaamaan on Igbo-kulttuurissa sana ‘omuga’. Nkechi puolestaan päättää jatkaa opintojaan, yliopiston maksuista selvitäkseen hän ryhtyy hoitamaan äitinsä liiketoimintaa. Sisartensa ja muiden sukulaisten tuella hän menestyy työssään ja onnistuu opiskelemaan lääketieteen tohtorin tutkinnon ja nousee lopulta yliopiston vararehtoriksi.
Näytelmän hahmojen nimet ilmentävät Igbo-yhteiskunnan perinteistä maailmankatsomusta, erityisesti Anambran osavaltiossa, missä lapsille annetut nimet tai aikuisina otetut arvonimet välittävät tiettyjä merkityksiä. Näytelmän hahmojen nimet ja merkitykset ovat kuvaavat:
Ugochi – Kruunu Jumalalta
Dibugwu- Aviomies on vaimon kunnia
Nkechinyelu - Mitä Jumala antaa
Nneka – Äiti on ylivertainen
Nwanyibunwa – tyttö on yhdenvertainen lapsi
Akunekwu – Varakkuus
Udoka – Rauha on ylivertaista
Vuosi | 2014 |
---|---|
Alkukieli | Englanti |
Käännökset | |
Tuotannot |
|
Oikeudet | Tiedustelut: TINFO (tinfo@tinfo.fi) |
Genre | Draama |
Roolien määrä | 5N, 2M |
Ote näytelmästä
Onyekachukwu Iwuchukwu
Onyekachukwu Iwuchukwu, tai yksinkertaisemmin Onyeka Iwuchukwu, on vertailevan kirjallisuuden professori, jolla on intohimo näytelmänkirjoittamista ja teatteria kohtaan. Hän aloitti uransa teatteritaiteiden laitoksella, siirtyi sittemmin opettamaan kirjallisuutta ja englannin kieltä Nnamdi Azikiwe -yliopistossa Awkassa, Nigeriassa. Lagosin National Open University on ollut Iwuchukwun työpaikka vuodesta 2006.
Iwuchukwun näytelmistä kahdeksan on julkaistu kirjoina (NOUN Press Ltd) ja sen lisäksi yhdeksän on saanut kantaesityksensä teatterissa. Osa on esitetty hänen perustamassaan teatterissa nimeltä NOUN Theatre. Teoksen Enough is Enough pohjalta on tehty nigerialaisen elokuva I Believe (2018) käsikirjoitus. Hänen näytelmänsä Our Honourable Member luettiin 12. kansainvälisessä naisten konferenssissa Tukholmassa vuonna 2012. Julkaistu näytelmä sai myös kunniamaininnan African Literature Associationin (ALA) konferenssissa Etelä-Afrikassa vuonna 2014.
Onyeka Iwuchukwu on työskennellyt luennoitsijana, opettajana, kirjoittanut opetusmateriaaleja, kehittänyt opetusvideoita esimerkiksi luovasta kirjoittamisesta. Hän pitää tärkeänä edistää työssään informaatiolukutaitoa ja elinikäistä oppimista sekä kannustaa naisia kouluttautumaan, mikä näkyy myös hänen näytelmiensä teemoissa. Vähemmistöjen ja heikommassa asemassa olevien asiat ovat myös lähellä hänen sydäntään niin näytelmäkirjailijana kuin opettajana.
Yksi tällainen näytelmä on vuonna 2017 julkaistu Choices, joka tarkastelee yhä nykyaikana vaikuttavien perinteisten nigerialaisten, poikalapsia suosineiden asenteiden vaikutusta tyttöjen mahdollisuuteen saada koulutus. Teos nostaa esiin äitien ja tyttärien ongelmat, taistelut, juonittelut, voitot ja onnistumiset.
Onyeka Iwuchukwu on toiminut vierailevana tutkijana Wright State Universityssa (Ohio) Yhdysvalloissa, ja on tällä hetkellä vierailevana professorina Helsingissä Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa. Iwuchukwun lukuisia tieteellisiä artikkeleita on julkaistu kansainvälisesti.
Onyeka Iwuchukwu, mitä kuuluu? 15.2.2024
Onyeka Iwuchukwun haastattelu Teakin sivuilla