Saara Turunen sai näytelmäkirjallisuuden Lea-palkinnon. Kuvaaja: Carl Bergman.

23.11.2020

Näytelmäkirjallisuuden Lea-palkinto Saara Turuselle

Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry jakaa vuosittain näytelmäkirjallisuuspalkinto Lean parhaasta kotimaisesta näytelmätekstistä. Lea-palkinnon saajaksi on tänä vuonna valittu Saara Turunen näytelmällään Medusan huone.

Medusan huone lainaa nykyfeminismin kieltä, ja leikin kieltä, itsemäärittelyn kieltä. Näistä yhteensä syntyy uudenlainen avonaisuus kuvittelulle ja toiminnalle, vapaus luoda näyttämö ja sen kieli aina uudestaan. Samalla se osoittaa tunnistettavasti piirteisiin, jotka kertovat kulttuurin murrostilasta tämänpäiväisessä yhteiskunnassamme” kuvaa valinnan voittajasta tehnyt Kajaanin kaupunginteatterin johtaja Helka-Maria Kinnunen.

Lea-kilpailuun osallistui tänä vuonna kolmekymmentä vuonna 2019 kantaesitettyä näytelmätekstiä. Voittaja valittiin neljän finalistin joukosta. Muut finalistit olivat Sami Keski-Vähälän ja Esa Leskisen Yhdestoista hetkiSirkku Peltolan Koiran morsiamet ja Milja Sarkolan Harriet.

Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry palkitsee vuosittain parhaan kantaesitetyn näytelmätekstin. Palkinnon arvo on 5 000 €. Palkinto rahoitetaan Kopioston keräämistä tekijänoikeuskorvauksista.

Esittely ja lisätiedot:

Saara Turunen (s.1981) on suomalainen kirjailija ja teatterintekijä. Hän on valmistunut Teatterikorkeakoulusta vuonna 2009.  Turusen tuotanto sisältää näytelmiä ja proosaa. Hänen teoksensa käsittelevät usein sukupuolta, valtaa ja normeja, sekä niiden aiheuttamaa ulkopuolisuuden tunnetta.  Ne rakentuvat voimakkaista kuvista, jotka luovat yhtä aikaa monitulkintaisia, kauniita ja melankolisia kokonaisuuksia.

Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry on kirjailijoiden itsensä perustama järjestö, joka on toiminut vuodesta 1921. Yhdistyksessä on noin 550 jäsentä, jotka kirjoittavat näytelmiä sekä elokuva-, tv-, kuunnelma- ja multimediakäsikirjoituksia. Jäsenistöön kuuluu suomen- ja ruotsinkielisiä kirjailijoita. 

Lisätietoja:

Mika Vainio

Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry.

mika.vainio@sunklo.fi

Puh. 044 422 4834

Sinua voisi kiinnostaa

Palkinnot Uutiset