14.12.2023

Tilaa taiteilijuuteen

Näty toivottaa vammaiset ja viittomakieliset hakijat tervetulleiksi kevään valintakokeisiin

Voisiko vammainen tai viittomakielinen henkilö suorittaa viisivuotisen teatteritaiteen korkeakoulutuksen ja valmistua näyttelijäksi? Suomessa tällaista ei ole vielä tapahtunut. Entä jos juuri sinä olisit ensimmäinen?

Tampereen yliopiston teatteritaiteen tutkinto-ohjelma Nätyssä koulutetaan näyttelijöitä ja tehdään näyttelijäntaidetta koskevaa tutkimusta. Heillä on halu parantaa näyttelijänkoulutuksen saavutettavuutta. Yhteistyössä Tilaa taiteilijuuteen -hankkeen kanssa Näty on käynyt keskustelua siitä, miten näyttelijäkoulutus voisi olla avoin ja saavutettava kaikille, myös vammaisille ja viittomakielisille hakijoille.

Kevään 2024 haussa Näty kiinnittää erityistä huomiota siihen, että kaikenlaisilla hakijoilla on mahdollisuus osallistua valintakokeisiin.

“Voit olla meihin matalalla kynnyksellä yhteydessä, jos tarvitset valintakokeissa järjestelyjä esimerkiksi materiaalien saavutettavuudessa, siirtymisessä paikasta toiseen tai ajankäytössä. Voit myös ottaa mukaasi henkilökohtaisen avustajan auttamaan käytännön asioissa”, rohkaisee Nätyn professori Pauliina Hulkko.

Saavutettavan näyttelijäkoulutuksen rakentaminen on Suomessa uutta ja ainutlaatuista. Siksi valmiita ratkaisuja ei vielä ole, eivätkä esimerkiksi kaikki Nätyn koulutustilat ole täysin esteettömiä. Tärkeintä on, että oppilaitos ja opiskelija jakavat saman uteliaan asenteen, joka kannustaa tutkimaan näyttelijän ammatin ja näyttelijäntaiteen olemusta ja rajoja.

Yliopistonlehtori Samuli Nordberg Nätyltä kirjoitti Tilaa taiteilijuuteen -hankkeen verkkosivuilla keväällä 2023: “Taidekoulutus muuttuu ihmisten kautta. Toivotan siis kaikki ja tarkoitan todellakin kaikki, riippumatta esimerkiksi hakijan sukupuolesta tai sukupuoli-identiteetistä, etnisestä alkuperästä, mahdollisesta toimintaesteestä, uskonnosta tai iästä tervetulleiksi Nätyn pääsykokeisiin, jos moninaisissa kieli-, kulttuuri- ja toimintaympäristöissä toimimaan kykenevä, ennakkoluuloton ja vastuullinen taiteilijuus kiinnostaa!” Lue tästä Nordbergin koko kirjoitus (siirryt Tilaa taiteilijuuteen -sivustolle).

Nätyn kevään 2024 valintakokeisiin haetaan yhteishaussa 3.–17.1.2024. Ensimmäinen vaihe koostuu hakemuksesta ja ennakkotehtävistä, ja seuraaviin vaiheisiin kutsutut saapuvat paikan päälle Tampereelle myöhemmin keväällä 2024. Ennakkotehtävä on julkaistu 11.12.2023.

Tutustu teatteritaiteen koulutuksen hakuohjeisiin ja hae mukaan täältä! (Siirryt Opintopolku.fi-sivustolle)

Uutinen Tilaa taiteilijuuteen -verkkosivulla

Sinua voisi kiinnostaa

Inkluusio Uutiset Koulutukset Avoimet haut