20.02.2020

Moskovan Kultainen naamio kutsuu VR-teatteria

Suomalais-venäläinen teatteriryhmä InterLab on kutsuttu kaksille festivaaleille Moskovaan. Virtuaalisen todellisuuden (VR) tekniikoin toteutetut teokset osallistuvat ensimmäistä kertaa järjestettävään Theatre 2030 -tapahtumaan ja arvostettuun kansainväliseen teatterikatselmukseen, Kultaiseen naamioon (Zolotaja Maska). Teatterin tulevaisuutta esityksin, luennoin ja työpajoin käsittelevässä Theatre 2030:ssa 23.-25.2.2020 nähdään InterLabin teos Forgotten Kiss ja Kultaisessa naamiossa 24.-26.3.2020 Kalevala. Episodit.

Työryhmäämme kuuluu venäläisen, karjalaisen ja suomalaisen kulttuurin kantajia. Kalevala.Episodit on todellisuuden ja mystiikan kimara, Kalevalan aihe antaa erittäin paljon mahdollisuuksia luoda fantastisia lavastuksia, VR-tiloja ja käyttää rajattomasti omaa mielikuvitusta. VR-esityksessä myös ajan kulun kuvaaminen, menneisyydestä tulevaisuuteen mahdollistuu uudella tavalla”, sanoo tuottaja-näyttelijä Elli Niaria.

InterLab on kolmen teatteriammattilaisen, Elli Niarian, Oleg Nikolaenko ja Daniil Bakalinin teatteri, jonka TheaterVR -hankkeeseen teokset Kalevala.Episodit ja uusin, Forgotten Kiss, kuuluvat. Niaria on valmistunut näyttelijäksi Petroskoin valtion konservatoriosta ja kuului sen jälkeen 15 vuotta Karjalan Kansallisen näyttämön ensembleen. Niin ikään petroskoilainen, matematiikasta ja informaatiotieteistä valmistunut Daniil Bakalin on näyttänyt osaamistaan paitsi teatterin parissa myös Venäjällä museoiden digitaalisten ratkaisujen tekijänä. Teatteriohjaajaksi Pietarin teatteriakatemiasta valmistuttuaan Oleg Nikolaenko on työskennellyt mm. kansainvälisissä teatteri- ja multimediahankkeissa.

VR-tekniikoin valmistetuissa esityksissä ei ole eläviä esiintyjiä, ja yleisö kokee teokset silmikoiden kautta. Kultaista naamiota ennakoivissa jutuissa teatterikriitikot nostavat Kalevala.Episodit listauksissaan ehdottomasti katsottavien joukkoon. Kalevala.Episodit on Karjalan Kansallisen näyttämön ja helsinkiläisen InterLabin yhteistuotanto. InterLab on saanut myös tukea Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) TAKO-hankkeesta.

TINFO / Sari Havukainen, 19.2.2020

 

 

 

Sinua voisi kiinnostaa

Kansainvälisyys Digitaalisuus Uutiset