28.04.2021

Turun kaupunginteatteri, Don Juan. Eero Aho (vas.) ja Markus Ilkka Uolevi (oik.). Kuva: Otto-Ville Väätäinen.

Näyttelijä Eero Aho sai Suomi-palkinnon

Tämän vuoden Suomi-palkinnot on jaettu ansioituneille taiteilijoille ja toimijoille. Palkinnon saavat laulaja-lauluntekijä Mikko Alatalo, näyttelijä Eero Aho, elokuvaohjaaja Virpi Suutari, kustantaja Anna-Riikka Carlson, Ilosaarirock, lastenmusiikkiyhtye Fröbelin Palikat sekä Suomussalmella sijaitseva Hiljainen kansa -ympäristötaideteos.

Kukin palkittu saa 17 100 euroa. Suomi-palkintoa on jaettu vuodesta 1993. Suomi-palkinnoista päättää tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko.

Perustelut: Näyttelijä Eero Aho

Vaikuttava ura on kuljettanut Eero Ahon teatterista elokuviin, TV-sarjoihin ja ihmisten sydämiin. Hän on saanut lukuisia kansainvälisiä ja kotimaisia palkintoja roolitöistään sekä teatterissa että elokuvissa. Aho on nähty teattereissa ympäri Suomen ja jotkut hänen elokuvarooleistaan, kuten Rokan rooli Tuntematon sotilas -elokuvassa vuonna 2017, ovat kirjoittautuneet saman tien historiaan. Hän on näyttelijänä heittäytyvä, lahjakas ja monipuolinen.

Hiljainen kansa -ympäristötaideteos, Suomussalmen kunta ja Työpaja Hanslankarit

Hiljainen kansa on omaperäinen ja ihastuttava, kansallisesti ja kansainvälisesti tunnettu ilmiö. Tanssitaiteilija Reijo Kela loi vuonna 1988 tanssiesitystään varten ympäristötaideteoksen Hiljainen kansa, joka on jatkanut omaa elämäänsä vuodesta 1994 lähtien nykyisellä paikallaan Suomussalmella, viitostien varrella. Hiljaisesta kansasta on muodostunut kainuulaisten ikioma ympäristötaideteos, jonka nykyään omistaa Suomussalmen kunta. Teos on mitä parhain esimerkki elävästä talkooperinteestä ja aktiivisesta yhteisöllisyydestä. Suomussalmen kunnan Työpaja Hanslankarit huolehtii 900 hahmon kunnostamisesta ja hyvinvoivana säilymisestä. Joka kevät ja syksy hahmoille vaihdetaan talkoilla uudet vaatteet ja kampauksia korjataan.

Hiljaisen kansan alue on tarjonnut vuosien mittaan näyttämön myös erilaisille tapahtumille ja performansseille. Viime vappuna koronan riehuessa hiljainen kansa järjesti iloisen yllätyksen: satoja erivärisiä vappupalloja ilmestyi ukkojen ja akkojen käsiin.

Muut palkintoperustelut OKM:n verkkosivuilta

Lisätietoja: johtaja Minna Karvonen, p. 0295 330 142

Sinua voisi kiinnostaa

Palkinnot Uutiset