11.12.2023

Metsän puolella_Sanginjoen-Lemmenpolku_Kuva Sanna Krook Oulun kaupunki

Metsän puolella -rahoitusta 15 uudelle hankkeelle

Koneen Säätiön tiedote 8.12.2023

Koneen Säätiön kesällä 2023 käynnistyneen Metsän puolella -aloitteen tavoitteena on metsäkeskustelujen monipuolistaminen. Sen toisella hakukierroksella myönnettiin rahoitusta yhteensä noin 2,1 miljoonalla eurolla. 

“Metsäkeskusteluissa kohtaa välillä hiljaisuutta, kun kehitystä vaativista asioita ei haluta ollenkaan puhua. Toisaalta hiljaisuuden vastakohta on huuto, jolloin ei pysähdytä kuuntelemaan, mitä toinen osapuoli haluaa sanoa. Äänekkään keskustelun alle jää monia vivahteita. Metsän puolella rahoittaa metsän kuuntelemista ja ymmärtämistä – sen kaikissa muodoissa ja kaikkien metsän tuottamien hyötyjen osalta. Myös niiden, joiden merkitystä ei voi laskea hyötynä ihmisille”, sanoo Metsän puolella -aloitteen muutosjohtaja Mari Pantsar

Toisella Metsän puolella -hakukierroksella rahoitusta saaneet 15 hanketta liittyvät talouden yhteiskuntatieteelliseen tutkimukseen, viestintätieteeseen, journalismiin, visuaalisten taiteiden taiteelliseen tutkimukseen, yhteiskunnalliseen ympäristötieteeseen, ympäristökasvatukseen, elokuvaan, esittävään taiteeseen, kuvataiteeseen ja musiikkiin. 

Koneen Säätiö on myöntänyt aloitteessa rahoitusta kuluvan vuoden aikana 35 hankkeelle yhteensä 4,7 miljoonaa euroa. Rahoitusta voi hakea tiede- ja taidehankkeisiin sekä niihin kytkeytyneeseen journalismiin ja aktivismiin. Avoin ja jatkuva haku on auki myös koko tulevan vuoden, ja Koneen Säätiön hallitus tekee rahoituspäätöksiä kolmesti vuodessa. 

“Tämän mittaluokan rahoituksella on suuri painoarvo nykytilanteessa, jossa Suomi leikkaa panostuksiaan ilmastotoimiin ja luontokadon pysäyttämiseen. Riippumattomalta ja itsenäiseltä säätiöltä tuleva rahoitus ei myöskään alista hankkeita poliittiseen ohjaukseen tai keskusteluun siitä, mitä saa tai uskaltaa sanoa ja mitä ei”, Mari Pantsar sanoo. 

Kainuun metsäkiistat -dokumenttiteatteriprojekti

Teatterintekijä Elsa Lankisen ja työryhmän Kainuun metsäkiistat -dokumenttiteatteriprojekti (63 100 €) tutkii metsäsuhdetta sekä metsätalouden ja luonnon muiden arvojen intressiristiriitaa. Esityksen idea iti vuonna 2018, kun Metsähallituksen ja ympäristöjärjestöjen välille käynnistyi sovitteluprosessi ennaltaehkäisemään metsäkiistojen kärjistymistä Kainuussa. Projektin tavoitteena on haastatteluihin pohjaavan dokumenttiteatterin keinoin avata metsäpolitiikkaa, metsäkiistojen taustoja sekä metsäkeskustelua laajemmalle yleisölle Kainuun ”metsämaakunnassa”, jossa Metsähallitus hallinnoi noin 42 % metsien pinta-alasta. Maakunnallinen aihe heijastelee laajemmin Suomea ja koko maailmaa koskevia luonnonvarojen käytön ja valtioiden vastuun kysymyksiä.

Lue Mari Pantsarin blogikirjoitus aiheesta 

Katso lista kaikista rahoitusta saaneista hankkeista 

Lue lisää Metsän puolella -rahoituksen hakemisesta 

Sinua voisi kiinnostaa

Apurahat Ilmoitukset Uutiset Kestävyys