20.05.2021

Mitta on täysi

Mitta on täysi – Kulttuuri- ja tapahtuma-alan mielenilmaus

3.6. klo 12-14 Eduskuntatalon edessä

Valmistaudu tulemaan paikalle!!
Lisätietoa ja osallistumisohjeet tulevat Facebook-tapahtumaan.

Tapahtuma järjestetään turvavälein ja koronaturvallisesti.

#mittaontäysi #200000ääntä #nytalkaatapahtua #oikeatyö #oikeuskulttuuriin

Mitta on täysi kaikilla luovien alojen ihmisillä. Meitä risoo teattereiden, konserttitalojen, keikkalavojen, festivaalien ekana kiinni - vikana auki -meininki. Meitä risovat tulemattomat tai myöhässä tulleet tai sinne tänne suunnatut korona-ajan kompensaatiot. Viimeinen tikki, joka sekin on ollut jo vuosia tiedossa, ovat valtion kulttuuribudjetin leikkaukset, jotka tulevat joko suoraan tai välillisesti kohdistumaan kaikille luoville aloille (vaikka ei heti kohdistuisikaan tapahtuma-alalle, se heijastuu myös sinne.)

Lähdemme vihdoin ja viimein liikkeelle osoittamaan mieltä luovien alojen vähättelyä ja väärin kohtelua vastaan. Puhumme hallituksen omaa kieltä: “Luovat alat” on hallitusohjelmassa oleva termi; hallitusohjelmassa tavoitellaan “luovan alan kasvua.” Tämä ei ole todella toteutunut eikä tapahtunut eikä näytä tulevaisuudessakaan tapahtuvan nykyisillä aikomuksilla. (Kukaan poliitikko ei liioin edes näytä osaavan määritellä, keitä luova ala pitää sisällään.)

Mielenilmauksemme tavoite on tehdä näkyväksi, keitä “luova ala” pitää sisällään ja vaatia asioita, joilla hallituksen tavoitteet tulevat mahdollisiksi. Esitämme kantamme nyt-hetkeä sekä tulevaa varten.

Julkilausumaa on tekemässä kattava joukko taiteen, kulttuurin ja tapahtuma-alan (siis luovien alojen) edustajia: Karola Baran (Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto), Laura Serkosalo (Nuoren Voiman Liitto), Mikko Kosonen (muusikko) ja Ahti Vänttinen (Muusikkojen liitto) sekä tukena Kati Kuusisto Tapahtumateollisuudesta.

Julkilausuma (joka on julkaisuvapaa 3.6. klo 12) tulee luovien alojen kattojärjestöille allekirjoitettavaksi pe 21.5. Tavoitteena on saada siihen KAIKKIEN luovien alojen organisaatioiden ja taustajärjestöjen nimet. Työryhmässä mielenilmausta ja julkilausumaa valmistelemassa ovat Elokuvaohjaajaliitto SELO ry, Teatteri- ja media-alojen liitto TeMe (kattaa teatterin, tanssin, elokuva-alan ja sirkuksen työntekijät alaliittoineen), Näyttelijäliitto, Muusikkojen liitto, ELKE, Nuoren Voiman Liitto NVL, Esitystaiteen keskus, Suomen näytelmäkirjailijoiden ja käsikirjoittajien liitto Sunklo. Mukaan halutaan kaikki taiteen, kulttuurin ja tapahtumien järjestöt, firmat, organisaatiot, talot, yhteenliittymät, työryhmät ja tekijät.

Ohjeistusta mielenosoitukseen tulee Facebook-sivulle vielä tämän viikon lopussa ja lopulliset tiedot viimeistään 31.5.

VARAUDU olemaan paikalla Eduskuntatalon edessä jämptisti koko ajan 3.6. klo 12-14. NÄHDÄÄN!

Mukana MITTA ON TÄYSI -työryhmässä

Karola Baran (toiminnanjohtaja)
Aki Hauru (muusikko, freelancer)
Sami Keski-Vähälä (näytelmäkirjailija)
Mikko Kosonen (muusikko)
Kati Kuusisto (edunvalvontajohtaja)
Heikki Kujanpää (elokuvaohjaaja)
Jaakko Kämäräinen (free-asiamies, Muusikkojen liitto)
Satu Linnapuomi (ohjaaja)
Sattva-Hanna Toiviainen (lavastussuunnittelija)
Laura Serkosalo (toiminnanjohtaja)
Miira Sippola (ohjaaja)
Elina Syrjä (tapahtumatuottaja)
Antti Timonen (näyttelijä)
Reeta Vestman (näyttelijä, muusikko)
Ahti Vänttinen (puheenjohtaja, Muusikkojen liitto)