Rikos on rikos, mutta naisen halu ja rakastuminen toiseen näyttäytyy hyväksyttävänä.
Teatterin tiedotuskeskus TINFO laski Minna Canthin kuuden teoksen esityskertoja ja ensi-iltoja teatterissa. Tarkastelujakso on 1944-2018 ja lähde ILONA-esitystietokanta.
Papin perhe on ollut suosituin teksti 1362 esityskerrallaan. Anna Liisasta on ollut 692 esityskertaa, Työmiehen vaimosta 405, Kauppa-Lopo on pyörinyt vuosien saatossa teatterissa 394 kertaa, Sylvi 342 ja Kovan onnen lapsia 130. Esityskertoja näillä kuudella näytelmällä on ollut yhteensä 3325.
Eri tuotantoja eli ensi-iltoja näille teoksille kertyi vuosien 1944-2018 aikana yhteensä 124 ympäri Suomen, 28 paikkakunnalla.
”Esitystilastot paljastavat mielenkiintoisia asioita. Sodanjälkeisinä vuosina Canthin näytelmistä sovinnaisimpia, Papin perhettä ja Anna-Liisaa, on esitetty eniten. Ne ovat Canthin näytelmistä lähimpänä porvarillista draamaa, Anna-Liisaa voisi pitää jopa viktoriaanisena näytelmänä synti ja sovitus –teemoineen. Suuret keskustelut naisten vapautumisesta oli käyty 1990-luvulle tultaessa, ja Sylvin esitysten määrä alkaakin kasvaa vasta tuolloin. Rikos on rikos, mutta naisen halu ja rakastuminen toiseen näyttäytyy hyväksyttävänä.
Kauppa-Lopon vähentyvät esitykset kertovat ehkä siitä, että kansanhahmojen traditio on katkeamassa tai muuttumassa. Niiden puhuttelevuutta, tunnistettavuutta tai koomisuutta on yhä vaikeampi tavoittaa. Ehkä näyttelijäkunnastakin löytyy yhä harvemmin sellaista habitusta, joka suoraan muistuttaisi Kauppa-Lopon historiallisesta hahmosta, tai sellainen on jo katukuvastamme kadonnut.”
Hanna Suutela, professori
Datan keruu ILONA-esitystietokannasta: Joonas Kokkonen