08.05.2018

Kesäteatteriin säällä kuin säällä

Mistä syntyy onnistunut kesäteatteriesitys? 


Mistä syntyy onnistunut kesäteatteriesitys? Vetävästä tekstistä, nostalgisesta musiikista, tekemisen meiningistä, teatterin maineesta, katetusta katsomosta, kauniista miljööstä, sopivasta säätilasta, katsojien kannustuksesta.

Kesäteatterin tekijöiltä kuulee käytännön todistuksen ilmaston muuttumisesta. Sään armoilla tehtävän teatterin esityskautta yritetään suunnitella niin, että poutajakso osuisi oman esityksen kohdalle. Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) tekemän kyselyn perusteella sää vaikuttaa, mutta sade ei välttämättä vie katsojia, toisinaan päin vastoin. Kesäteatterilaiset ovat joko investoineet katettuun katsomoon tai se on suunnitteilla, toisinaan suojeltu, historiallinen paikka rajoittaa rakentamisintoa.

Kesäteatterin tekeminen on useimmille harrastus. Kesäteatteria tehdään myös liiketoimintana, jolloin samalla yrittäjällä saattaa olla hoidettavana useampi teatteri eri paikkakunnilla. Joka vuosi syntyy myös uusia kesäteattereita. Sitä tapahtuu, että lyödään hynttyyt yhteen, kahden pienen porukan näyttelijät yhdistyvät, kuten Kalajoella, johon näyttelijöitä tulee Ylivieskasta ja Alavieskasta tai tehdään muuten yhteistyötä iisalmelaisen Koljonvirtateatterin ja kuopiolaisen Rauhalahti Teatterin tapaan. 

Saman, toimivaksi todetun paikan saattaa jakaa jopa neljä eri näyttelijäseuruetta. Tällaisia paikkoja ovat vaikkapa Ainopuisto Lahdessa ja Tervasaari Helsingissä. Yleisö saattaa taivaltaa pitkänkin matkan päästäkseen elävän esityksen pariin, kuten eräs kyselyyn vastannut teatterilainen luonnehti: “Paras palaute Facessa: Kannatti ajaa 600 km katsomaan Kauppa-Lopoa!”


Luottonimi

Kesäteatteri voi olla myös brändi, kuten HET-teatteri eli Heikki Luoma Areena. Se kantaa suositun näytelmäkirjailijan, Heikki Luoman nimeä. Kesäesityksiä valmistavien ryhmien mieleen tulee hankkia esitettäväkseen juuri Luoman teos useammin kuin minkään muun kirjailijan. Vuodesta 2011 Heikki Luoman teosten pohjalta on syntynyt yli 70 esitystä Suomen kesään, tänä vuonnakin ainakin kaksi.

Mikä tekee näytelmistäsi luottoaineistoa kesäteatteriin, Heikki Luoma?

Itse uskon että suurin tekijä suosioon on se, että pystyn kirjoittamaan uskottavia, vahvasti omanlaisiaan henkilöitä näytelmiini. Minä ajattelen, ettei ole kahta täysin samanlaista ihmistä, ja niin ajattelen myös fiktiivisistä henkilöistäni. Eikä maailmassa ole mitään mielenkiintoisempaa kuin ihminen. Katsojia kiinnostaa nähdä miten ihmiset selviävät niistä tilanteista, joihin kirjailija heidät asettaa.

Heikki Luoman henkilöhahmoihin luotetaan varmasti myös siksi, että hän on käsikirjoittanut suosittuja televisiosarjoja, kuten Matkalaukkukostaja ja Pirunpelto.

TINFO on keräämässä tiedot kesäteatterien ensi-illoista avoimeen verkkopalveluun. Ensi-iltojen määrä on 2010-luvulla pyörinyt 400 molemmin puolin. Kesäteatteri vetää miljoonayleisön Suomen suvessa joka vuosi. Kesäteatterikausi alkaa vapusta ja kestää pitkälle elokuuhun. 

TINFO on julistanut Kansallisen kesäteatteripäivän, joka on tänä vuonna 29.6.2018, vilkkaimman teatteriviikonlopun perjantaina.

Sari Havukainen / TINFO 8.5.2018


Kesäteatterit ensi-iltalistassa

Kuva: Elina Knaapi