22.05.2018

Semjon at TINFO

NOKKA auttaa yhteisten teatterituulten haistelemisessa

Teatterilaisilla on halu ylittää valtioiden ja kulttuurien välinen raja Suomesta Venäjälle ja toisinpäin. Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) Opetus- ja kulttuuriministeriöltä saama erityisavustus Suomi-Venäjä -teatteriyhteistyöhön tuottaa konkreettisia tuloksia. Kaksi ja puolivuotisen hankkeen nimi on NOKKA/HOC [nos]. Nimi kuvastaa sitä uteliaisuutta, jolla taidetta tehdään.

Vuonna 2018 hankkeessa ovat mukana Kajaanin kaupunginteatteri, Tampereen yliopiston Teatterityön tutkinto-ohjelma Näty, Q-teatterin kansainvälinen teatterifestivaali Baltic Circle, yhteisöllinen suomenruotsalainen DuvTeatern, suomalais-venäläinen InterLab, Vapaa Vyöhyke -ryhmä ja Aura of Puppets. TINFO hyödyntää tapaamisvälittäjänä asiantuntemustaan, omia venäläisiä teatteriverkostojaan ja henkilökohtaisia kontakteja.

Tampereen yliopiston Nätyn kanssa toteutetaan elokuussa ainutlaatuinen verkostoitumis- ja koulutusjakso. Jakson aikana Näty-opiskelijat harjoittelevat ohjaaja Boris Pavlovitshin kanssa Venäjällä venäjänkielisen esityksen. Koulutuksessa tutkitaan, kuinka vieras kieli vaikuttaa näyttelijän ilmaisuun, läsnäoloon ja vuorovaikutukseen.

Baltic Circle -festivaalilla saa marraskuussa ensi-iltansa Semjon Aleksandrovskin (Pop Up Teatr, Pietari) suunnittelema ja ohjaama dokumenttiteatteriesitys Death at Work, jossa kuullaan kuoleman kanssa työskentelevien ihmisten ajatuksia elämästä. Vapaan Vyöhykkeen Toivo-esitys on kutsuttu Kazaniin ja Mikko Bredenbergin ja Mira Taussin (Aura of Puppets) Huoneet meren äärellä Kurganin Parallels-festivaalille. Hankkeen avulla TINFO osallistuu puuttuvien matkakustannusten kattamiseen.

DuvTeatern tekee Suomessa uraauurtavaa teatteria kehitysvammaisten kanssa. Pietarista löytynyt hengenheimolaisryhmä Team of Apartment (Kvartira) jakaa kokemuksiaan ryhmien yhteisessä teatterityöpajassa 2019. InterLab valmistelee virtuaaliteatterin keinoja käyttävää yhteistuotantoa Petroskoissa sijaitsevan Karjalan Kansallisnäyttämön kanssa. Ohjaajana on Suomessa asuva Oleg Nikolaenko. Kajaanin kaupunginteatterin Karamazovin veljekset on varustettu venäjänkielisellä tekstityksellä, ja sitä markkinoidaan venäläisille festivaaleille.

 

(TINFO 21.5.2018)