19.02.2019

Mika Myllyahon Korjaamo teatteriin Virossa

Mika Myllyahon näytelmä Korjaamo ehtii teatteriin Virossa ennenkuin vuosi tulee täyteen tekstin kantaesityksestä Suomen Kansallisteatterissa. Garaazin ensi-ilta Tallinnassa on 8.3.2019. Tamur Tohverin ohjaus Myllyahon tekstiin tehdään samantien kiertuevalmiuteen, ja teos nähdäänkin paitsi pääkaupungissa niin myös monella muulla paikkakunnalla.

Garaaz on yhteistuotanto Polygon Teatterin ja Vana Baskini Teatterin kesken. Kumppanitahot ovat kiinnostuneet tekemään myös mahdolliset seuraavat Myllyahon näytelmät teatteriin.

Polygon Teater on 2008 Tallinnassa perustettu ammattiteatteriryhmä ja yksityinen teatterikoulu, joka kertoo missiokseen esitysten tekemisen Peter Brookin välittömän teatterin hengessä. Polygonille se tarkoittaa pyrkimystä ihmiseltä ihmiselle esittämiseen esiintyjä-katsoja -suhteen sijaan. Kahden eri maailmoista tulevan miehen, Jallun ja Olan Korjaamo yhdistää myös kaksi profiililtaan erilaista virolaisteatteria yllätyksellä tavalla:

  • Luvassa on elävää musiikkia, esimerkiksi sahan soittoa. Ja onpa koreografioitua näyttämöliikettäkin, mikä ei ole ehkä niin tyypillistä komedialle, kertoo Tamur Tohver tulossa olevasta ensi-illasta.

Esityksen ohjauksen lisäksi Tohverin käsialaa on Myllyahon uutuuden kääntäminen viroksi. Tallinnalaisen teatteriohjaaja, näyttelijä ja alan kouluttaja on aiemmin virontanut myös mm. Kristian Smedsin Jääkuvia ja Leea Klemolan Jessikan pennun. Korjaamon kääntämistä on on tuettu TINFO-apurahalla.

Mika Myllyahon kirjoittaman näytelmätrilogian teoksia Paniikki (2005), Kaaos (2008) ja Harmonia (2009) on esitetty maailman teattereissa ahkerasti. Näytelmien pohjalta tehtyjä esityksiä on pyörinyt ulkomailla 8-19 produktion vuositahdilla vuosina 2012-2018, kun TINFO on kerännyt aiheesta tilastoa. Teoskolmikosta erityisesti Paniikki jatkaa monessa teatterissa vuosikausia.

Myös Virossa Myllyahon tuotanto on ollut suosittu. Virolaisen teatterin kehto, Vanemuine Teatteri Tartossa esitti Maimu Bergin kääntämän Paanikan vuosien 2010-2017 aikana yhteensä 100 kertaa. Sen menestys siivitti muidenkin tekstien, Kaaoksen ja Harmonian tuottamisen Vanemuinessa näyttämölle.

Korjaamosta on olemassa myös englanninkielinen, Eva Buchwaldin tekemä käännös. Mika Myllyahon teosten esitysoikeuksia valvoo Nordic Drama Corner.  

 

(TINFO / Sari Havukainen, 19.2.2019)

 


Korjaamo verkkopalvelussa New Plays from Finland