Maailman teatteripäivä

Kansainvälisen teatteri-instituutin (ITI) julistamaa Maailman teatteripäivää on vietetty 27.3. vuodesta 1962 lähtien. Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) on Suomen ITI-keskus.

Aloitteen Maailman teatteripäivästä teki professori Arvi Kivimaa Kansainvälisen teatteri-instituutin (ITI) kongressissa Suomessa 1959. Kansainväliseksi juhlapäiväksi valittiin maaliskuun 27. päivä, koska se oli Pariisiin perustetun Kansojen teatteri -näyttämön avajaispäivä.

Juhlinnan perinteisiin kuuluu Maailman teatteripäivän julistus, jonka kirjoittajaksi ITI valitsee vuosittain maineikkaan teatterintekijän jostakin jäsenmaastaan. Julistus luetaan teatteripäivänä teattereissa ennen illan esitystä. Useissa maissa teatteripäivän viettoon liittyy gaalailtoja, teatteripalkintojen jakoja, juhlaliputuksia ym tapahtumia.

Maailman teatteripäivän julistus 2017 / Isabelle Huppert

Pyydämme, että

  • teattereissa juhlaliputetaan Maailman teatteripäivänä 27.3.,
  • Maailman teatteripäiväjulistus pannaan esille yleisön nähtäville – sen voi panna esille ilmoitustauluille lippumyymälään tai muualle jo ennen varsinaista päivää,
  • Maailman teatteripäiväjulistus luetaan teattereissa ennen esityksen alkua näyttämöltä 27.3, tai mikäli tuolloin ei ole esitystä, Maailman teatteripäivän lähelle sijoittuvan muun esityksen yhteydessä.

Lisäksi omat Maailman teatteripäivään suunnitellut tapahtumat, joilla teatteritaiteen merkitystä nostetaan esille ovat tervetulleita. Ilmoita tapahtumistasi osoitteeseen tinfo(a)tinfo.fi

Lue lisää Maailman teatteripäivästä Kansainvälisen teatteri-instituutin (ITI) verkkosivuilta.

Maailman teatteripäivän 2017 esityksiä ja tapahtumia


Oikeus ja kohtuus -tapahtuma Maailman teatteripäivänä 27.3.2017

"(…) etteikö voitaisi kohtuudella odottaa sinun luopuvan näkemystesi esittämisestä yleisesti halventavana pidetyllä tavalla." 

Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) ja Suomen Kansallisteatterin Kiertuenäyttämö järjestävät Maailman teatteripäivänä 27.3.2017 kello 15-17 tapahtuman, jonka aiheena ovat taiteilijoiden ilmaisunvapaus ja teatterin poliittisuus. Kysymme, mitä on olla taiteilija ja lähdemme siitä, että taiteilijalla on oltava oikeus toimia ammatissaan ilman vainoa ja että vainotuksi joutuneen taiteiilijan tulee saada turvaa.  

Maailman teatteripäivän OIKEUS JA KOHTUUS -tapahtumassa esiintyvät mm. Suomessa asuvat irakilaiset taiteilijat Bakr Hasan ja Harith Raad. Myös muita Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön Toinen koti -dokumenttiteatterihankkeen taiteilijoita on mukana. Tarkempi ohjelma julkistetaan myöhemmin.    

Paikka: Suomen Kansallisteatterin Lavaklubi  

LIsätietoa seuraa, pysy kanavilla – nyt jo tässä vaiheessa toivotamme kaikki lämpimästi tervetulleiksi!


Nukketeatteri Sytkyjen esitys: Sampo Lappalainen kl 10 päiväkoti Kantele, Haninge, Ruotsi ja kl 13 Tukholman ruotsinsuomalainen esikoulu.

www.sytkyt.fi


Ilomantsin Kansalaiopiston Aikuisten Näytelmäryhmä esittää: Carlo Goldonin "Kahden Herran Palvelija" (1745). Commedia dell' arte -henkinen farssi kertoo kahden herran palvelijaksi ajautuvasta miehestä ja kahden kosijan piirittämäksi joutuvasta neidosta. Ilomantsin kunnantalo, Kalevalasali, Soihulantie 7 82900 Ilomantsi. 27.3. klo 19:00.


Aikaisempien vuosien julistuksia ja tapahtumia

2016 » 2015 » 2014 » 2013 » 2012 » 2011