Rahamaa (Business as Usual)

Mehis Pihlan näytelmä Rahamaa on raivoisa kuvaelma ahneudesta ja talousjärjestelmästä josta häpäilemättömät hyötyvät. Sen keskiössä on kuitenkin tunnistettava ihminen, kertoja, joka saattelee lukijaa läpi naapurimaamme lähihistoriaa, ja selittää meille rahanpesun mekanismit. Pihla on teknisesti erittäin taitava näytelmäkirjailija, Rahamaa muistuttaa aiheeltaan ja otteeltaan Stefano Massinin Lehman-trilogiaa, mutta nyt näytelmän tapahtumapaikka ja päähenkilöt ovat tulleet meitä vielä lähemmäksi. Tässä tehdään tiliä lähihistoriamme kanssa.
Linnea Stara
Synopsis
Rahamaa (engl. Business As Usual) kertoo nuoresta miehestä, joka kasvaa köyhissä oloissa neuvostoaikaisessa Virossa, ja siitä, miten hänestä tulee keskeinen hahmo historian suurimmassa rahanpesuskandaalissa.
Tarina perustuu tositapahtumiin. Vuonna 2017 Virossa ja Tanskassa paljastui Danske Bankiin liittyvä skandaali. Noin 200 miljardia euroa itäblokin oligarkkien rahaa pestiin Danske Bankin pienen virolaisen sivukonttorin kautta. Myöhemmin kävi ilmi, että rahaa pestiin myös Swedbankin Viron sivukonttorissa. Ja niin ikään Latvian, Liettuan, Bulgarian, Irlannin, Ison-Britannian, Saksan, Yhdysvaltojen, Sveitsin ja muiden maiden pankeissa.
Elämme 1990-luvun loppua. Artur, Tarton lähiöstä kotoisin oleva poika, pelaa jääkiekkoa venäläisten poikien kanssa ja haaveilee rikkaudesta. Hänen suurin idolinsa on samassa korttelissa asuva, silmiinpistävän leveää elämää viettävä Oliver, joka käy kalliissa ravintoloissa, ajaa avoautolla BMW:llä ja flirttailee ballerinoiden kanssa. Oliver on pankkiiri.
Siirrytään ajassa eteenpäin vuoteen 2005. Artur työskentelee pankissa ja on juuri nimitetty ulkomaisista asiakkaista vastaavaksi johtajaksi. Oliverin häissä Artur tapaa venäläisiä asiakkaitaan. Hän on päättänyt tehdä heihin vaikutuksen ja esittelee rohkeita juomatapojaan.
Artur oppii nopeasti, mitä hänen uuteen työhönsä kuuluu: useimmat asiakkaat ovat itäblokin oligarkkeja, joiden on vaihdettava ruplia dollareiksi tai euroiksi nimettömästi ja nopeasti. Näitä liiketoimia varten on perustettu kokonainen tukijärjestelmä offshore-yhtiöiden perustamisesta oleskelulupien järjestämiseen.
Seuraavat vuodet Arturin elämässä pyörivät vodkan juonnin ympärillä oligarkkien kanssa, orgioiden kaltaisissa juhlissa ja asiakirjojen loputtomassa siirtelyssä ja arkistoimisessa. Artur tienaa rahanpesulla komeasti, ja skandinaaviset pomot ylistävät ja palkitsevat häntä ja hänen osastoaan valtavista voitoista.
Menestyksen kuva hiipuu, kun operaation karu puoli paljastuu: ruumiita, asekauppoja, kidutusta ja sotia. Pankin riippuvuus pimeästä rahasta on niin suurta, että sivukonttori joutuisi konkurssiin, jos totuttu toiminta loppuisi. Myös yritykset katkaista yhteydet vaarallisimpiin asiakkaisiin – Putinin perheeseen ja FSB:hen – epäonnistuvat, kun oligarkit tekevät selväksi, ettei mafiasta irtautuminen ole vaihtoehto.
Venäjän vallattua Krimin vuonna 2014 otetaan käyttöön venäläisiä oligarkkeja koskevia pakotteita. Artur yrittää ryhtyä ilmiantajaksi ja paljastaa järjestelmän. Mutta joku ehtii ennen häntä. Pankki yrittää pelastaa maineensa sysäämällä syyn yksin Arturin ja hänen kollegoidensa niskoille. Lopulta Artur tajuaa, että hän ja koko pankkikonttori olivat pelkkiä pelinappuloita, joita käytettiin hyväksi paljon laajemman järjestelmän hyväksi.
Rahamaa on klassinen tarina ahneudesta, joka paljastaa nykyaikaisen finanssikolonialismin mekanismit Itä-Euroopassa – erityisesti Virossa – ja jossa on mukana yksi Skandinavian suurimmista pankeista ja sen sidosryhmät. Pohjimmiltaan tarina on kuitenkin syvästi inhimillinen ja samaistuttava. Se kertoo ihmisistä, jotka pyrkivät pääsemään elämässä eteenpäin, janoavat tunnustusta työlleen ja haluavat tarjota paremman tulevaisuuden läheisilleen.
Vuosi | 2024 |
---|---|
Alkukieli | viro |
Käännökset | englanti, ranska (tulossa), romania (tulossa) |
Tuotannot | |
Oikeudet | Estonian Theatre Agency |
Genre | Draama, Musta komedia |
Roolien määrä | 9 M, 5 N |
Ote näytelmästä
Arvostelut
“'Business As Usual' has been a hit in Estonia. The sold-out performance attended by Baltic Business Quarterly received standing ovations with long, enthusiastic applause. Theater critics have also been very positive about the three-and-a-half-hour long play, while on social media it was even praised as an unprecedented production in Estonian theatre. As unprecedented as the money laundering scandal.”
by Alexander Welscher, Baltic Business Quarterly, autumn 2024
“I consider Mehis Pihla's play "Rahamaa" to be one of the best Estonian theatre texts of all time in terms of its depth, of subject matter, character development, and composition.”
By Jaak Allik, Teater.Muusika.Kino, December 2024
“The result is an extremely impressive, dense, stand-alone manuscript, brimming with both educational facts and witty conversations.”
By Andrei Liimets, Estonian Express, 09.06.2024
“This (fictional) story is also a large mirror placed before the viewer, mercilessly showing the true face of man. The greed and profligacy of ourselves and our best sons, which, when given the opportunity, stubbornly sticks its nose out of the asphalt like a weed.”
By Liis Seljamaa, Estonian Daily, 13.06.2024
Mehis Pihla
Mehis Pihla on vuonna 1988 syntynyt virolainen näytelmäkirjailija, käsikirjoittaja ja ohjaaja. Hän valmistui Tarton yliopistosta pääaineenaan semiotiikka ja suoritti myöhemmin dramaturgian opinnot Viron musiikki- ja teatteriakatemiassa.
Vuodesta 2018 lähtien Pihla on työskennellyt näytelmäkirjailijana ja ohjaajana Eesti Draamateaterissa. Hän on ollut ehdolla Viron vuoden ohjaajaksi. Hän on kirjoittanut menestyksekkäästi eri genreihin: näytelmiä, stand-upia, tv-sarjoja ja elokuvia. Hän kirjoitti käsikirjoituksen elokuvaan Kalev, joka palkittiin vuoden 2022 parhaana virolaisena elokuvana.