12.06.2017

Markku Hoikkalan teatterijurtta paloi – muistoteos Kajaanin Runoviikolla

Paljon maailmaa nähnyt, yleisöä ja rakentamisen asiantuntijoita ihastuttanut teatterijurtta paloi Salossa kesäkuun alussa. Jurtan suunnitellut ja rakentanut runoilija, teatterintekijä ja puuseppä Markku Hoikkala valmisteli parhaillaan teosta, jonka päähenkilö, rakenne ja esitystila olisi ollut nyt tuhoutunut jurtta. Surutyönään Hoikkala valmistaa installaatiomaisen esityksen Kajaanin Runoviikolle, johon jurtan kanssa oli tarkoitus matkata. 

"Eihän jumalanpalveluskaan voi epäonnistua. Tämä on raskasta, ja tämä on yhden aikakauden loppu", sanoo Markku Hoikkala.

Vuonna 2007 valmistunut teatterijurtta oli ainutlaatuinen rakennelma, optimaalinen teatterin esittämiseen. Jurtan sisätilan korkeus riitti esittämiseen, siihen mahtui tarpeeksi katsojia, se oli nopeasti pystytettävissä ja purettavissa, materiaalit viimeisen päälle mietittyjä. Jurtta ehti matkata vuosikausia esimerkiksi Teatteri Quo Vadiksen kansainvälisenä kiertueareenana.  

Markku Hoikkala menetti jurtan mukana osan elämäntyötään ja elintärkeitä vuokratuloja, mutta eniten Hoikkalaa kirpaisee taiteellisesti, kun esitystila meni.  

(12.6.2017 / TINFO)