25.09.2014

Metatext Project: lukemisen muukalaiset Frankfurtin kirjamessuilla 8.-12.10.2014

Lukemisen muukalaiset Frankfurtin kirjamessuilla 8.-12.10.2014 – Metatext Project uudistaa tekstin, lukemisen ja kirjamessujen käytäntöjä


Miten lukemani teksti muuttuu, jos ajattelen, että se on tärkeän sukulaiseni kirjoittama, ote pyhästä kirjasta tai oma, keskeneräinen luomukseni?

Helsinkiläisen Todellisuuden tutkimuskeskuksen (TTK) tutkimusvastaava Pekko Koskinen on suunnitellut Frankfurtin kirjamessuille Metatext Projectin, jossa kehitetään uudenlaisia lukemisen ja kirjoittamisen muotoja. Metatext Project on osa Social Space Agencyn toimintaa. SoSA on NASAn kaltainen organisaatio, joka kartoittaa sosiaalisen avaruutemme tuntemattomia alueita. Sen kouluttamat sosionautit astuvat normaaliuden ulkopuoliseen maailmaan, kokeilemaan toisenlaisia sosiaalisia tapoja.

Metatext Project houkuttelee Frankfurtin kirjamessujen yleisöä kohtaamaan ”lukemisen muukalaisia”, jotka ovat jo siirtyneet toimimaan uudenlaisessa, laajentuneessa lukemisen ympäristössä. ”Muukalaiset” levittäytyvät messuille erilaisiin toimintapisteisiin, joissa kävijät saavat työkaluja lähestyä luovasti tekstejä ja lukemisen konventioita.

Lukemista tapahtumana voi lähestyä muun muassa muuttamalla sitä, mihin kiinnittää lukiessaan huomionsa tai miten paljon lukemiseen käyttää aikaa. Metatext Projectin tavoitteena on tehdä lukemisesta aktiivisesti luovaa toimintaa. Kun demosin uusia lukutapoja Kallion ilmaisutaidon lukiossa, oppilaat järkyttyivät siitä, kuinka paljon yhdestä aukeamasta voi saada irti”, kertoo Metatext Projectin luoja Pekko Koskinen.


Yhteydenotot:
Todellisuuden Tutkimuskeskus/ Pekko Koskinen, pekko.koskinen(a)gmail.com, 00358 (0) 505388600
Tobak Lithium/ Thibault Schiemann, thibault.schiemann(a)gmail.com, 0049 (0) 15770569256
das schaubüro/ Thea Reifler, thea.reifler(a)das-schaubuero.ch, 0049 (0) 1702875775

Lisätietoja myös oheisten verkkosivujen kautta (linkit):

Social Space Agency http://www.socialspaceagency.org
Todellisuuden Tutkimuskeskus http://www.todellisuus.fi/en/toiseuttaminen_/
 

Metatext Project, tausta ja tekijät

Todellisuuden tutkimuskeskuksen Pekko Koskinen sekä das schaubüro ja Tobak Lithium ryhmät käynnistivät SoSA:n Bernin AUAWIRLEBEN-festivaalilla 7.–18.5.2014. SoSA on osa Todellisuuden tutkimuskeskuksen Toiseuttamisen projektia ja kaksivuotista Toisaalla, samaan aikaan -tutkimussuunnitelmaa.

Metatext Projectin suunnittelu: Pekko Koskinen (TTK)

Toteutus: Pekko Koskinen, Thibault Schiemann (Tobak Lithium), Miko Hucko (Tobak Lithium), Micha Küchler (das schaubüro), Thea Reifler (das schaubüro)

Yhteistyössä FILI, Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) sekä das schaubüro ja Tobak Lithium -ryhmät Sveitsistä. Projektin tukijana on Suomen opetus- ja kulttuuriministeriö.