Det gode vs. det onde – eller historien om den store nye verdensorden
Tue Bieringiä kiehtoo yhteiskuntaa puhuttelevat aiheet, jotka hän kiteyttää puolentoistatunnin mittaisiksi esityksiksi, jotka sekä provosoivat että ihastuttavat yleisöjään. Maailma on mahdottoman monimutkainen paikka, jossa ihmisten tulisi nähdä asioiden oikea laita ei pelkästään oikealta mutta myös vasemmalta. Det onde vs. det gode -näytelmän päähenkilö on menettänyt uskonsa hyvyyteen kun hänen lapsuutensa sankareiden pimeät puolet ovat paljastuneet – mistä löytyykään maailma jossa olisi selkeästi vain mustaa tai valkoista? Biering on luonut lämminhenkisen seikkailun aikuisille, jossa on polarisoituneella aikakaudella resonoivaa sanomaa.
Linnea Stara
Synopsis
Rakastamme tarinoita, joissa hyvä voittaa pahan. Kaikessa hyvässä draamassa, kirjallisuudessa, elokuvissa ja kansantarinoissa ihanteelliset hyvät taistelevat pahan pimeitä voimia vastaan. Pidämme tarinoista, jotka päättyvät hyvin. Tiedämme, kenelle hurrata. Tämän myötä meillä säilyy myös käsitys hyvästä ja pahasta.
Pidämme teatterintekijöinä siitä, että olemme rakentavia ja että kehotamme ihmisiä käyttäytymään oikein. Mutta maailmasta on kuitenkin tullut hyvin monimutkainen. Nyt meidän olisi nähtävä se monelta eri puolelta, sovitettava ne kaikki yhteen ja vielä ymmärrettävä suuret asiayhteydet. Pystymmekö tähän?
Kolme näyttelijää heittäytyy hyvän ja pahan väliseen taisteluun maailmassa, jossa sankarit putoavat keskuuteemme taivaalta. Obamasta ei lopulta tullutkaan maailman toivon enkeliä. Emme voi enää tanssia viattomasti Michael Jacksonin tahtiin. Ronaldo on verohuijari ja mitä muuta vielä? Ja miten on, voisivatko Trump ja Brexit kenties olla hyviä uutisia, ainakin jollain tavalla? Monimutkaisuus tukahduttaa ja lamaannuttaa hyvin nopeasti. On vaikea saada selvää, kuka on kuka. Todellisuus on etääntynyt tarinoista, joiden parissa kasvoimme – ajasta, jolloin satujen selkeä jako pahoihin ja hyviin teki kielestä selkeän ja maailmasta helposti ymmärrettävän ja turvallisen paikan elää.
Näytelmän päähenkilö Hans on menettänyt uskonsa maailman hyvään, sillä kaikkien hänen lapsuuden sankareidensa taustalta on tullut esiin myös pimeä puoli. Parhaaseen seikkailutyyliin Hans lähtee matkalle, missionaan löytää kadoksissa oleva hyvyys.
Tue Bieringin näytelmä on henkeäsalpaava satuseikkailu aikuisille.
Vuosi | 2020 |
---|---|
Alkukieli | Tanska |
Käännökset | |
Tuotannot | |
Oikeudet | Agency North |
Genre | Draamakomedia, Poliittinen draama |
Roolien määrä | 3 |
Ote näytelmästä
Arvostelut
★ ★ ★ ★ ★ ”Vauhdikas esitys, joka jättää pelästyneeksi, hengästyneeksi, hämmästyneeksi ja erittäin hyvin viihtyneeksi. Metateatteria, jossa emme voi koskaan olla varmoja, noudattavatko näyttelijät edelleen käsikirjoitusta vai improvisoivatko he.” (Morten Hede, Hyllands-Posten)
★ ★ ★ ★ ★ ”Puolentoista tunnin jälkeen, jona aikana elämän eksistentiaaliset dilemmat on esitetty yhtenä isona sekamelskana paskaa, torakoita ja alastomuutta, lähdimme pois vatsalihakset käpristyneinä, hieman närkästyneinä -- ja laajasti yksimielisinä siitä, että voisimme nähdä tämän näytelmän uudelleen. Ja uudelleen.” (Stine Kjølby Christensen, Migogaalborg)
★ ★ ★ ★ ★ ”vauhdikas ja villi … jättää sinulle tunteen, että saatat haluta miettiä muutamia asioita uudelleen. Ennen kuin on liian myöhäistä.” (Scenblog)
Tue Biering
Vuonna 1973 syntynyt Tue Biering on tanskalainen näytelmäkirjailija ja ohjaaja. Hänet tunnetaan tyylistään, jossa todellisuus ja fiktio sekoittuvat provokatiivisesti.
Vuonna 2018 Bieringille myönnettiin arvostettu teatterialan tanskalainen Reumert-palkinto. Tuomaristo kirjoitti perusteluissaan: "Tue Biering on kauden monipuolisin ohjaaja. Hän heittäytyy pelottomasti monologeihin, oopperoihin, pakolaisdraamoihin, sikakiistoihin ja muihin hirveisiin ajankuviin – vihaisena ja provosoivana ja samalla luottamusta herättävänä. Tue Bieringille teatteri on myös luottamuksen paikka. Hän osallistaa meidät fyysisesti ja henkisesti rajoja rikkoviin aiheisiin ja teatterimuotoihin – aina yhtä uteliaana."
Bieringin näytelmää ROCKY! on esitetty Suomessa Teatteri Viiruksen tuotantona.