03.11.2023

E.L.Karhu. Kuvaaja Liisa Takala.

Näytelmäkirjallisuuden Lea-palkinto E.L. Karhulle

Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry jakaa vuosittain näytelmäkirjallisuuspalkinto Lean parhaasta kotimaisesta näytelmätekstistä. Lea-palkinnon saajaksi on valittu E.L. Karhu näytelmällään Eriopis. Palkinto jaettiin perjantaina 3.11.2023 Teatteri Jurkassa Kotimaisen näytelmän festivaalin yhteydessä.

Lea-palkinnon voittajan valitsi Teatterin tiedotuskeskuksen johtaja Linnea Stara. Hän luonnehtii Karhun näytelmää seuraavasti:

”Eriopis on erityislaatuinen näytelmä, omaperäinen ja vertaansa vailla. Karhu poimii antiikin kreikkalaisista myyteistä unohtuneen sivuhenkilön, vaihtaa maiseman Välimeren alueen sivistyksen kehdosta Lapin haja-asutusseudulle ja asettaa henkilön, Eriopiksen, suoraan tunkeilevien paparazzikameroiden eteen.

Jo pelkästään tekemällä tämän ajallisen ja maantieteellisen siirron Karhu osoittaa harvinaista uskallusta suomalaisena näytelmäkirjailijana. Päällekirjoituksellaan hän horjuttaa vakiintuneita asetelmia etelän ja pohjoisen, metropolin ja periferian välillä ja luo teoksen, joka on samanaikaisesti sekä juurtunut näytelmän maailmasta tuttuun Pohjoisen Pohjoiseen että asettuu osaksi kansainvälistä näytelmäkirjallisuuden jatkumoa.

Teoksen kieli (ja siitä seuraava rytmi) on vimmaista, raivoisaa, mutta kurinalaista ja viimeisteltyä. Karhu taitaa tarinankerronnan vielä sen jälkeisenä aikanakin. Ennen muuta näytelmä on osoitus Karhun ajattelun kahlitsemattomuudesta. Tämänkaltainen ajatuksen rajattomuus, tunnistettavien maisemien vieraannuttaminen ja mytologian yhteiskuntakriittinen päivittäminen saa lukijassa aikaan arjesta irtaantumisen ja vapauden tunteen. Karhu tarjoaa näytelmän lukijalle mahdollisuuden kokea hämmentäviä, arkaaisia tiloja, joihin vuosituhannet ylittävä tarina kostonkierteestä solahtaa mestarillisesti.”

Lea-palkinnon arvo on 5000 euroa. Palkinto rahoitetaan Kopioston keräämistä tekijänoi-keuskorvauksista. Finalistinäytelminä Eriopiksen lisäksi olivat Johanna Freundlichin 1000 paperista kurkea, Veikko Nuutisen Vanhempainilta, Veikka Heinosen Kaksi sisarta sekä Liila Jokelinin Action Hero.


 

Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry on vuodesta 1921 toiminut, kirjailijoiden itsensä perustama alan ammattilaisten ammatti- ja etujärjestö. Yhdistyksessä on noin 660 jäsentä, jotka kirjoittavat näytelmiä sekä elokuva-, tv-, kuunnelma- ja multimediakäsikirjoi-tuksia. Jäsenistöön kuuluu suomen- ja ruotsinkielisiä kirjailijoita.

Lea-palkintoa on jaettu vuodesta 1985 alkaen. Palkinto myönnetään vain tekstin, ei esityksen perusteella. Sen ovat voittaneet lukuisat suomalaiset eturivin näytelmäkirjailijat. Viime vuonna Lea-palkinnon sai Leea Klemolan ja Rosa-Maria Perän näytelmä Minä, Askartelija.

 


Tekijäesittely ja lisätiedot:

E. L. Karhu on kirjailija ja dramaturgi. Hänen tunnetuimpia teoksiaan ovat näytelmät Prinsessa Hamlet, Eriopis ja Leipäjonoballadi sekä romaani Veljelleni. Karhun näytelmiä on esitetty ympäri maailmaa ja käännetty kahdeksalle eri kielelle. Karhu tunnetaan suomalaisen näytelmäkirjallisuuden uudistajana ja hänen työnsä on hyvin arvostettua Suomen lisäksi erityisesti saksankielisellä kielialueella.

Lisätiedot:
Mika Vainio
vt. toiminnanjohtaja
+358 44 422 4834
mika.vainio@sunklo.fi

Kuvassa E.L. Karhu. Kuvaaja: Liisa Takala

Sinua voisi kiinnostaa

Palkinnot Uutiset