24.03.2022

Talo horjahti

Näytelmäkirjailijoiden tekstejä pommisuojista Ukrainasta

Ukrainalaisten kirjailijoiden kirjeitä, päiväkirjamerkintöjä ja monologeja sodan keskeltä on käännetty suomeksi ja koottu yhteen. Teattereita kutsutaan järjestämään lukudraamatilaisuus.    

Talo horjahti – kirjoituksia Ukrainasta -tekstikokonaisuuden ovat koonneet ja kääntäneet yhdessä taiteilijat, kääntäjät ja aktivistit Suomesta, Ukrainasta ja Venäjältä. Tekstit on sovittanut kokonaisuudeksi näytelmäkirjailija Elli Salo. Kaikkien kirjailijoiden tekstien esitysoikeudet on myönnetty teattereille Suomessa, jos kyseessä on hyväntekeväisyystilaisuus. 

Talo horjahti -tekstejä kuullaan kevään aikana alkaen Kajaanin kaupunginteatterista (31.3.2022), mukaan tukitapahtumien sarjaan ovat jo ilmoittautuneet myös Turun Kaupunginteatteri (19.4.2022), Tampereen Työväen Teatteri (23.4.), Lappeenrannan kaupunginteatteri, Lahden kaupunginteatteri (5.5.), KOM-teatteri (16.5.), ja lisää on tulossa.

Tukitapahtumien sarja on osa maailmanlaajuista  "The Ukrainian Component of the Worldwide Reading Project", jota organisoi kääntäjä John Freedman. Talo horjahti – kirjoituksia Ukrainasta ja Venäjältä -aineisto sisältää kirjeitä, päiväkirjamerkintöjä ja monologeja, jotka on kirjoitettu sodan keskellä helmi-maaliskuussa 2022.

Kajaanin kaupunginteatterin vs. teatterinjohtaja ja lukudraaman ohjaaja Anni Mikkelsson kertoo: ”On ollut vavahduttavaa lukea kollegojen viime viikkoina kirjoittamia tekstejä, joita on kirjoitettu kellareissa, pommisuojissa ja evakkomatkoilla pommien runnellessa Ukrainaa.”
 

Miten pääsemme mukaan Talo horjahti -sarjaan?

Ilmoita, jos teatterinne haluaa olla mukana tässä hyväntekeväisyysesitysten sarjassa. TINFO hoitaa teille tekstin ja tapahtuman markkinointiin käytettävän kuvan.

Sarjan yhteinen banneriksi tehtävä kuva valmistuu lähipäivinä, sen kuva-aihe on Olja Grebennikin päiväkirjasta. Harkovalainen Grebennik on kuvittaja ja graafikko, joka pakeni sotaa Varsovaan ja dokumentoi tuntoja piirroksin ja tekstein.  

Ilmoittaudu sähköpostitse: sari.havukainen@tinfo.fi

Muut Talo horjahti -sarjaa koskevat tiedustelut: ellimsalo@gmail.com

Suomen Talo horjahti -nimisen sarjan lippu- ja muut keräystuotot on päätetty ohjata ukrainalaisten lasten hyväksi, lahjoituskohde on UNICEF.

Esityspäivän ja tilaisuuden luonteen sekä tavan organisoida tuottojen keruun päättää jokainen teatteri itse.

Esimerkiksi Kajaanin kaupunginteatteri sekä myy 10, 20 ja 50 euron hintaisia lippuja lukuteatteritilaisuuteen että ilmoittaa striimilähetyksessä lahjoittamismahdollisuudesta näin: 
Auta Ukrainan lapsia, Autetaan yhdessä Ukrainan lapsia ja perheitä. Voit lahjoittaa tekstiviestillä: Lähetä tekstiviesti UKRAINA20 numeroon 16110 (viestin hinta 20 euroa).


Teatterin tiedotuskeskus TINFO ottaa vastaan valmiita ilmoituksia tapahtumista sähköpostitse: tinfo@tinfo.fi. Jaamme tietoa kootusti verkkosivujemme ja uutiskirjeemme kautta.

Yhteistyössä aktiivisten kääntäjien ja kirjailijoiden lisäksi: Cultura-säätiö ja Teatterin tiedotuskeskus TINFO

Sinua voisi kiinnostaa

Kansainvälisyys Näytelmät Kirjailijat Kääntäjät Ilmoitukset